Hoe lang gaat een matras mee?

Slecht matras, oude pocketvering heeft invloed op de gezondheid

Hoe lang gaat een matras mee? De levensduur van een matras is afhankelijk van een aantal factoren die we in dit artikel zullen opsommen. Als u uw matras niet op tijd vervangt leidt dit absoluut tot problemen. Meestal beginnen de problemen met onderrugklachten en onrustige nachten. Maar wat is nou de levensduur van een matras? Ongeacht of u een duur of goedkoop matras gekocht heeft op een bepaald moment is het matras gewoon op. Hierdoor biedt het geen goede ondersteuning meer. Maar wanneer is dat nou het geval en waar herken je het aan?

Uit meerdere onderzoek blijkt dat de levensduur van een matras gemiddeld 8 jaar is. Na 8 jaar biedt het matras een stuk minder ondersteuning en comfort aan en is het ook veel minder hygiënisch.

Slecht matras, oude pocketvering heeft invloed op de gezondheid

Welke factoren bepalen de levensduur van een matras?

  • Ouderdom van het matras: Door jaren van (intens) gebruik neemt de veerkracht  en daardoor ook het ondersteunend vermogen af, hierdoor gaat het matras steeds minder goed zijn werk doen.
  • Kuilvorming: Een duidelijke indicatie dat een matras aan vervanging toe is. Het matras is van boven niet meer recht maar heeft kuilen
  • Vocht en schimmel plekken: Als het matras er niet meer fris aan de buitenkant uitziet kunt u zich voorstellen hoe het matras er van binnen uitziet. Bij elke beweging die u op het matras maakt komen stofdeeltjes vrij die u daarna gemakkelijk inademt
  •  
  • De kwaliteit van het matras in combinatie van het onderhoud (regelmatig het matras keren) hebben zeker ook invloed op de levensduur. Als u niet “te” zwaar bent voor het matras dat u heeft en u keert uw matras minimaal één keer om de drie maanden, dan heeft dit een positieve invloed op de levensduur van uw matras.
  • Mocht u niet goed meer slapen of met rugklachten opstaan is de kans groot dat u toe bent aan een nieuw matras. Laat dit niet op z’n beloop want de gevolgen van een slecht matras zijn veel groter dan u wellicht denkt.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *