Gezondheidsklachten na aankoop nieuw matras

Geïmporteerde matrassen
Bekijk de matras.info video

Gezondheidsklachten na aankoop nieuw matras. In Amerika en Engeland is het gebruik van brandvertragers sinds 2 jaar verplicht waardoor daar nu veel gezondheidsklachten aan het ontstaan zijn. Ook in Nederland kom ik het de laatste tijd steeds vaker tegen; mensen die gezondheidsklachten hebben door hun nieuwe matras. De klachten variëren van tranende ogen, hoofdpijn, huidirritatie, jeuk en brandend gevoel over het lichaam tot een gezwollen keel en ogen en een sterk ruikend matras.

Schadelijke stoffen aangetroffen in nieuwe matrassen

Schadelijke stoffen in matrassen

In matrassen worden vaak benzeen, fenolen en formaldehyde verwerkt. Deze stoffen zijn slecht voor de gezondheid. Ook synthetische lijmen en geïmpregneerde textielen kunnen ongezond zijn. Daarnaast worden er regelmatig speciale stoffen in matrassen toegevoegd die klachten kunnen veroorzaken zoals: bepaalde vlamvertragers (PBDEs) en middelen tegen mijten, bacteriën en schimmels.

 

Ik ben erg tegen dit soort toevoegingen in het schuim. Ik vind dat je het matras prima zelf schoon kunt houden. Dit kan door bijvoorbeeld een dikke molton, of nog beter, een katoenen onderdeken (wasbaar 95 graden) op het matras te leggen.

Maar ook door het vervoer (containervervoer), voornamelijk uit verre landen, kunnen er schadelijke stoffen in matrassen komen.

Geïmporteerde matrassen

Voor het transport worden de containers waarin de matrassen worden geïmporteerd, “behandeld” tegen insecten (volgespoten met gif). De matrassen kunnen deze schadelijke gassen opnemen, al worden de matrassen in plastic verpakt. Als gevolg van deze processen kunnen matrassen nog gedurende lange tijd (soms maanden tot jaren) schadelijke stoffen uitstoten. Daarom werk ik niet met geïmporteerde en geïmpregneerde schuimen.

Geïmporteerde matrassen

Mogelijk kan de uitdamping uit matrassen óók gezondheidsklachten op de langere termijn veroorzaken maar daar zijn geen gegevens over. Zeer waarschijnlijk is de uitdamping de eerste dagen na verwijdering van verpakkingsmateriaal hoog maar kan daarna nog langdurig mindere hoeveelheden uitdampen. Aangezien een groot deel van de tijd in bed wordt doorgebracht en de ademzone vlak boven de matras is, moeten we dit te allen tijde voorkomen.

Met name voor kinderen vind ik het van het grootste belang dat de gebruikte materialen 100% veilig zijn. Dit omdat voor hen de blootstelling hoger dan gemiddeld is. Langere tijd in bed, hoger ademvolume, lager lichaamsgewicht, en zij sowieso gevoeliger zijn (lichaam nog in ontwikkeling). Dan ga je toch geen risico nemen en een kindermatras of zelfs een wiegmatrasje. In het geval van de bijgevoegde foto met boorzuur bestrijdingsmiddel tegen kakkerlak en houtworm kopen?

Lees ook:  Stress nummer één oorzaak van slecht slapen

Keuze veilig matras

Matrassen moeten, net als andere consumentenartikelen, voldoen aan veiligheidsregels. In deze regels zijn normen vastgesteld voor gehalte aan giftige stoffen. De verantwoording voor de veiligheid ligt echter bij de producent. Producten die op de markt komen worden niet gecontroleerd op veiligheid. Voor het kiezen van een matras dat niet schadelijk is voor de gezondheid kan een certificaat of een milieukeurmerk enige indicatie geven. Om een certificaat te krijgen, moet een producent laten zien dat het product voldoet aan de gestelde eisen en dat kost geld. Certificaten kunnen u inzicht geven over de veiligheid van een matras.

Matras kiezen

Certificaten voor matrassen

Certificaten

Matrassen die in Europa geproduceerd én gecertificeerd zijn, garanderen dat deze veilig zijn. Om een certificering te krijgen dient het matras absoluut veilig te zijn en worden er allerlei onderzoeken en testen gedaan. De testen en onderzoeken variëren naar gelang het type certificaat. Enkele certificeringen die echt belangrijk en goed zijn op matrassen zijn; LGA, Medisch getest, Öko-tex normering, CertiPUR en HygCen.

Lees meer over gecertificeerde matrassen

Met een matras dat goede certificaten heeft, kan men er dus vanuit gaan dat het géén of weinig schadelijk stoffen bevat. Vraag, liefst voor de aanschaf van een nieuw matras, óf en waarméé het matras behandeld is.

Voorzorgsmaatregelen / onderzoek nieuw matras

Voorzorgsmaatregelen en onderzoek nieuwe matras

Als u tóch voor een echt goedkoop, geïmporteerd matras (of kindermatrasje) kiest, is het verstandig deze vóór gebruik in een goed geventileerde ruimte te laten uitdampen. De eerste dagen na het verwijderen van de verpakking kunnen er vluchtige stoffen vrijkomen. Sommige vluchtige stoffen hebben een geur, maar niet álle stoffen ruiken. Dus géén stank wil niet zeggen dat er geen vluchtige stoffen vrijkomen. Bij gebruik is het belangrijk zo’n matras regelmatig te blijven luchten en de ruimte goed te ventileren.

Lees ook:  Een slecht bed kan slaapproblemen veroorzaken

Gezondheidsklachten

Bij gezondheidsklachten, die zelfs na luchten blijven aanhouden, adviseer ik u eerst contact op te nemen met uw leverancier. Mogelijk kan in overleg de matras worden teruggenomen. Is dit niet het geval dan kunt u contact opnemen met de klachtenlijn van de Voedsel en Waren Autoriteit. Op nummer 0800 – 0488. Op verzoek kan de VWA een consultant langs sturen om de matras te onderzoeken. Nadeel is dat ú het onderzoek moet betalen en dat het matras beschadigd raakt (er moet namelijk een stukje van afgesneden worden voor onderzoek). De resultaten van het onderzoek worden aan de melder en ook aan de leverancier terug gerapporteerd. Als er stoffen worden aangetroffen in hoeveelheden boven de norm, dan wordt het matras uit de handel gehaald en een boete opgelegd. De VWA is een handhavingsinstantie en geen adviesinstantie.

Gezondheidsklachten door schadelijke stoffen in matras

Jammer genoeg wordt het ook niet echt bekend gemaakt als er giftige stoffen in matrassen worden gevonden. Het zijn dan kleine “recall” berichtjes terwijl het soms over grote bedrijven gaat. Zie bijvoorbeeld: http://www.ikea.com/us/en/about_ikea/newsitem/SULTAN_HEIDAL_recall_Jun2010

De verantwoordelijkheid of het om veilige producten gaat  ligt bij de producenten (fabrikanten). Het is logisch dat de één het serieuzer neemt dan de ander.

Vlamvertragers (PBDEs)

Het is echt zorgwekkend dat brandvertragers al in verschillende landen verplicht worden voor matrassen. Het is immers bewezen dat dit giftig is en ik begrijp dan ook niet dat dit in Engeland en Amerika verplicht is. Maar ook hier in Nederland wordt het al heel vaak aan het schuim toegevoegd. Evenals chemische stoffen tegen huisstofmijt en bed bugs. Bij medische matrassen worden brandvertragers helaas al vereist in Nederland.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.