Wat is snurken en wat kunt u er aan doen?

Wat is snurken en wat kunt u er aan doen?

Wat is snurken?

Snurken is het produceren van een schurend of zagend geluid tijdens de slaap. Het ontstaat vaak als er minder ruimte is in uw neus en of keel. Het volume kan variëren van een zacht snurkgeluid, tot dusdanig hevig gesnurk dat je partner en zelfs andere huisgenoten er last van kunnen hebben.

Snurkgeluiden worden tijdens de ademhaling geproduceerd als er een vernauwing in je luchtwegen is ontstaan. Die vernauwing zit bijvoorbeeld achter de huig, in de neus- of keelholte of net achter de tong.

Tijdens de inademing zorgt de vernauwing in je lichaam voor druk in de keel waardoor de huig, de tong en de wanden van je keelholte naar elkaar worden gezogen. Daarbij ontstaan er trillingen die voor het snurkgeluid zorgen. Het snurkgeluid kan zacht zijn of heel hard. U kunt er zelf wakker van worden en uiteraard uw partner ook. 

Over het algemeen heeft de partner het meeste last van het snurken. Jonge mensen snurken nauwelijks. Meestal beginnen mensen met snurken als ze tussen de 30 en 40 jaar oud zijn. Het kan ook familiair want in sommige families komt snurken veel voor en dan begint het snurken meestal wel op jongere leeftijd.

Uw partner kan enorm last hebben van snurken

Wat zijn de oorzaken van snurken?

Geen mens is hetzelfde, dus ook de oorzaak van snurken verschilt per persoon. Toch is er een aantal oorzaken die vaak voorkomen, onder andere:

  • Als u op uw rug slaapt. Bij rugligging glijdt de tong naar achteren en wordt de keel nauwer.  
  • Afwijkingen/vernauwingen in de neus- of keelholte
  • Overgewicht
  • Het gebruik van alcohol (alcohol heeft een verslappend effect)
  • Het gebruik van bepaalde medicatie die de spieren verslappen
  • Als het bot tussen je linker neusgat en rechterneusgat (het neustussenschot) scheef staat
  • Als uw keelamandelen groter zijn dan normaal zoals bijvoorbeeld door een keelontsteking
  • Als u een verstopte of vernauwde neus heeft, bijvoorbeeld door een verkoudheid
  • Roken

Het snurkprobleem kan groter worden door bepaalde omstandigheden. Denk hierbij aan oververmoeidheid, ouderdom en het slapen op de rug.

Maatregelen om het snurken tegen te gaan

De maatregelen die tegen snurken kunnen helpen, zijn onder te verdelen in een drie categorieën:

  1. Gedragsmaatregelen
  2. Hulpmiddelen en medicijnen
  3. Operatieve maatregelen

Gedragsmaatregelen

Hieronder vallen onder andere het stoppen met roken, afvallen, het aannemen van een nieuwe slaaphouding (anders dan op de rug slapen) en het minder consumeren van alcoholhoudende dranken. Dit kan allemaal helpen tegen snurken.

Hulpmiddelen en medicijnen

Er zijn een aantal hulpmiddelen tegen snurken ontwikkeld, waarmee je soms het snurkprobleem kan terugdringen tot een acceptabel niveau. Zo zijn er de minder bekende anti-snurk banden en neusspreiders die kunnen helpen om het snurken te verminderen. Een hulpmiddel dat veel vaker tegen snurken wordt gebruikt, zijn snurkbeugels (ook wel MRA beugels genoemd). Het grote voordeel van snurkbeugels, is dat je ze op maat kunt laten maken, waardoor je tijdens het slapen minder ongemak ervaart.

Lees ook:  Een grote toename van slapeloosheid door de pandemie

Op het gebied van medicatie zijn er onder andere snurksprays en snurktabletten verkrijgbaar die met name effectief kunnen zijn als de oorzaak van het snurken in de keel- of neusholte ligt. Er zijn ook methoden ontwikkeld om het snurken tegen te gaan, zoals kinbanden om de mond gesloten te houden, plastic spreiders om de neus open te houden, elektrische apparaatjes die een stroomstootje geven als u begint met snurken of een tennisbal op de rug van de pyjama’s plakken om te voorkomen dat de snurker op zijn of haar rug gaat liggen.

Een snurkbeugel kan helpen tegen snurken

Operatieve maatregelen tegen snurken

Snurken kan soms zeer ernstige vormen aannemen, waardoor het nemen van gedragsmaatregelen en het gebruik van hulpmiddelen en medicijnen voor onvoldoende verbetering zorgt. In dat soort gevallen kan een operatieve ingreep de oplossing zijn. Echter, hier kun je niet zomaar voor kiezen. Een dergelijke ingreep wordt in overleg en onder de begeleiding van een KNO-arts ingepland.

Wil je meer weten over wat je tegen snurken kunt doen? Lees dan deze webpagina over oplossingen voor snurken op snurken.net.

Het verschil tussen slaapapneu en snurken

Soms wordt snurken met slaapapneu verward. Slaapapneu is echter iets totaal anders dan snurken. Er is sprake van slaapapneu als je langer dan 10 seconden niet ademhaalt. Als je langer dan 10 seconden per keer geen ademhaalt en dat vaker dan 5 keer per uur gebeurt, dan spreken we van een slaapapneusyndroom.

Het vervelende is dat je het niet altijd door hebt dat je last hebt van slaapapneu. Er zijn echter wel signalen waaraan je kunt herkennen dat je het mogelijk hebt. Denk aan hoofdpijn en een niet uitgerust gevoel.

Is snurken gevaarlijk of kan het kwaad?

Snurken kan geen kwaad hoewel het wel de nachtrust verstoord. Als u heel erg snurkt zorgt dit er soms ook voor vaak wakker door uw eigen gesnurk. De gevolgen kunnen dan zijn dat u zich overdag moe voelt en u zich niet goed kunt concentreren op uw werk of in het verkeer. Daarnaast verstoort het de nachtrust van de partner.

Van de 100 mensen die last hebben van snurken, hebben er 10 ook slaapapneu. Maar slaapapneu is iets totaal anders als snurken Tijdens de slaap stopt u dan even met ademen. Dat kan meerdere keren per nacht gebeuren. Heeft u dit? Maak dan een afspraak bij uw huisarts.

Lees ook:  Slaapproblemen door Parkinson

Ga in ieder geval altijd naar de huisarts als je vermoedt dat je slaapapneu hebt, het stilvallen van de adem kan immers gevaarlijk zijn. Het heeft een direct effect op het hart en kan hierdoor voor ernstige problemen zorgen. Er zijn speciale slaapcentra in Nederland waar kan worden getest of je daadwerkelijk slaapapneu heeft. Zo krijg u zekerheid en dat voelt fijn, zeker omdat het om uw gezondheid gaat!

Wil je meer weten over slaapapneu en over de verschillende vormen? Lees dan onze uitgebreide publicatie over slaapapneu.

Laat uw snurken onderzoeken

Als u last heeft van uw eigen snurken of uw partner heeft er last van dan is het zaak om dit te onderzoeken. Zo kan uw huisarts bijvoorbeeld met een lampje in uw neus en keel kijken. Hij kan dan achterhalen waarom u snurkt. Het kan zijn dat er eerdere onderzoeken nodig zijn en uw huisarts kan u indien nodig doorsturen naar een keel-neus-oorarts (KNO-arts).

De KNO-arts kan met een dunne slang kijken tot aan uw stembanden door middel van een endoscopie. Dit kan de KNO-arts ook doen terwijl u slaapt. U wordt dan ter plekke in slaap gebracht d.m.v. een slaapmiddel en zo kan de arts meekijken wat er precies voor zorgt dat u snurkt.

Mogelijke behandelingen tegen snurken

Als de bovengenoemde adviezen niet goed werken is er misschien een behandeling nodig. Er zijn dan verschillende behandelingen die kunnen helpen bij snurken. Zo kan het helpen om te gaan slapen met een anti-snurk beugel. U draagt een beugel als u gaat slapen waardoor de boventanden en ondertanden in een beugel komen te zitten. Hierdoor zakt uw onderkaak niet naar achter als u slaapt en blijft er meer ruimte in de keel. 

Er zijn verschillende tandartsen en kaakchirurgen die gespecialiseerd zijn in dit soort antisnurk beugels. Artsen noemen de antisnurk beugel een MRA en dat staat voor mandibulair repositie apparaat. Misschien is het nodig om het snurken te verhelpen door middel van een operatie. 

Als de neusholte nauw is door poliepen kan een operatie dit verhelpen. Ook kan het helpen om uw gehemelte strakker om een deel van de huig weg te halen. Dit gebeurt door middel van een laser. Deze behandelingen hebben voordelen maar ook nadelen. Bespreek met uw arts wat het best bij uw eigen situatie past.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *