Een matras schoonmaken, hoe doe je dat?

Hoe je lakens, dekbedden en overige bed textiel verschoont weet iedereen. Maar hoe maak je nou een matras schoon? Een gemiddeld persoon verliest per nacht ongeveer een kwart liter vocht (zweet). Dit vocht wordt door het matras opgenomen. Vocht en warmte is een kweekbodem voor bacteriën. Zweet, stof, huisstofmijt en eventuele bloedvlekken komen met de tijd onherroepelijk op en in uw matras terecht. zonder dat mensen het weten zit een matras helemaal vol huisstofmijt, een microscopisch beestje dat in stof leeft. Mocht u tijdens het bed verschonen moeten niezen van het stof, dan is het duidelijk dat u uw matras moet schoonmaken.

Een matras wordt bijzonder intensief gebruikt en wordt snel behoorlijk vies. Het is daarom belangrijk het matras regelmatig schoon te maken. Hierdoor heeft u veel minder kans om last te krijgen van stof, schimmel en bacteriën en blijft het matras netjes schoon. Maar een matras schoonmaken, hoe doe je dat nu het beste?

wassen op 60 graden

Geen behandeld matras kiezen

Matrassen behandeld tegen huisstofmijt, geurtje en tegen brand Er zijn zogenaamde antiallergische matrassen verkrijgbaar. Deze behandelde matrassen zijn bewerkt met chemicaliën en of Nanodeeltjes om huisstofmijten en schimmels te weren. Dit soort chemicaliën zijn nooit goed of gezond. Sterker nog brandvertragers blijken giftig! En horen al helemaal niet thuis in kindermatrassen.

Wat kunt u doen om een vuil matras te voorkomen? Kies voor een matras met een wasbare tijk. Als u een luxe matras heeft kan de tijk (het textiel dat om het matras heen zit) er meestal vanaf geritst worden. Let erop dat de tijk minimaal op 60 graden gewassen kan worden want pas dan dood u de huisstofmijt. Pas dan kunt u de tijk van uw matras goed schoonhouden. De rest van het vuil trekt echter wel in de binnenkant (kern) van het matras en dat is niet schoon te maken.

Lees ook:  Voordelen van seks

Luxe molton

Gebruik een goede dikke molton Een molton vangt een deel van het vuil op wat daardoor niet in uw matras trekt. Een molton is dus geen luxe maar eerder noodzaak. De laatste paar jaar is er een nieuw product verkrijgbaar: de Swissa katoenen onderdeken. De Swissa onderdeken is een dikke luxe molton die zo goed als al het vuil opvangt en die u regelmatig op minimaal 60 graden wast.

Slaapkamer en bed ventileren

Ventileer uw slaapkamer dagelijks. Het beste slaapt u ook met het raam op een kiertje. Sla uw dekbed overdag terug zodat uw bed openligt en vocht goed kan verdampen. Keer uw matras minimaal 4 keer per jaar om. Dit houdt uw matras sowieso in een betere conditie. Plaats een luchtreiniger in uw slaapkamer. Een luchtreiniger houdt uw lucht schoon en fris en helpt ook voor een schoner en droger matras.

Wat kunt u doen bij vlekken? Elke vlek moet op een andere manier behandeld worden kijk hieronder welke type vlek u op welke manier het beste kunt behandelen.

Bloedvlek

Een bloedvlek behandelt u als volgt: Verwijder de bloedvlek met shampoo en warm water. Maak een doek nat met warm water, voeg nu een kleine hoeveelheid shampoo toe. Probeer de vlek nu zachtjes weg te poetsen.

Zweetvlek

Een zweetvlek behandelt u als volgt: Maak de zweetvlek licht vochtig met water en strooi er zout overheen. Laat dit even een half uurtje intrekken om het er vervolgens met een stofzuiger vanaf te zuigen.

Urinevlek

Een urine vlek verwijderen uit uw matras doet u als volgt: Doe een eetlepel soda in een half glaasje warm water of azijn. Dip vervolgens het doekje in het mengsel en verwijder de vlek met een zachte deppende beweging. Het mag nat worden dus wees niet te zuinig met het mengsel. Als de natte plek opdroogt zou de urine plek moeten zijn verdwenen.

Lees ook:  Een nieuw matras is een verstandige investering

Algehele matras schoonmaak met baking soda Zoals eerder aangegeven wordt een matras echt vies en is het zodoende aan te raden deze schoon te maken. Baking soda werkt hier geweldig voor. Hoe gaat u het beste te werk? Strooi een flinke hoeveelheid baking soda rechtsreeks over uw matras. Borstel en wrijf de soda het matras in. Dit laat u vervolgens een uurtje intrekken. Hierna stofzuigt u de soda van uw matras af. En klaar is Kees. Uw matras is nu weer fris en schoon!

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Één reactie

Ron

Voor het verwijderen van urine vlekken staat er: Doe een eetlepel soda in een half glaasje warm water of azijn. Gaat het hier om zuiveringszout (baking soda) of schoonmaaksoda? Ik wil het matras van mijn zoontje schoon maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *