€6 miljoen subsidie voor recycling matrassen

matras recycle

Zes miljoen Euro subsidie voor recycling matrassen

Het belang is kennelijk groot want het bedrijf Recticel krijgt maar liefst zes miljoen euro aan Europese subsidies. Een nieuw ambitieus recyclageproject wat uitgevoerd gaat worden door het Belgische schuim bedrijf  krijgt 6 miljoen overgemaakt. De universiteiten van Gent en Leuven gaat samen met de schuimrubberfabrikant  en het chemiebedrijf Covestro basisgrondstoffen uit oude matrassen recyclen. Dit stond vanmorgen (24-1-2019)  in het dagblad De Tijd.

matras recycle

Recticel behoort tot de grootste makers en verwerkers van polyurethaan (koudschuim en polyether), een veel gebruikte kunststof die voornamelijk in matrassen wordt gebruikt. Polyurethaan is een thermo hardende kunststof die in verschillende stevigheden gemaakt kan worden. Hierdoor heeft het een lange levensduur en komt kuilvorming bij matrassen hierdoor veel minder voor. Helaas kan je het schuim niet zo maar weer omsmelten om weer als basisgrondstof te dienen. Nu gaat er echter gewerkt worden aan een chemisch proces die deze omzetting wel kan maken. Hiervoor heeft Recticel in hun eigen lab een chemisch proces ontwikkeld om Polyurethaan weer op te kunnen breken in verschillende bestanddelen, waarmee weer nieuwe producten kunnen worden gemaakt.

Het recycling programma dat het PUResmart-project wordt genoemd heeft een looptijd van 4 jaar en start in 2019. ‘Het is een lang traject, maar het is van groot belang dat we eraan we er aan beginnen’, luidt het. Het is ook duidelijk dat de Europese Commissie het belang groot acht anders waren er geen 6 miljoen euro’s voor uitgetrokken. Jaarlijks worden er in Nederland ongeveer 1,7 miljoen matrassen weggegooid en verbrand. Om een vruchtbare UPV-regeling op te zetten, is inzicht nodig in de matrassenstroom over de hele keten: wie koopt waar hoeveel matrassen, wie gooit waar hoeveel matrassen weg, waar zijn die van gemaakt, wat kunnen recyclers eruit halen, wat zijn hiervan de kosten, en welke afzetmarkt is er voor de secundaire grondstoffen?

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Één reactie

Snauwaert

Ik heb een opleg schuimmatras die 2 jaar gebruikt is, omdat de mouse gescheurd is heb ik een andere schuimmatras opgelegd. Wat doe ik met de beschadigde matras ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *