Feiten en fabels over slapen

Matras informatie een aantal feiten en fabels over slapen

Feiten en fabels over slapen. Een fijne en goede nachtrust is belangrijk, dat weet iedereen. Maar er bestaat nogal wat onduidelijkheid over slapen. Zo zijn er meerdere fabels en feiten over slapen. U heeft ze vast wel eens gehoord: Val je sneller in slaap door schaapjes te tellen? Kun je slaap later nog inhalen? Zorgt alcohol ervoor dat je dieper slaapt? Ik zet hier de feiten en fabels over slapen op een rijtje.

Matras informatie een aantal feiten en fabels over slapen

Schaapjes tellen helpt je om sneller in slaap te komen

Dit is een feit! Al heel lang wordt er aangeraden om schaapjes te tellen als je niet kunt slapen. Dat dit zou kunnen helpen daar zit wel een kern van waarheid in. Het gaat er natuurlijk niet om wat je telt… of je nou schapen of vogels telt dat maakt niet uit als je maar niet piekert. Door middel van het tellen focus jij je maar op één ding en is het eigenlijk een vorm van meditatie.

De slaapuren voor twaalf uur tellen dubbel

Dit is een fabel. Het ligt eraan hoe laat je normaal gaat slapen. Als je altijd na twaalf uur gaat slapen, dan slaap je net zo goed als mensen die om 10 uur in hun bed liggen. Wel is het zo dat je in de eerste uren van je slaap het meest uitrust en dat deze uren dus heel belangrijk zijn.

De slaapuren voor twaalf uur tellen dubbel

Een glas melk helpt je om in slaap te komen

Feit! Melk bevat een stofje waar je slaperig van wordt, maar om het effect echt te kunnen merken moet je wel twee liter melk drinken. Warme drank helpt je te ontspannen, dus een kopje warme melk voor het slapen gaan kan zeker helpen om gemakkelijker in slaap te vallen.

Lees ook:  Wat is satijn?
Een glas melk helpt je om in slaap te komen

Een dutje doen is ongezond

Dit is niet waar! Door een dutje van 10 tot 30 minuten krijg je vaak juist energie. Het is zelfs bewezen dat mensen die in de middag een dutje doen veel effectiever zijn tijdens het werk.

dutje doen

 

Seks laat je gemakkelijker in slaap vallen

Klopt als een bus! Seks vermoeid en zorgt ervoor dat je lichaam endorfine aanmaakt. Hierdoor ontspan je en krijg je een gevoel van rust, kalmte en geluk. Ook verminderd dit stress en daardoor val je sneller in slaap.

naakt slapen

Alcohol zorgt ervoor dat je beter en dieper slaapt

Dit is een fabel! Na het drinken van alcohol kan je inderdaad wel sneller in slaap vallen, maar alcohol zorgt er zeker niet voor dat je beter slaapt. Integendeel, als je alcohol gedronken hebt slaap je meestal onrustiger en word je ‘s nachts juist vaker wakker.

Alcohol zorgt ervoor dat je beter en dieper slaapt

Slaap kun je inhalen

Dit is ook een fabel. Als je een nacht wat minder hebt geslapen is het niet nodig om slaap in te halen want dit heeft helemaal geen zin. Je lichaam past zichzelf aan, dus als je moe bent slaap je de volgende nacht wat vaster. Het is dus niet nodig om langer te slapen als je moe bent.

Ouders van pasgeboren baby's slapen 3 uur minder

Slapen is goed voor je hersenen

Niet helemaal waar! Slapen is heel gezond voor je lichaam maar de hersenen werken juist door in je slaap. Ook voor je geheugen is slaap goed maar of het echt goed is voor de hersenen is nog steeds niet duidelijk.

Lees ook:  Garantievoorwaarden op matrassen

Een goed kussen en matras dragen bij aan een goede nachtrust

Helemaal waar! Een goed matras kan voor een betere ontspanning zorgen en dus voor een betere nachtrust. Ook ergonomisch (dus voor het lichaam) is het beter om een goed matras en goed hoofdkussen te hebben.

De bedlakens kunt het beste wekelijks verschonen

Sporten voor het slapen gaan is niet goed

Dit is een feit! Door te sporten stijgt de temperatuur in je lichaam en dat zorgt ervoor dat je minder goed in slaap komt. Om weer goed af te koelen heeft je lichaam zo’n 6 uur nodig. Je kunt het beste ongeveer 3 uur voordat je gaat slapen geen intensieve work-out meer plannen. Wel zorgt regelmatig sporten ervoor dat je beter slaapt, maar liever niet ‘s avonds dus.

Sporten voor het slapen gaan is niet goed

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.