Hoe lang gaat een matras mee?

Hoe lang gaat een matras mee? De levensduur van een matras is afhankelijk van een aantal factoren die we in dit artikel zullen opsommen. Als u uw matras niet op tijd vervangt leidt dit absoluut tot problemen. Meestal beginnen de problemen met onderrugklachten en onrustige nachten. Om dit te voorkomen is het verstandig uw matras op tijd te vervangen. Maar wat is nou de levensduur van een matras? Ongeacht of u een duur of goedkoop matras gekocht heeft op een bepaald moment is het matras gewoon op en biedt het geen goede ondersteuning meer. Maar wanneer is dat nou geval en waar herken je het aan?

Uit meerdere onderzoek blijkt dat de levensduur van een matras gemiddeld 8 jaar is. Na 8 jaar is beidt het matras een stuk minder ondersteuning, comfort en is het matras ook veel minder hygiënisch.

Slecht matras, oude pocketvering heeft invloed op de gezondheid

Welke factoren bepalen de levensduur van een matras?

  • Ouderdom van het matras: Door jaren van (intens) gebruik neemt de veerkracht en daardoor het ondersteunend vermogen af en gaat het matras steeds minder goed zijn werk doen.
  • Kuilvorming: Een duidelijke indicatie dat een matras aan vervanging toe is is kuilvorming. Het matras is van boven niet meer recht maar heeft kuilen
  • Vocht en schimmel plekken: Als het matras er niet meer fris aan de buitenkant uitziet kunt u zich voorstellen hoe het matras er van binnen uitziet. Bij elke beweging die u op het matras maakt komen stofdeeltjes vrij die u daarna gemakkelijk inademt
  • De kwaliteit van het matras in combinatie van het onderhoud (regelmatig het matras keren) hebben zeker ook invloed op de levensduur. Als u niet “te” zwaar bent voor het matras dat u heeft en u keert uw matras minimaal om de drie maanden, dan heeft dit een positieve invloed op de levensduur van uw matras.
  • Mocht u niet goed meer slapen of met rugklachten opstaan dan is de kans groot dat u toe bent aan een nieuw matras. Laat dit niet op z’n beloop want de gevolgen van een slecht matras zijn veel groter dan u wellicht denkt.

Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, matrassen expert, matras ontwikkelaar en eigenaar van Royal Health Foam. Ik werk al bijna 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche. Mijn visie is dat echt slaapcomfort bereikt kan worden door te werken met kwalitatief hoogwaardige materialen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.