Wat is snurken en wat kun je eraan doen?

Wat is snurken en wat kun je eraan doen?

Snurken is het produceren van een schurend of zagend geluid tijdens de slaap. Het volume kan variëren van een zacht snurkgeluid, tot dusdanig hevig gesnurk dat je partner en zelfs andere huisgenoten er last van kunnen hebben.

Snurkgeluiden worden tijdens de ademhaling geproduceerd als er een vernauwing in je luchtwegen is ontstaan. Die vernauwing zit bijvoorbeeld achter de huig, in de neus- of keelholte of net achter de tong.

Tijdens de inademing zorgt de vernauwing in je lichaam voor druk in de keel waardoor de huig, de tong en de wanden van je keelholte naar elkaar worden gezogen. Daarbij ontstaan er trillingen die voor het snurkgeluid zorgen.

Wat zijn de oorzaken van snurken?

Geen mens is hetzelfde, dus ook de oorzaak van snurken verschilt per persoon. Toch is er een aantal oorzaken die vaak voorkomen, onder andere:
 
• Afwijkingen/vernauwingen in de neus- of keelholte
• Overgewicht
• Het gebruik van alcohol (alcohol heeft een verslappend effect)
• Het gebruik van bepaalde medicatie die de spieren verslapen
• Roken

Het snurkprobleem kan groter worden door bepaalde omstandigheden. Denk hierbij aan oververmoeidheid, ouderdom en het slapen op de rug.

Maatregelen om het snurken tegen te gaan

De maatregelen die tegen snurken kunnen helpen, zijn onder te verdelen in een aantal categorieën:
 
1. Gedragsmaatregelen
2. Hulpmiddelen en medicijnen
3. Operatieve maatregelen

Gedragsmaatregelen

Hieronder vallen onder andere het stoppen met roken, afvallen, het aannemen van een andere slaaphouding (anders dan op de rug slapen) en het minder consumeren van alcoholhoudende dranken.

Lees ook:  Slaapproblemen door Parkinson

Hulpmiddelen en medicijnen

Er is een aantal hulpmiddelen tegen snurken ontwikkeld, waarmee je soms het snurkprobleem kan terugdringen tot een acceptabel niveau. Zo zijn er de minder bekende anti-snurk banden en neusspreiders die kunnen helpen om het snurken te verminderen. Een hulpmiddel dat veel vaker tegen snurken wordt gebruikt, zijn snurkbeugels (ook wel MRA beugels genoemd). Het grote voordeel van snurkbeugels, is dat je ze op maat kunt laten maken, waardoor je tijdens het slapen minder ongemak ervaart.
Op het gebied van medicatie zijn er onder andere snurksprays en snurktabletten verkrijgbaar die met name effectief kunnen zijn als de oorzaak van het snurken in de keel- of neusholte ligt.

Snurkbeugel

Operatieve maatregelen

Snurken kan soms zeer ernstige vormen aannemen, waardoor het nemen van gedragsmaatregelen en het gebruik van hulpmiddelen en medicijnen voor onvoldoende verbetering zorgt. In dat soort gevallen kan een operatieve ingreep de oplossing zijn. Echter, hier kun je niet zomaar voor kiezen. Een dergelijke ingreep wordt in overleg en onder de begeleiding van een KNO-arts ingepland.
Wil je meer weten over wat je tegen snurken kunt doen? Lees dan deze webpagina over oplossingen voor snurken op snurken.net.

Slaapapneu

Soms wordt snurken met slaapapneu verward Echter, slaapapneu is iets anders dan snurken. Er is sprake van slaapapneu als je langer dan 10 seconden niet ademhaalt. Als je langer dan 10 seconden per keer geen adem haalt en dat vaker dan 10 keer per uur gebeurt, dan spreken we van een slaapapneu syndroom.
 
Het vervelende is dat je het niet altijd door hebt dat je last hebt van slaapapneu. Er zijn echter wel signalen waaraan je kunt herkennen dat je het mogelijk hebt. Denk aan hoofdpijn en een niet uitgerust gevoel.
 
Ga in ieder geval altijd naar de huisarts als je vermoed dat je slaapapneu hebt, het stilvallen van de adem kan immers gevaarlijk zijn. Er zijn speciale slaapcentra waar kan worden getest of je daadwerkelijk slaapapneu hebt. Zo krijg je zekerheid en dat voelt fijn, zeker omdat het om je gezondheid gaat!
Wil je meer weten over slaapapneu en over de verschillende vormen? Lees dan onze uitgebreide publicatie over slaapapneu.

Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, matraskenner, matras-ontwikkelaar en oprichter van matras.info. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche. Mijn visie is dat echt slaapcomfort bereikt kan worden door te werken met kwalitatief hoogwaardige materialen. Heeft u hulp of advies nodig voor het vinden van het juiste matras? Bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.