Wintertijd en slechte nachtrust!

Wintertijd en slechte nachtrust! Zaterdagnacht 25 oktober is het weer zo ver, dan gaat de klok weer een uur achteruit en wordt het weer wintertijd. Dit is goed nieuws voor mensen die ’s ochtends niet op hun best zijn; ze kunnen weer een uurtje langer blijven liggen. Na een week is dit gevoel echter weer voorbij. Dan hebben ze weer dat ochtend humeur.

Veel mensen zijn ’s ochtends niet op hun best. Voor hen is de ochtend een periode van traagheid of zelfs verwarring na het slapen. Als je gaat slapen, ben je niet meteen helemaal in slaap en als je wakker wordt meestal ook niet gelijk klaarwakker. Alles gaat dan gewoon moeilijk en je komt dan langzaam op gang.

Avondmensen

Direct na het wakker worden hebben veel mensen “last” van een periode van verminderde waakzaamheid of zelfs verwardheid. Eigenlijk hebben de meeste mensen daar last van, maar de één veel meer dan de ander. Je hebt avondmensen en die hebben doorgaans ‘s ochtends wat meer tijd nodig hebben om wakker te worden. Meestal is deze warrigheid na een uurtje weer verdwenen maar bij sommige mensen houdt het ochtendhumeur iets langer aan. Het kan zelfs zo erg zijn dat pas om een uur of twee in de middag deze mensen heler genoeg zijn om pittige klussen op te pakken.

Ochtendhumeur

Ongeveer een kwart van de mensen is avondmens en heeft doorgaans ook meer last van een ochtendhumeur. Als het’s avonds donker wordt, maakt het lichaam melatonine aan, dit is een hormoon waar je moe en slaperig van wordt. Bij de meeste avondmensen wordt melatonine later aangemaakt waardoor dit type mens meer problemen heeft met inslapen. Daarnaast hebben avondmensen ‘s ochtends meer melatonine in het bloed hebben waardoor ze s, morgens juist moe en slaperig zijn. Daardoor is wakker worden extra lastig en ben je niet gelijk vrolijk of aanspreekbaar.

Lees ook:  Slapen mannen vs vrouwen
Lang slapen de slaapkamer en bed

Licht is een heel belangrijke factor om het slaap-waakritme te regelen. Echt goed wakker worden en fris opstaan is veel lastiger als het buiten nog donker is. Als de klok een uur achteruitgaat, betekent dat een extra uurtje slaap. Dit is heel fijn voor mensen met een ochtendhumeur maar helaas is het effect al snel weer verdwenen. Dan is het weer gewoon donker bij het opstaan ‘s morgens.

Pubers en de wintertijd

Voor pubers is het echter juist niet zo fijn. „Pubers hebben doorgaans meer last vaneen ochtendhumeur. Pubers hebben namelijk een vertraagd slaapritme, daardoor zijn ze eerder avond- dan ochtendmens. Daar komt nog eens bij dat pubers sowieso meer slaap nodig hebben. Ze gaan vaak (te) laat naar bed en zijn eigenlijk nog slaperig als ze de volgende ochtend door de wekker wakker worden gemaakt. Hierdoor is het dus vrij normaal dat pubers niet zo gezellig zijn in de ochtend.”

bij te weinig slaap is er dus een vergrote kans op ongelukken letsel ziekte en depressie

De wintertijd is dus maar voor één week prettig voor mensen met een ochtendhumeur daarna maakt het niet meer uit dat het wintertijd is.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.