Welk matras kan ik het beste nemen?

Het matras draagt bij aan hoe goed je slaapt. Het is dus van belang een matras te nemen die goed bij je past. Maar er zijn zo veel verschillende soorten matrassen met allemaal andere eigenschappen. Welk matras kan je nu het beste nemen? Het beste kijk je naar zaken die voor jezelf belangrijk zijn. Transpireer je veel? Houd je van een warm matras of juist van koel? Hieronder vind je informatie over de soorten matrassen en kun je lezen waar je bij aankoop op zou moeten letten.

Welke soort matras kopen?
Welk matras het beste bij je past is heel persoonlijk. Het beste test je uit door erop te gaan liggen in een beddenwinkel. De matras-kern kan uit stalen veren of schuimrubber bestaan en de verschillen voelen heel verschillend. Hieronder vertel ik je meer over de verschillende soorten matrassen.

Welke hardheid?
De juiste hardheid/stevigheid is wellicht een van de belangrijkste aspecten. De één vindt een stevig en hard matras fijn en de ander een lekker zacht matras. Een deel van de juiste slaaphouding heeft te maken met je slaaphouding. Als je op je buik slaapt heb een harder matras nodig dan als je op je rug slaapt.  Mensen die op hun zijde slapen hebben meestal behoefde aan een nog iets zachter matras zodat het matras kan voegen naar de heupen en weer ragen in de lendenen.

Welk matras kan ik het beste nemen

Wat voor comfort?
Comfort is een persoonlijke kwestie. Wat de één comfortabel vindt kan voor de ander een ramp zijn. Het is daarom uitermate belangrijk het matras te testen. Een matras goed testen doe je niet binnen een paar uur, hier heb je echt de tijd voor nodig. Het beste test je een nieuw matras een aantal weken uit. Het kan heel goed zijn dat er pas na een paar weken klachten ontstaan. Het komt ook veel voor dat het tijd nodig heeft om klachten te doen verdwijnen. Zorg er in ieder geval voor dat u uw nieuwe matras thuis op proef krijgt, het liefst met een niet goed geld terug garantie.

Lees ook:  Hoe kiest u het juiste matras?

Warm of koel?
Voor de spieren is het goed als het bedklimaat relatief warm is. Wat iemand fijn vindt is afhankelijk van de persoonlijke voorkeur. Het type matras heeft bijzonder veel invloed op de temperatuur. Latex is bijzonder warm, Pocket- en binnen veringmatrassen zijn koel en koudschuim is neutraal.

De ventilatie en de vochtregulatie
Het is bijzonder belangrijk dat een matras ventileert en goed vocht kan doorlaten. Een vochtig bed is een kweekbodem voor bacteriën en maakt een matras snel onhygiënisch. Tegenwoordig wordt er in plaats van een molton een onderdeken aangeraden zie: www.swissa.nl

Harde matras of zacht matras?
De stevigheid van een matras is bijzonder belangrijk en sterk afhankelijk van het gewicht van de slaper. Het is daarom van belang dat het matras dat u voor ogen heeft in meerdere stevigheden hardheden geleverd kan worden.

 

Dik-of dun matras?

Hoe dikker een matras hoe beter. Hier zitten natuurlijk ook grenzen aan maar een dunner matras biedt gewoon minder comfort. Ook is de levensduur van een dunner matras korter en kan het ook minder goed ondersteunen.

Dit zijn zo ongeveer de belangrijkste zaken die spelen bij de aanschaf van een nieuw matras. Welk type matras het beste bij je past is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en de zaken die hierboven beschreven zijn.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *