Slapen en leren

De slaapuren voor twaalf uur tellen dubbel

Slapen en leren. Dat goed slapen belangrijk is weten we allemaal maar dat het veel effect heeft op leren is niet bekend. Uit onderzoek blijkt dat goed slapen de leerprestaties positief beïnvloed. Maar bij een studentenleven is goed en vooral genoeg slapen meestal niet een prioriteit.

Als je goed uitgerust bent zal je ook beter presenteren. Het is daarom van groot belang dat je als student genoeg uren slaap haalt. Hieronder vindt je tips om dat doel te bereiken.

  • Ritme. Ga zo veel mogelijk rond het zelfde tijdstip naar bed en sta zoveel mogelijk rond het zelfde uur op. Een vast slaapritme bevordert de slaapkwaliteit.
  • Kijk hoeveel slaap je nodig hebt. Gemiddeld 8 uur is een advies maar niet voor iedereen nodig. De één heeft genoeg aan 7 uur slaap terwijl de anderen 9 uur slaap nodig heeft om goed uitgerust te zijn. Te kort of juist te lang slapen werkt vaak averechts en als student ben je daar dus juist niet mee gediend.
  • Maak de slaapkamer een ideale slaapplek. Zorg dat de slaapkamer donker is en stil is. Vermijd zo veel mogelijk elektra in de slaapkamer. Probeer elektrische bedrading niet onder het bed te laten lopen. Elektrische velden hebben een bewezen negatief effect op nachtrust.
  • Frisse lucht en de juiste temperatuur. Zorg voor voldoende frisse lucht in de slaapkamer en een temperatuur van rond de 16/17 graden.
  • Kies een voor u goed matras waarop je ontspannen kan slapen. Een goed matras draagt zeker bij tot een betere nachtrust. Kies daarom een matras dat bij uw wensen past. Een matras dat je lichaamsdruk goed verdeelt en geen overdruk creëert zorgt voor een rustiger nachtrust.
Hard matras of zacht matras?

Foto credit: gregt99 via Foter.com / CC BY-NC-ND

Slaap alleen ‘s nachts.

  • Als je overdag vaak moe bent is dit een teken dat je niet goed of genoeg geslapen hebt, of dat iets de slaapkwaliteit in de weg staat. Alsnog is het niet aan te raden om dag overdag een dutje te gaan doen. Dit haalt je namelijk uit je slaapritme en de kans is dan groot dat je ’s nachts weer minder goed slaapt.
  • Zorg voor routine bij het slapen gaan. Denk bijvoorbeeld aan een warm bad of douche, een avondwandeling of elke avond voor het naar bed gaan lezen of even mediteren. Vermijd vlak voor het slapen gaan internet, tv kijken of intensief sporten. Een vast regelmatig iets dat je voor het slapen gaan doet zal ervoor zorgen dat het inslaap-ritueel is begonnen.
  • Als je niet snel in slaap valt is het beter om op te staan dan te blijven liggen. Ga nog even door met het inslaap- ritueel, ga even verder het lezen of met de meditatie. Ga iets anders doen totdat u slaperig wordt en probeer ten altijd slaappillen te vermijden.
  • Neem je zorgen niet mee naar bed. Als je zorgen hebt schrijf ze op of praat er eerst met iemand over. Ga niet liggen piekeren en denk aan fijne dingen of dingen waar u van houdt.
Lees ook:  Minder succes op school door slaapgebrek
Minder slaap door pasgeboren baby

In het donker slapen

  • Zorg dat uw slaapkamer rustige kleuren heeft en dat deze goed donker is. Daarnaast is comfort een heel belangrijk gegeven om goed en fijn te slapen. Hiervoor heeft u buiten een goed matras ook een goed dekbed en hoofdkussen nodig.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.