Beter slapen door bewegen in het groen

Kindermatras van natuurlijke materialen

Wilt u beter slapen? Beweeg dan eens in de natuur. Ja, u leest het goed. Wie regelmatig wandelt en zich beweegt in het groen, ervaart minder stress, voelt zich gelukkiger én slaapt beter. Dit zijn de opvallende resultaten van de campagne 30-30 van het gezondheidsfonds CM, BOS+ en Natuur en Bos in België. Maar liefs 5.400 van onze zuiderburen (Vlamingen) kwamen gedurende 30 dagen elke dag 30 minuten samen om te bewegen in de natuur.

Welke natuurlijke middelen helpen om goed te slapen

Bomen planten

Maar liefs 5.400 bomen gingen in het totaal de grond in, één boom voor elke deelnemer. Met deze campagne spoorden de drie organisaties de Vlamingen aan om 30 dagen lang te gaan bewegen. En dan niet zomaar een beetje bewegen maar elke dag minimaal één halfuur de natuur in en het groen op zoeken.

Wetenschappelijk onderzoek toonde eerder namelijk al aan dat je omgeving belangrijk is. ‘Zo blijkt wandelen in de natuur te kunnen helpen om minder te piekeren en positiever in het leven te staan’, legt Michiel Callens uit.

Ruim 500 van de deelnemers vulden net voor en net na 30-30 een enquête in. En wat blijkt? Wandelen in de natuur heeft een grote impact op onze mentale en fysieke gezondheid. Ook werd duidelijk dat een aantal slaapproblemen minder werden. Bijna 10 procent gaf aan dat de slaapkwaliteit erop vooruitgegaan was. De meeste deelnemers melden dat ze zich gelukkiger en vitaler gingen voelen. Niet zo verwonderlijk als we in ogenschouw nemen dat de deelnemers beter gingen slapen.
En de positieve effecten blijven ook nog eens aanhouden! Ruim één maand na 30-30 blijkt het stressniveau niet of nauwelijks verhoogd en bleef de mentale gezondheid op hetzelfde peil. Ook nam de slaapkwaliteit zelfs nog meer toe tot een bijna 13 procent betere nachtrust dan voor de campagne. Ook het geluksgevoel steeg. Daarnaast blijkt zelfs één maand na 30-30 dat de beweegactiviteit van de meeste deelnemers nog altijd hoger was dan ervoor.

Lees ook:  Goed slapen, hoe doe je dat?

‘Het gaat hierbij niet om dubbelblinde testen maar om zelf waargenomen verbeteringen. De eerste resultaten zijn op zin minst hoopgevend maar extra onderzoek is welkom, zegt Sien Cromphout van BOS+. ‘Goed en veel bewegen is noodzakelijk en gezond. Door buiten in het groen te wandelen, voelen we ons beter en gelukkiger. Naast het feit dat we kunnen genieten van frisse lucht krijgen we ook onze dagelijkse dosis vitamine D binnen. En dat helpt dan weer om onze slaap te kunnen reguleren.’

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *