Wat is satijn?

Wat is satijn? Wat is satijn?

Lakens, dekbedovertrekken en kussenslopen zijn soms gemaakt van satijn, net als pyjama’s of lingerie Het glanst mooi, ziet er fraai uit en voelt heerlijk zacht. Satijn is geen stof, maar een manier van weven. Zo heb je bijvoorbeeld katoensatijn en polyestersatijn.

Beddengoed van satijn glanst, valt soepel en wordt vaak gezien als een luxe (en dure) stofsoort. Wat is satijn dan eigenlijk? Satijn heeft niets te maken met een bepaalde stof, maar met de manier waarop de stof is geweven. Met de satijnbinding kun je garens dicht op elkaar weven wat leidt tot een soepele, gladde en glanzende stof. Zo heb je bijvoorbeeld katoen-satijn en polyester-satijn.

Katoen kan van nature makkelijk vocht opnemen en afgeven en voelt koel aan in de zomer. Kijk bijvoorbeeld eens naar bedtextiel van Swissa dat 100% katoen is. Een Polyester heeft deze eigenschappen niet. Katoen-satijn heeft daardoor andere eigenschappen dan polyester-satijn. De benaming ‘satijn’ voor beddengoed is dus weinigzeggend en meestal wordt dan bedoeld dat het een mooie glans heeft. Beddengoed dat wordt verkocht onder de naam glanssatijn is flauwekul, dat bestaat helemaal niet. Waarschijnlijk is dat een goedkope kunststof die lekker glanst, meer niet.

Swissa

Satijn is geen zijde

Vaak wordt satijn verward met zijde en dat is onjuist. Zijde wordt gemaakt van zijdedraden die afkomstig zijn van de cocon van de zijderups. Lees hier meer over zijde.  Zijde glanst en voelt soepel en zacht aan, net als satijn. Maar, zoals gezegd, satijn is een manier van weven en heeft niets te maken met het materiaal.

Satijn en bamboe

Ook van bamboe kan stof worden gemaakt die wordt verwerkt tot lakens, kussenslopen, dekbedovertrekken en pyjama’s. Zo kun je bamboe-satijn produceren. Dit woord kom je nauwelijks tegen, maar wel wordt vaak gewezen op de zachtheid van bamboe. ‘Zijdezacht bamboe’ heet het dan en ook hier wordt dan weer verwezen naar zijde.

Lees ook:  Hoe kunnen sommige matrassen zo goedkoop zijn?
Tencel

Viscose, Lyocell en Tencel

Viscose, lyocell en Tencell (Deze link verwijst naar artikel over productie, ik stuur het artikel nu mee) zijn zacht aanvoelende stoffen en worden ten onrechte in verband gebracht met zijde en daarmee met satijn. Viscose wordt veel gebruikt in kleding en voelt lekker zacht aan. Viscose wordt gemaakt van houtvezels die met chemische middelen worden bewerkt. Lyocell is ongeveer hetzelfde, maar het productieproces is milieuvriendelijker. Tencel is een merk van de Oostenrijkse firma Lenzing die lyocell vezels produceert. Tencel en lyocell worden gebruikt voor beddengoed en matrastijken en voelen zacht aan. Daarbij wordt vaak gesproken over ‘zijdezacht’, maar het heeft niets te maken met zijde. En ook niets met satijn.

Matrastijk van Tencel

Sommige matrastijken zijn gemaakt van Tencel. Dat schijnt verkoelend te werken. Het wordt gemaakt van houtvezels, maar noemt men een natuurlijke kunstvezel. Hoe zit dat nu precies? En wat is het verschil tussen Tencel en lyocell?
Eerst even wat historie. Tencel is en stof die veel lijkt op viscose, maar kent een andere productiewijze. Viscose bestaat al heel lang en is een stof die zacht aanvoelt, goed vocht opneemt en een wat luxe uitstraling heeft. Viscose wordt gemaakt van houtsnippers die worden vermalen tot pulp waarna er via een chemisch proces een vloeistof van wordt gemaakt en vervolgens dunne draden. Viscose noemt men daarom een natuurlijke kunstvezel of semi natuurlijke vezel. De basis is natuurlijk materiaal, maar bij het verwerkingsproces worden nogal wat chemicaliën worden gebruikt. Mede daarom is gezocht naar een alternatief en dat is gevonden in lyocell.

Lees ook:  Goed slapen vermindert stress
Lyocell tijk

Houtvezels als basis

Lyocell lijkt veel op viscose. Ook hier zijn houtvezels de basis, maar om deze op te lossen worden er minder schadelijke chemicaliën gebruikt dan bij de productie van viscose. Ook is het proces zodanig ingericht dat het oplosmiddel kan worden teruggewonnen. De eigenschappen van de vezels van lyocell komen in grote lijnen overeen met die van viscose, maar de sterkte in natte toestand is beter en de vezel kreukt minder. Lyocell is vooral bekend onder de merknaam Tencel, een merk van de Oostenrijkse firma Lenzing.

Positief imago

Tencel is dus hetzelfde als lyocell, maar is een merk. Het is dus geen ander product of materiaal. Tencel heeft een positief imago. Het wordt gemaakt van hout van de eucalyptusbomen die groeien in duurzaam beheerde bossen. Mede hierom heeft Tencel een Europees Ecolabel gekregen en wordt het overal gepromoot als eco-product. Wat echter nooit wordt vermeld, is dat de productie behoorlijk veel energie kost en dat gaat steeds zwaarder tellen.

Positieve eigenschappen Tencel

De eigenschappen van lyocell/Tencel staan buiten kijf: het is sterker dan bijvoorbeeld katoen, kreukt minder en kan veel meer vocht opnemen dan katoen en het ook weer makkelijk afgeven. Om die reden wordt het veel gebruikt in sportkleding.
De tijk van matrassen wordt daarom ook vaak gemaakt van lyocelll/Tencel of een menging van stoffen waarin dit zit verwerkt. Door het makkelijk opnemen en afgeven van vocht werkt Tencel enigszins verkoelend wat bijdraagt aan een prettig slaapklimaat.
Een matrastijk kan worden voorzien van allerlei toevoegingen wat de gezondheid zou kunnen bevorderen. Of waardoor je beter slaapt. Of waardoor je minder gaat zweten. Dat belooft veel, maar is het waar?

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *