Zwangerschap en slaapproblemen

informatie over slaapproblemen door kou

zwangere buikZwangerschap en slaapproblemen. Gedurende de zwangerschap kan goed slapen heel lastig zijn. De buik ligt dan in de weg en het omdraaien is zo goed als onmogelijk. Slaapproblemen gedurende de zwangerschap komen veel voor. In de eerste maanden gedurende de zwangerschap kan het hormoon progesteron leiden tot een gevoel van slaperigheid. Gedurende de zwangerschap worden veel vrouwen wakker of slapen slecht omdat ze veel naar de wc moeten. Ook wordt het steeds lastiger door de dikte van de buik om nog een lekker plekje te vinden. Zeker de laatste maanden van de zwangerschap wordt slapen een echt probleem vanwege de dikte van de buik. Maar ook kunnen maagzuur, spierkrampen en rusteloze benen slaapproblemen veroorzaken.

Slapen gedurende de zwangerschap

Het slapen is gewoon veel moeilijker door de dikke buik. Daarnaast kan de baby beweeglijke zijn en kunnen vrouwen ook nog last hebben van hormonen. Als je zo veel mogelijk uitgerust bent kunt je meer aan. Goed slapen helpt hier natuurlijk goed bij. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan, zeker met de steeds dikker wordende buik en een beweeglijke baby. Daarnaast hebben veel vrouwen ook nog eens last van hormonale veranderingen welke de nachtrust ook behoorlijk kunnen verstoren.

Woelen en draaien tijdens zwangerschap

Vooral als u tegen het einde loopt van de zwangerschap is het meestal lastig een comfortabele en fijne houding te vinden.

Tips:
Bij de zijligging kan het helpen om een kussen of een deel van het dekbed tussen de knieën te leggen. Ook een kussens in de onderrug rug kan meer steun bieden. Er zijn ook zwangere vrouwen die het prettig vinden om met hun hoofd hoger te liggen. Door deze zaken te veranderen kan men makkelijker doorslapen en inslapen gedurende de zwangerschap

Meer moeten plassen tijdens de zwangerschap

Gedurende de zwangerschap moet men dag en nacht meer naar de WC. Ook s, nachts gaat dit plassen door wat het slapen vele malen verstoord. Hoe langer u zwanger bent, hoe meer en vaker u moet plassen hoewel de eerste drie maanden en de laatste drie maanden meestal het ergst zijn.. Dit heeft onder andere te maken met de groeiende baarmoeder die op de blaas drukt. Drink voor het slapen gaan minder hoewel het wel belangrijk is dat u voldoende vocht binnen krijgt. Als u minder vocht in uw blaas hebt zult u gedurende de nacht ook minder uit bed hoeven om te plassen.
Maar let op, vaker moeten plassen kan ook een indicatie zijn van een infectie. Bij een blaasontsteking krijg je ook het gevoelt hele tijd te moeten plassen. Als u hier last van heeft, neem dan contact op met u verloskundige of huisarts en laat uw urine onderzoeken.

Lees ook:  Hoe je binnen vijf minuten in slaap kan vallen

 

Slaapproblemen gedurende de zwangerschap en het immuunsysteem

Naast dat het heel vervelend is oom gedurende de zwangerschap slecht te slapen is het ook slecht voor het immuunsysteem. Doordat uw immuunsysteem ontregeld raakt kan weer leiden tot een lager geboortegewicht van uw kindje. Dat is wat onderzoekers van de University of Pittsburgh School of Medicine suggereren.

Zwangerschap, slaapproblemen en depressie

Het onderzoek toonde ook aan dat vrouwen met een depressie meer kans hebben op slaapproblemen. Het onderzoek omvatte 170 zwangere vrouwen met en zonder depressie. De vrouwen werden vanaf de twintigste week van de zwangerschap gevolgd.

Slaapproblemen tijdens de vroege zwangerschap

De resultaten van het onderzoek benadrukken het belang van het herkennen van slaapproblemen tijdens de vroege zwangerschap, dit geldt in het bijzonder voor vrouwen met een depressie omdat slaap een gedrag is dat aangepast kan worden. Hoe vroeger de slaapproblemen worden herkend, hoe sneller er samen met de zwangere vrouw naar oplossingen kan worden gezocht.

Genoeg slaap gedurende de zwangerschap

Voldoende slaap gedurende de zwangerschap is essentieel omdat onvoldoende slaap het immuunsysteem verstoord. Gedurende de zwangerschap wordt ontstaan er meestal veranderingen in het slaappatroon. Deze verstoringen kunnen ontstekingsreacties veroorzaken en ook overproductie van cytokine, welke als signaalmoleculen functioneren tussen de immuun cellen. Cytokine is belangrijk in verschillende processen tijdens de zwangerschap. Maar teveel cytokines kunnen de gezonde cellen aanvallen, waardoor een zwangere vrouw sneller vatbaar is voor ziektes. Hierdoor kan de bloedtoevoer naar de placenta worden verstoord wat weer kan leiden tot een depressie en zelfs vroeggeboorte.

Dromen of nachtmerries

Vaak hebben zwangere vrouwen last van dromen of nachtmerries. Dit is lastig te voorkomen, maar is te verminderen door voordat u naar bed gaat eerst goed te ontspannen. Lees bijvoorbeeld eerst wat of neem een ontspannend bad. Kijk geen tv vlak voordat u gaat slapen en zeker geen spannende films en laat ook dat enge spannende boek liggen, voordat u gaat slapen. Daarnaast kunnen intensieve gesprekken in de avond u ook wakker houden of laten dromen.

Het schoppen van de baby en slaapproblemen

Als uw baby ’s nachts veel schopt kan dit het slapen ook lastig maken. Helaas is daar niet veel aan te doen behalve van houding veranderen. Soms kan het zijn dat uw kindje vooral s, nachts tekeer gaat. In dat geval kunt u proberen overdag bij te slapen. Een klein dutje kan al een boel goed doen.

Lees ook:  Slapen met Fibromyalgie
slaapproblemen

Zwangerschap en doorbloeding afknelling

Met name in de laatste weken van de zwangerschap slapen zwangere vrouwen meestal het slechts . Dit komt vooral door de druk op de blaas en het niet meer lekker kunnen liggen doordat de doorbloeding wordt afgekneld. Een traagschuim oplegmatras kan een boel van de ellende voorkomen omdat uw gewicht beter verdeeld wordt en uw doorbloeding niet of nauwelijks wordt afgekneld. Als u toe bent aan een nieuw matras kunt u in mijn optiek het beste kijken naar een goed traagschuim matras. Als u matras nog in prima staat is zou een oplegmatras uitkomst kunnen bieden.

Hieronder noemen we een aantal slaapproblemen die vooral tijdens de zwangerschap kunnen optreden en tips die oplossingen kunnen bieden. Tips om draaien en woelen te verminderen, hoe vaker plassen tegen te gaan, hoe u het schoppen van uw kindje kan verminderen:

– Hoe verder u in uw zwangerschap bent hoe beter u het slapen op uw rug kunt vermijden evenals op uw buik. U kunt dan beter op uw zijde slapen en dan het liefst niet op de linkerzijde.
– Drink voor het slapen gaan zo min mogelijk en zeker geen cafeïnehoudende dranken
– Vermijd zware maaltijden en vermijd gebakken voedsel
– Neem een warm bad voordat u naar bed gaat
– Zorg voor beweging. Wandelen is goed voor uw doorbloeding en werkt vermoeiend waardoor de kans op goed slapen ook toe neemt.
– Zorg voor een prettig (zacht) matras dat uw gewicht goed verdeeld
Ga in de zwangerschap periode niet over op slaappillen en ook geen homeopathische middelen. Als het slapen gedurende de zwangerschap echt problemen geeft vraag dan advies aan uw verloskundige.

Slaapritme pasgeboren baby

Na de bevalling wordt s, nachts de slaap ook vaak verstoord door het slaapritme van de baby, vooral in geval het geven van borstvoeding. Het slaapritme van een pas geboren baby is opgebouwd uit vele korte slaapperioden die onderbroken worden om te eten. Dit leidt tot slaperigheid bij de moeder overdag. U kunt dan ook het beste proberen te slapen als het kind dat ook doet, ook ‘s middags.

slapen met baby

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.