Verschillende soorten en merknamen van koudschuim

Koudschuim is het meest veerkrachtige schuim van dit moment. De voordelen van koudschuim steken met kop en schouders boven de andere schuimsoorten uit. Zo is bijvoorbeeld het ventilerende vermogen velen malen beter dan bij Latex of Polyether. Maar ook de levensduur is langer en het mist de nadelen van Latex en Polyether (minimale ventilatie en warm). Door de goede veerkracht en opencelstructuur ondersteund koudschuim bijzonder goed en werkt het perfect tegen rugklachten. Maar let op, het ene koudschuim is het andere niet want er zijn grote kwaliteit verschillen. Naast de kwaliteitsverschillen zijn er ook verschillende soorten en merken koudschuim. Hierdoor kan het allemaal vrij lastig zijn om een echt goed koudschuim matras te vinden.

Soorten koudschuim

Er zijn vele schuimfabrieken die elk zijn eigen soort koudschuim maakt. Mede hierdoor zijn er grote kwaliteitsverschillen. Er zijn schuimleveranciers die hun koudschuim een eigen benaming geven en stellen dat hun kwaliteit extra goed is. Pantera schuim is een goed voorbeeld. Pantera koudschuim is op een marmerachtige manier gekleurd en zou beter zijn dan andere soorten koudschuim. In de praktijk vind ik het zeker niet een bijzonder koudschuim. Overigens doet Recticel exact hetzelfde met hun eigen Bultex koudschuim. Ook Bultex koudschuim zou beter zijn dan andere koudschuimen en zelfs nog veerkrachtiger. Echter is dit totaal niet mijn ervaring. Het beste (A-kwaliteit) koudschuim is lastig te vinden en is altijd duurder dan minder goede varianten.

Koudschuim soort

Wat maakt koudschuim zo bijzonder?

Koudschuim is een bijzonder uniek materiaal met bijzondere eigenschappen. Wat koudschuim zo bijzonder maakt is de enorme veerkracht en het goede ventilerende vermogen. Doordat Koudschuim een open celstructuur heeft, wat in de praktijk betekent dat de luchtbelletjes onderling open zijn, ventileert het gemakkelijk. Door de goede ventilatie blijft een koudschuim matras daardoor koeler en droger. Vocht kan zodoende gemakkelijk verdampen omdat er lucht door het schuim heen gaat. Koudschuim is hierdoor koeler en ook een stuk hygiënischer dan bijvoorbeeld Latex of Polyether. Een koudschuim matras blijft veel droger waardoor bacterie vorming minder kans krijgt. Als laatste gaat koudschuim ook langer mee omdat er nauwelijks kuilvorming kan ontstaan. De celstructuur is immers al open en kan dus niet meer knappen.

Lees ook:  Nieuw: een super de luxe molton-onderdeken

 

Goed- en minder goed koudschuim

Zoals ik al eerder aangaf is het ene koudschuim het andere niet. Er zijn namelijk grote kwaliteit verschillen tussen koudschuimen. De prijs- en kwaliteitsverschillen tussen koudschuim-leveranciers zijn ook bijzonder groot. Als je alleen al kijkt naar in de inkoop-prijsverschillen kan het ook niet anders dan dat daar ook grote kwaliteitsverschillen door ontstaan. De prijs van een koudschuim matras laat eigenlijk ook gelijk zien of het om een goed of een slecht schuim gaat. Veel matrassenleveranciers denken dat de HR-waarde een kwaliteit aanduiding is echter is dit alleen een aanduiding hoe veerkrachtig het schuim is. Een hogere HR-waarde is beter dan een lagere HR-waarde. Een HR 30 heeft een minder hoge veerkracht dan een HR 60. Het beste gaat u uit van een hoge HR-waarde zodat u in elk geval weet dat het om een goed veerkrachtig koudschuim gaat. Helaas is de kwaliteit van koudschuim een stuk lastiger te beoordelen, ook voor mijzelf. Ik zelf maak mijn eerste schifting door alléén voor A-kwaliteit koudschuim te kiezen. Hierdoor vallen er al een heleboel schuimleveranciers af.

Koudschuim is vaak te herkennen aan de onregelmatige grootte van de luchtbellen.

Slecht koudschuim is te herkennen aan de onregelmatige grootte van de luchtbellenSlecht koudschuim is te herkennen aan de onregelmatige grootte van de luchtbellen

Ook wil ik absoluut géén toegevoegde chemische middelen in onze koudschuim matrassen. Dit zijn middelen zoals antihuisstofmijt, brandvertragers en andere chemische middelen. Een laatste indicatie of u met een kwalitatief goed koudschuim te maken heeft zijn certificeringen. Een echt goed koudschuim heeft alle mogelijke certificeringen zoals LGA, Certipur en HygCen. Als deze certificeringen op het koudschuim zitten heeft u de zekerheid dat u een kwalitatief goed koudschuim matras in huis haalt.

Lees ook:  Tweede matras voor de helft van de prijs!

Wilt u echt veel weten over koudschuim? Klik dan hier.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

2 Reacties

Marco ter Voert

Beste Chris.

Nu heb ik een vraag. wij zijn in het bezit van een matt sleeps. De twee hr schuimlagen zijn van matige kwaliteit. De latex en traagschuimlagen die daarvan losliggen maken het wel een heerlijk matras voor ons om op te liggen. Nu willen wij de 15cm schuim onderlaag zelf vervangen voor een andere. Als dat pantera en bultex van matige kwaliteit zijn. Wat zijn dan wel goede
leveranciers van hr schuim.

Alvast bedankt.

Mvg Marco ter Voert.

mark

Koudschuim is het meest veerkrachtige schuim van dit moment. De voordelen van koudschuim steken met kop en schouders boven de andere schuimsoorten uit. Zo is bijvoorbeeld het ventilerende vermogen velen malen beter dan bij Latex of Polyether.
Er is ook nog zoiets als talalay latex met een vergelijkbare open structuur dan koud schuim daar hoor ik je niet over?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *