De helende kracht van slapen

Met een kussen slapen

De helende kracht van slapen. Op het moment dat u ’s avonds in bed in slaap dommelt, is het net of de powerknop van het lichaam uitgezet wordt. Niets is minder waar, het lichaam gaat tijdens de slaap in reparatie en herstel modus. In principe vindt er een regeneratieproces plaats die u weer “fine-tuned” voor de dagelijkse waakfase. Elke nacht zouden we moeten ons richten op 7 a 8 uur slaap elke nacht. Dit zijn de uren die het lichaam nodig heeft om een aantal zeer belangrijke processen uit te voeren. Hieronder een aantal van deze processen.

Met een kussen slapen

Tijdens de slaap verliest u honderden calorieën

Als u een mooie taille wilt is een goede slaap prioriteit. Een onderzoek in het American Journal of Clinical Nutrition toont aan dat mensen die goed uitgerust zijn door middel van een goede nachtrust 300 calorieën minder eten. Een stevige slaap zorgt voor extra wilskracht om de koekjes en chips te kunnen weerstaan. Uit het onderzoek bleek dat het deel van de hersenen die de slaap regelt ook een grote rol speelt in de eetlust en metabolisme. Wanneer u beknibbelt op uw slaap, maakt uw lichaam meer ghreline aan en minder leptine. Ghreline staat bekend als honger hormoon en leptine is het hormoon die aangeeft dat u “vol” zit.

Tijdens het slapen wordt u slimmer

We absorberen dagelijks duizenden prikkels die kunnen variëren van een wetenschappelijk feit, een nieuwe danspas, een nieuws bericht, een nieuw inzicht op uw werk enzovoort. Tijdens de slaap sorteren de hersenen al deze informatie en wordt er besloten om informatie te bewaren of weg te gooien. De belangrijkste informatie wordt omgezet in herinneringen die u op een later tijdstip kunt oproepen wanneer u dat wilt. Dus als u probeert iets te leren, ga naar bed! Er bestaat een grote kans dat u een bepaalde lezing of andere voor u belangrijke informatie zich in de ochtend zeer goed herinnert.

Lees ook:  Het negatieve effect van slapen met telefoon, tablet of laptop
Tijdens het slapen wordt u slimmer

Slaap verheldert uw stemming

Als u een groot deel van de nacht ligt te woelen en te draaien door stress of bijvoorbeeld een verkeerd of slecht matras, is de kans groot dat u de volgende dag chagrijniger bent. Het lijkt of alles letterlijk zwaarder gaat en extra energie kost terwijl de dagelijkse handelingen niet veel anders zijn. Indien u 8 uur ongestoord en goed heeft geslapen zal alles veel lichter en vloeiender gaan gedurende de dag, beslissingen of opgaven worden gemakkelijker en dagelijkse handelingen gaan zonder extra inspanningen.

Slaap verheldert uw stemming

Slaap laat uw lichaam en geest rusten

Tijdens het slapen komen de geest en het lichaam tot rust. Dit zorgt ervoor dat u overdag meer energie en meer positieve inzichten ervaart. Een goede slaap zorgt er ook voor dat u beter met stress om kan gaan en dit heeft weer een positieve invloed op de gezondheid. Stress is een vaak onderschatte veroorzaker van vele lichamelijke klachten. Een onderzoek in het tijdschrift Sleep toont aan dat mensen die 7 tot 9 uur per nacht slapen veel minder symptomen van depressie hebben dan mensen die korter of juist langer slapen.

Slaap laat uw lichaam en geest rusten

Slaap geneest van binnen naar buiten

Terwijl u slaapt activeren de hersenen een hormoon dat weefselgroei stimuleert. Dit zorgt voor het regenereren zoals het herstellen van wonden en overbelaste spieren. Een goede slaap stimuleert het lichaam ook om zich beter te beschermen tegen bacteriën en virussen. Dit omdat het tijdens de nacht meer witte bloedlichaampjes aanmaakt. Uit recentelijk onderzoek blijkt dat mensen die minstens 8 uur per nacht slapen, 3 keer minder kans op een verkoudheid hebben.

Lees ook:  Slaaptekort vergroot risico op Alzheimer

Slaap beschermt het hart

Tijdens de slaap daalt de bloeddruk en daardoor komt het hart meer tot rust. Mede omdat het stresshormoon gereduceerd wordt is er ook minder kans op hartziektes, diabetes en vele andere aandoeningen.

Slaap laadt u op

Zorg voor een goede slaap en u zult genoeg energie hebben voor de dagelijkse activiteiten. Uit een studie in het Journal of Sexual Medicine magazine blijkt dat vrouwen die goed slapen ook meer seksuele verlangens kregen.

Slaap maakt moeilijke beslissingen makkelijker

De uitdrukking “er een nachtje over slapen” kent bijna iedereen wel. Het nemen van lastige beslissingen wordt makkelijker na een goede nacht slaap. Na een goede nachtrust krijgt u vaak een beter, rustiger en helderder beeld van de te nemen beslissing dan overdag in het heetst van de strijd.

Slaap maakt moeilijke beslissingen makkelijker

Echt lekker slapen, hoe doe je dat?

Het moge duidelijk zijn dat een goede nachtrust dus enorm belangrijk is. Zorg dus voor een echt goede nachtrust. Een donkere en stille slaapkamer is logisch. Ook belangrijk maar onderschat, is dat helpt zo min mogelijk elektra in uw slaapkamer heeft. Dus geen stekker blokken, Tv’s of Wifi. Daarnaast is het ook aan te raden zo min mogelijk staal in de directe omgeving van het bed te hebben. Staal is licht magnetisch en dit verhoogt de spierspanning. Ook een goed bed en matras dragen uiteraard bij aan een betere nachtrust.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *