Nieuw matras vermindert stress

Nieuw matras vermindert stress. Een nieuw onderzoek toont aan dat  een nieuw matras stress vermindert. Mensen slapen beter, hebben minder rugpijn en vertonen minder symptomen van stress als ze op nieuwe matrassen slapen.

De uitkomsten van het onderzoek van Oklahoma State University. “Rugpijn, slaapkwaliteit en minder stress zijn directe gevolgen van een nieuw goed matras”. Deze werden gepubliceerd in 2009 in het dagboek van Chiropractici geneeskunde.

Nieuw matras vermindert stress

Eerder is er onderzoek gedaan naar de relatie tussen nieuwe matrassen, pijn in de onderrug en de kwaliteit van de nachtrust. Dit onderzoek werd gedaan door Bert Jacobson, hoofdonderzoeker van de Universiteit van educatieve Studies.

Aan dit onderzoek namen 59 gezonde mensen mee. Tijdens het onderzoek werden de ongemakken en de slaapkwaliteit bij ontwaken in eigen bed gedurende 28 dagen geregistreerd. Daarna werd dit vergeleken met het ontwaken op een nieuwe matras gedurende 28 dagen daarna.

Uit het eerste onderzoek bleek dat het comfort en ondersteuning van het matras gerelateerd is aan slaapproblemen. Het onderzoek toont aan dat het vervangen van het oude matras, met een nieuwe medium firm matras, positieve veranderingen met zich mee bracht. Waardoor rugpijn, pijn in de schouder en ochtendstijfheid verminderden. Ook hebben ze een positief effect op de slaapkwaliteit.

Nieuw onderzoek wijst uit: Nieuw matras vermindert stress

Het nieuwe onderzoek toont aan dat het niet alleen om de slaapkwaliteit of lichamelijke klachten gaat. Maar dat slapen op een nieuw matras ook een aanzienlijke afname van stress met zich meebrengt.

+

Aan het onderzoek werkte 30 vrouwen en 29 mannen mee die geen klinische voorgeschiedenis van verstoorde slaap hadden. Daarnaast was een voorwaarde dat ze op pocket matrassen sliepen die ten minste 5 jaar oud waren. De gemiddelde leeftijd van de matrassen was 9,5 jaar.

Lees ook:  Het beste bij rugpijn een hard of een zacht matras?

Tijdens de eerste periode van de 28 dagen sliepen de deelnemers in hun eigen bed. Ze waardeerde elke ochtend hun slaap om een basislijn vast te stellen. De volgende 28 dagen fase begon met de levering van nieuwe matrassen. Deze waren ongelabeld. De matrassen werden beschreven als “medium firm”. Waren van koudschuim met een damast tijk.” De nieuwe matrassen waren van de zelfde afmeting als de oorspronkelijke bedden. Verder sliepen de deelnemers in hun eigen slaapkamers en gebruiken zij hun eigen kussen en beddengoed.

Elke morgen bij het ontwaken werden grafieken ingevuld om de kwaliteit van slaap te beoordelen. Aan het einde van elke 28 daagse periode evalueerden de onderzoekers de resultaten. Met behulp van een vragenlijst. Het omvatte lichamelijke reacties zoals beven, droge mond, koude handen, buikpijn, tandenknarsen en kramp. Maar ook psychologische en perceptuele gevoelens zoals spanning, vergeetachtigheid, prikkelbaarheid, nervositeit en zorgen maken. De reacties varieerden van “nooit” tot “bijna elke dag.”

De bevindingen

Uit de analyse bleek dat de slaapkwaliteit en pijn in de onderrug sterk verbeterde nadat de deelnemers op de nieuwe matrassen sliepen. Bovendien toonde de analyse aanzienlijke verbeteringen aan door het slapen op de nieuwe matrassen. Zowel van gedragsreacties als lichamelijke symptomen.

Na de tweede periode van 28 dagen bleek rugpijn met ongeveer 48% verlaagd en was de slaapkwaliteit verbeterd met 55%. Daarnaast was er een duidelijke afname in stress met 21,5%. Ook merkten de onderzoekers op dat er nog meer verbetering zou zijn geweest als alleen de laatste week was onderzocht.

De deelnemers werd verteld dat zij de nieuwe matrassen konden houden. Niet verrassend, alle deelnemers besloten om dit te doen.

Lees ook:  Chemische lucht nieuw matras

Bron: http://bedtimesmagazine.com/2009/04/study-new-mattress-reduces-stress/
Vertaald door: C. Nederhorst (www.matras.info)

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.