Slaap-apps creëren stress en slapeloosheid!

Voorbeeld van een slaap-app

Slaap-tracking apps voor smartphones creëren slapeloosheid door extra stress en maken mensen geobsedeerd over hun slaap, zei de vooraanstaande neuroloog dr. Guy Leschziner. Op het wetenschapsfestival van Cheltenham zei dr. Guy Leschziner, specialist in slaapstoornissen en adviseur in het Guy’s ziekenhuis in Londen, dat hij en collega’s zich ernstige zorgen maken over het fenomeen slaap-apps.

Helpen slaap-apps he wel echt?

Slaap-apps zijn big business, maar werken ze wel echt?

“We hebben heel wat mensen gezien die significante slapeloosheid hebben ontwikkeld als gevolg van slaap-apps of het lezen van bepaalde dingen over hoe verwoestend slaapgebrek precies voor jou is” zei Leschziner in zijn toespraak.

Een groot deel van de patiënten die een behandeling voor slapeloosheid zoeken, verschijnt in zijn kliniek met gegevens over hun slaappatroon. Deze gegevens komen van verschillende apps en meestal is de patiënt terughoudend om de app te verwijderen. “Het is nogal moeilijk om hen ervan te overtuigen het niet te gebruiken.”

De meeste apps zijn niet klinisch gevalideerd en werken niet eens echt goed. Dus de gegevens bieden vaak een verkeerd inzicht in de kwaliteit van de slaap, voegde hij eraan toe.

“Mijn kijk op slaapapps is behoorlijk negatief en sceptisch. Je hebt ze verder ook helemaal niet nodig. Als je wakker wordt en je moe voelt, en je hebt geen verkwikkende nachtrust gehad, dan weet je dat je een probleem hebt “zei hij. “Als je elke dag fris wakker wordt en je verder de gehele dag energiek voelt, krijg je waarschijnlijk genoeg slaap en heb je helemaal geen app nodig om je dat te vertellen. ”

Lees ook:  Stress kan slaapproblemen met zich meebrengen
Slaapproblemen door een slechte nachtrust

Ook ander onderzoek bevestigd keerzijde van slaap-apps

Vergelijkbare zorgen werden benadrukt in een reeks case-studies die vorig jaar werden gepubliceerd door een team in Chicago. Hier werden patiënten beschreven wiens micromanagement van slaap met behulp van apps had geleid tot een aandoening die orthosomnia wordt genoemd.

Onderzoek toont aan dat voor de meeste mensen de optimale hoeveelheid slaap ongeveer acht uur is, maar dit varieert sterk per bevolkingsgroep. Zo kan het zijn dat mensen, die van nature minder slaap nodig hebben, wordt gewaarschuwd voor het feit dat ze niet “voldoende” slapen, met het placebo-effect tot gevolg, waarbij de verwachting van negatieve symptomen ertoe leidt dat mensen zich zelfs slechter voelen.

Stephanie Romiszewski, een slaappsycholoog uit Exeter, zei op dezelfde bijeenkomst: “Iedereen slaapt anders en kan een andere slaapbehoefte hebben. En daarom, als je een fanatieke slaap (app) volger neemt en tegen hem of haar zegt dat je totaal niet de juiste hoeveelheid slaap hebt gehad, kan dit zorgwekkend zijn. ”

Niet alle apps kunnen averechts werken

Sommige apps voor cognitieve gedragstherapie (CBT) blijken echter effectief te zijn in het behandelen van slapeloosheid.

Volgens Stephanie Romiszewski moeten mensen ook een ontspannen benadering hanteren bij de consumptie van cafeïne en blootstelling aan blauw licht voor het slapengaan. “Rekening houden met cafeïne-inname is alleen van toepassing als cafeïne je slaap verstoort,” zei Leschziner. “Er zijn genen die invloed hebben op hoe je hersenen cafeïne verwerken en dus zijn er veel mensen die twee of drie kopjes espresso drinken voordat ze naar bed gaan en helemaal geen invloed merken op hun slaap.”

Lees ook:  ’s Nachts wakker geworden? Deze tips helpen u om snel in slaap te vallen.

Je genen beïnvloeden ook de mate waarin blauw licht de avondpiek in het slaaphormoon, melatonine, verstoort. “Als je echt een “goede” slaper bent kun je makkelijk tot elf uur ‘s avonds op Netflix zitten, de tv uit doen en gaan slapen en heb je een goede nachtrust. Deze mensen hoeven zich dus totaal geen zorgen te maken over blauw licht.”

Conclusie

Leshchziner verteld dat het meten van slaap deel uitmaakt van een bredere tendens om ‘ons leven te meten’ met behulp van technologie. Zo kan je bijvoorbeeld ook tellen hoeveel stappen we hebben genomen, hoeveel online vrienden we hebben en hoe we ons geld uitgeven. Met slaap is deze trend bijzonder problematisch, zei hij. “Als je je stappen meet en je je realiseert dat je niet zo ver loopt als je zou moeten, doe je gewoon wat meer beweging. Wanneer je je best gaat doen om bijzonder goed te slapen, wordt slapen vaak juist nog moeilijker. ”

Bron: theguardian.com

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *