Wat voor soorten bedden zijn er te krijgen?

Boxspring

Er bestaan meerdere soorten bedden die elk hun specifieke eigenschappen hebben. Voordat u een bed gaat kopen is het van belang dat u al zo ongeveer weet wat voor soort bed u zou willen hebben. Bedden zijn onder te verdelen in de volgende soorten: conventionele bedden, boxspring bedden en waterbedden. Onder conventionele bedden wordt een ledikant met daarin een bedbodem en een matras of een losse bedbodem met een matras verstaan. Tegenwoordig worden er ook vaak bedden verkocht die bestaan uit een bedbodem op poten met een matras. Elk bed heeft zijn eigen specifieke eigenschappen zoals bijvoorbeeld een hoog laagbed of een liftbed. Dit zijn bedden die het in en uit bed stappen veel gemakkelijker maken. Om u alvast op weg te helpen vindt u hieronder een uiteenzetting van de verschillende bed mogelijkheden.

Boxspring

Bed met een ledikant

Ledikanten (ook wel bedombouw genoemd) zijn er in vele soorten en mogelijkheden. U kunt kiezen voor een houten ledikant maar ook voor een stalen ledikant. In een ledikant ligt een bedbodem en het matras. Het matras steekt boven het ledikant uit zodat u deze niet voelt bij het in en uitstappen. Een ledikant maakt het geheel eigenlijk af maar het is geen noodzaak. U kunt namelijk tegenwoordig ook een bedbodem op pootjes kopen en daar het matras opleggen. Eventueel kunt u er met de tijd altijd nog een ledikant omheen zetten. Een groot voordeel van een ledikant is dat je de ombouw in elke stijl kunt verkrijgen. Een ledikant past dus in iedere slaapkamer. Ook is het mogelijk om van een ledikant een hemelbed te maken. Een hemelbedden zijn bedden met een overkapping (“hemel”) en kunnen door middel van een gordijn worden gesloten.

Lees ook:  Welke bedhoogte maakt het in en uitstappen gemakkelijker?
Een ledikant bed

Een waterbed

Er zijn 3 verschillende soorten waterbedden verkrijgbaar; een hardside waterbed, een softside waterbed en een lichtgewicht waterbed. De hardside heeft een harde bedombouw (ledikant), de softside heeft een zachte bedombouw (lijkt op een boxspring) en het lichtgewicht waterbed is eigenlijk meer een watermatras wat ook weer in een gewoon ledikant te plaatsen is. Een waterbed kan op twee verschillede manieren geplaatst worden. U kunt een softside waterbede nemen of een waterbed dat in een ledikant geplaatst kan worden. Een softside lijkt veel op een boxspring en is een vrij massief geheel. Een waterbed geplaatst in een ledikant lijkt eigenlijk net op een gewoon bed alleen zit er dan geen normaal matras in maar een zak met water. Een groot nadeel van een waterbed is dat je het moet onderhouden (1 x per half jaar conditioner aan het water toevoegen en dat je het altijd moet verwarmen, dit kost je uiteraard stroom. Daarnaast is een waterbed zeer lastig te verplaatsen (verhuizen).

Waterbed

 

De boxspring bedden

Een boxspring wordt ook wel een hotelbed genoemd en is eigenlijk alleen maar een bedbodem waar nog een matras opgelegd moet worden. Een boxspring is vrij vertaald een doos met veren en dat is het feitelijk ook. De box wordt bekleed met stof naar keuze. Er zijn vele kleuren en verschillende stoffen mogelijk. Meestal wordt er op een boxspring een pocketmatras gebruikt maar er kunnen ook latex of koudschuim matrassen op gebruikt worden. Bij een boxspring koopt met in de regel ook een gestoffeerde achterwand.

Een boxspring bed

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.