Slapen onder zijde

Hoe kan het dat een dekbed van zijde zo lekker warm is?

Een dekbed van zijde bestaat uit diverse lagen zijde die over elkaar zijn gelegd. Daar tussen zit lucht en lucht isoleert goed, dus de warmte van je lichaam blijft lekker onder het dekbed. Tegelijkertijd kan zijde goed warmte opnemen én het goed afgeven. Krijg je het te warm dan geeft het dekbed de warmte dus weer af aan de buitenlucht en blijft de temperatuur constant. Vanwege die eigenschap vinden vrouwen in de overgang slapen onder zijde heerlijk; de temperatuurschommelingen vanwege hormonale processen (opvliegers) worden ‘opgevangen’ door het gebruik van zijde. Het materiaal doet zijn werk, zou je kunnen zeggen.

Zijden overtrek

Een zijden dekbed wordt altijd geleverd met een zijden overtrek omdat deze combinatie optimaal ‘werkt’. Een zijden overtrek voelt heerlijk zacht aan, net als een zijden overhemd, das of sjaal. Dat komt omdat zijde bestaat uit dunne draden en een speciale weeftechniek. Een zijden dekbed is dus niet alleen heel effectief in het reguleren van de lichaamstemperatuur, maar voelt van zichzelf al lekker aan.

Nog meer voordelen

Zijde is niet een fantastisch isolerend, vocht- en temperatuurregulerend, maar ook sterk, soepel en licht van gewicht. Daarnaast is het hypo-allergeen wat betekent dat het geen allergische reacties oproept. Ook is zijde van nature antibacterieel, dus blijft het lekker ‘schoon’. Zijde is een natuurproduct en kent geen vervuilend productieproces zoals bij veel andere stoffen.

Verschil zijde en satijn

Vaak worden de begrippen zijde en satijn door elkaar gehaald. Dat komt omdat het beide zo’n mooie glans geeft. Wat is satijn dan eigenlijk precies? Satijn is echter een manier manier van weven en de binding van de diverse draden zorgt voor die speciale glans. Satijn kan van katoen zijn, maar bijvoorbeeld ook van polyester. Satijn zegt dus niets over het materiaal (en de eigenschappen daarvan) maar heeft te maken met de weeftechniek. Door de hoge dichtheid van de draden krijg je een bepaalde glans.

Lees ook:  Nieuwe methode tegen slapeloosheid: slapen in de natuur

Onderhoud van zijden dekbed

Een dekbed (en kussen) van zijde trekt geen stof aan en hoeft niet bijgevuld te worden. Het dekbed nooit sterk opschudden of `opduwen’, dan kunnen de verschillende lagen en de draden scheef gaan zitten. Zachtjes opschudden volstaat. Een paar keer per jaar in de buitenlucht, uit de zon, laten luchten is voldoende. Gebruik altijd een verwijderbare dekbedovertrek.
Probeer een zijden dekbed of kussen niet te wassen en ga zeker niet centrifugeren. Vraag advies indien reiniging noodzakelijk is, bijvoorbeeld aan een specialist met een eigen stomerij. Iedere vorm van wassen zal een kleine vormverandering van het dekbed tot gevolg hebben.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *