Vermoeide tieners hebben nieuw matras nodig

Vermoeide tieners hebben nieuw matras nodig. Het is geen geheim dat slaap tijdens de fase van intensieve groei van adolescentie cruciaal is. Nu hebben studies aangetoond dat tieners gemiddeld 50 minuten minder slaap per nacht hebben dan de tieners 25 jaar geleden. Terwijl de oorzaken van deze daling vaak moeilijk zijn te lokaliseren hebben slaaponderzoekers in het Hôtel Dieu ziekenhuis in Parijs een manier gevonden om het probleem te verhelpen: nieuwere, grotere matrassen.

Nieuw onderzoek naar baat van nieuw matras bij vermoeide tieners

Professor Damien Léger en Doctor François Duforez bestudeerde de (slaap) effecten van hoge kwaliteit matrassen en beddengoed op tieners.
De twee onderzoekers straten hun onderzoek omdat het duidelijk werd dat Franse tieners niet hun aanbevolen acht tot negen uur slaap per nacht kregen. Volgens het Franse Nationaal Instituut voor statistiek en economische Studies hebben pubers in leeftijd van 15-19 jaar gemiddeld slechts zeven uur en 37 minuten per nacht slaap. Bijna één derde van de onderzoekdeelnemers hadden een “slaap schuld”. Terwijl 17% zei dat ze niet tevreden zijn met hun slaap. Maar nog ernstiger is het feit dat 7% van de tieners in het onderzoek melden dat ze slaapmiddelen gebruiken om hen te helpen met slapen.

Vermoeide tiener vaak te lkaat naar bed

Tieners hebben de neiging om te laat naar bed te gaan. Vooral aan het begin van de week wanneer zich nog niet zo moe voelen. En in het weekend verschuiven tieners hun slaap schema’s en slapen ze meer. Bijvoorbeeld 15-jarigen slapen gemiddeld één uur en 41 minuten langer wanneer zij niet naar school hoeven.

Een kwalitatief goed matras kan absoluut helpen om beter en meer te slapen blijkt uit het onderzoek.
Terwijl het moeilijk kan zijn om een 16 jarigen elke avond om het zelfde moment naar bed te laten gaan hebben Léger en Duforez een manier gevonden om ervoor te kunnen zorgen dat tieners toch graag goed slapen, namelijk: geef ze een groot goed matras.
De onderzoekers ontdekten dat tieners hun matrassen vaak te klein vinden en dat dit verstorend werkt voor hun snelle groei. Bovendien zijn de matrassen van tieners vaak van slechte kwaliteit, en zijn het oude (vaak tweedehandse) matrassen.

Lees ook:  Een goed nieuw bed kopen, hoe doe je dat in 2023?
Meerdere oorzaken slecht slapende tieners

Meer slaap door groter matras

Het onderzoek toonde aan dat tieners 31 minuten extra slaap krijgen door ze een goed en groter matras te geven. De tijd om in slaap te vallen verminderde met de helft! Tieners hebben veel baat bij de 31 minuten extra verkregen slaaptijd. Dit draagt bij tot het fysieke herstel en groei. Daarnaast draagt dit bij tot beter onthouden en leren. Ten slotte, hebben tieners met een nieuwe, kwalitatief hoogwaardige matras ook minder in en doorslaap problemen.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.