Koudschuim matrassen en alles over koudschuim

Verschillende soorten schuimen
Bekijk de matras.info video

Wat is koudschuim?

Koudschuim is het hightech-schuim van dit moment dat, vooral voor matrassen biedt het geweldige eigenschappen. Het is enorm veerkrachtig waardoor het veel steun biedt. De open celstructuur die koudschuim van nature heeft zorgt voor een goede luchtcirculatie waardoor het goed ventileert en goed vocht doorlaat. Hierdoor blijft het relatief koel en komt er niet af nauwelijks kuilvormig in koudschuim. De open celstructuur zorgt er ook voor dat een koudschuim relatief koel blijft.

Kuilvorming komt bij goede koudschuim matrassen nauwelijks voor. Wel kan er een afdruk van de slaper ontstaan maar dit heeft geen negatief effect op de ondersteuning of het comfort. Het materiaal biedt veel comfort en heeft een zeer lange levensduur. Koudschuim matrassen zijn in de regel goede matrassen met hoogwaardige eigenschappen. De prijs- en kwaliteitsverschillen zijn echter bijzonder groot wat het lastig maakt om een écht goed koudschuim matras te vinden. Hieronder vertel ik u waar u op kunt letten en waar u terecht kunt.

Goede koudschuim matrassen gaan lang mee en bieden veel steun en comfort. Kwalitatief goed koudschuim is elastisch en heeft daardoor een hoge veerkracht. Hierdoor kan het zich goed aanpassen aan het lichaam én biedt het veel steun. Ook biedt koudschuim goede progressieve tegendruk (hoe meer u het schuim indrukt, hoe meer tegendruk het geeft). Progressieve tegendruk is essentieel voor een goed matras. Pas dan kan een matras namelijk pas echt comfort en steun bieden.

Wat is goed koudschuim? Echt goed koudschuim heeft een goede Polyol verhouding, een relatief hoge HR-waarde, een goede densiteit en komt van een goede schuim-fabrikant. De beste HR-waarde voor koudschuimmatrassen is HR 50, 55, 60 of 65. HR = High Resilience wat voor hoge veerkracht staat. Lagere HR waardes kunt u beter vermijden, omdat dit het schuim slapper en minder veerkrachtig maakt. Een echt goed koudschuim matras is zonder twijfel de Comfort Premium Air. Dit is zelfs een HR65 koudschuim matras met een volledig natuurlijke Tencel matrastijk (textiel)!

Kwaliteitsverschillen tussen koudschuim

Koudschuim is een geweldig materiaal dat veel veerkracht, ventilatie en comfort biedt. Er zijn echter enorme kwaliteit verschillen en dus ook prijsverschillen. Maar waar komen die verschillen nou precies vandaan? Hoe zie of een koudschuim kwalitatief goed is of niet? Meestal zie je het wel terug in de prijzen die voor koudschuim matrassen gevraagd worden. Je kunt al een koudschuim matras voor €250,- kopen maar ook een ogenschijnlijk vergelijkbaar koudschuimmatras voor €800,-. Hoe weet je nu of je een echt goed of slecht koudschuim matras koopt? Meestal kun je ervan uitgaan dat als de leverancier een prijsvechter is of met een te gekke aanbieding ( twee of de prijs van één, 50% korting enz.) ook goedkope kwaliteit koudschuim zal aanbieden.

Bekijk de matras.info video

In koudschuim behoort Polyol te zitten maar dit is een bijzonder dure stof. Hoe meer Polyol hoe elastischer het schuim wordt en hoe meer ondersteuning en comfort het koudschuim zal bieden. Daarnaast heeft de Polyol verhouding ook direct invloed op de levensduur. Kort gezegd bepaalt de hoeveelheid Polyol de kwaliteit maar ook het grootste deel van het comfort. Naast de Polyol verhouding geeft de densiteit (HR-waarde) ook een indicatie of u een goed veerkrachtig koudschuim matras koopt echter is de verhouding Polyol nog veel belangrijker.

HR waarde hetzelfde als SG waarde?

Polyol zorgt voor de elasticiteit en de veerkracht. De elasticiteit is direct van invloed op het comfort omdat dit voor de punt-elasticiteit zorgt. Hoe elastischer het koudschuim is, hoe veerkrachtiger het is en hoe makkelijker het de contouren van het lichaam volgt. Daarnaast zal een koudschuim met veel Polyol ook meer ondersteuning comfort bieden én zorgt het voor een langere levensduur.

Het belang van Polyol in koudschuim

Polyol zorgt voor de elasticiteit en de veerkracht. De elasticiteit is direct van invloed op het comfort omdat dit voor de punt-elasticiteit zorgt. Hoe elastischer het koudschuim is hoe makkelijker het de contouren van het lichaam volgen kan en hoe meer ondersteuning het kan bieden. Daarnaast biedt de elasticiteit ook comfort en zorgt het voor een langere levensduur.

Ingrediënten koudschuim

Het proces van het maken van koudschuim en welke stoffen je ervoor nodig hebt is alleen voor een scheikundigen of natuurkundigen interessant (die zouden kunnen kijken op www.koudschuim.info). Polyol en MDI zijn in elk geval de belangrijkste bestanddelen. Polyol is onder te verdelen in; Conventional Polyol, Polymeric Polyol, Base Polyol, Modified Polyol for Cold cure. Daarnaast moeten er foaming Agents, MDI en kleurstoffen toegevoegd worden. De MDI is weer onder te verdelen in; Olymeric MDI, Monomeric MDI, Prepolymeric MDI, Modified MDI for cold Cure. De verhoudingen van de ingrediënten die de schuimfabrikanten gebruiken is geheim. Hierdoor zijn de verschillende soorten koudschuim en hun kwaliteiten per fabrikant zo enorm verschillend.

Lees ook:  Matras voor de camper, caravan en boot

Afgekeurd schuim, wat gebeurt daarmee?

Meestal leveren de bekende schuimfabrieken zoals Eupen altijd dezelfde kwaliteit en keuren ze verkeerd geproduceerde schuimen af. De afkeurde schuimen worden dan in snipper-vorm aangeboden voor kussen etc. Ook werken deze echt goede schuimfabrieken altijd met de goede verhouding Polyol maar zijn ze mede daardoor ook altijd aanzienlijk duurder. De prijs van een koudschuim matras is mede daarom bijna altijd een indicatie van de kwaliteit. Er zijn nu (2022) een aantal Duitse leveranciers van koudschuim matrassen op de Nederlandse markt en deze werken met bijzonder slecht koudschuim. Dit zie je dan ook gelijk terug in de prijs. Maar ook bekende grote ketens werken meestal met koudschuim dat kwalitatief niet echt goed is. Echt jammer want koudschuim kan zo veel comfort bieden en zo geweldig liggen maar dan moet het wel kwalitatief echt goed zijn.

Wat is van invloed op het comfort en levensduur van koudschuim

Wat creëert nu werkelijk het comfort van een goed koudschuim matras? Het begint met de HR-waarde en hoe goed de kwaliteit is van het koudschuim. Daarna speelt de dikte (hoogte), de profilering (insnijdingen voor zones) en de tijk (het textiel) een grote rol. Hoe dikker het koudschuim matras hoe langer hij meegaat en hoe meer comfort het matras biedt. Een goed koudschuim matras voor een volwassene moet in mijn ogen dan ook minstens 20 cm dik zijn (maar liever 25 cm dik). Pas bij 20 cm of meer kun je een redelijk soepel koudschuim nemen zonder het risico te lopen dat je er na verloop van tijd “doorheen” ligt. Het er “doorheen” liggen heet in de matrassenbranche “bottoming out” en is zeer kwalijk voor een correcte lichaamshouding en voor het comfort. Ook de tijk (het textiel, de hoes die om het matras heen zit) en een eventuele profilering in het schuim hebben invloed op het comfort. Ook is het aan te raden om niet voor een synthetische matrastijk te kiezen maar voor een natuurlijk materiaal (bijvoorbeeld Tencel).  Daarnaast is het belangrijk dat de tijk wasbaar is (minstens op 60 graden want dit doodt huisstofmijt).

Lees ook:  Wat is het beste matras 2022 volgens de Consumentenbond?

Koudschuim matrassen in één laag of in meerdere lagen?

Koudschuim is een beetje wiebelig en kan dus als onrustig ervaren worden. Het deint na een beweging een beetje na (te vergelijken met gelatinepudding). Het matras wordt “rustiger” en stabieler als er meerdere lagen koudschuim op elkaar geplakt zijn. Zodra je twee of drie lagen koudschuim op elkaar plakt is dit nadein-effect direct verdwenen.

Slechte kwaliteit koudschuim

Een groot nadeel van koudschuim is dat de kwaliteitsverschillen zo enorm groot zijn. Gaat het nou om een topkwaliteit koudschuim of een afgekeurde koudschuim? Het probleem is dat het moeilijk zichtbaar is en ook nog eens lastig voelbaar. Vooral de laatste paar jaar zie ik echt slecht koudschuim voorbijkomen. Vaak komt dit koudschuim uit China waardoor het ook nog eens dubieus is wat er allemaal in het schuim zit. In China is totaal geen controle op schuimproducenten. Maar nu (2022) komt er ook uit Duitsland echt slecht koudschuim naar Nederland. Ik denk dat dit alles o.a. te maken heeft met de crisis. Elke euro is nu immers meegenomen. Ik maak me zorgen over deze ontwikkeling. Straks hebben consumenten wellicht geen vertrouwen meer in het product koudschuim omdat er negatieve verhalen over koudschuim de ronde zullen gaan doen.

Natuurlijk zijn deze soorten koudschuim prijstechnisch zeer aantrekkelijk, zeg maar gerust goedkoop. Maar wat er precies in zit, is onduidelijk. Dit is natuurlijk een kwalijke ontwikkeling en er zijn al gevallen bekend van mensen met tranende ogen, hoofdpijnen en jeukklachten na aanschaf van een nieuw matras. Dit kunt u bij de aanschaf van een matras ondervangen door te vragen naar certificaten en door te vragen welke schuimfabriek het schuim geproduceerd heeft. Als het niet helemaal duidelijk is zou ik het zelf nooit kopen. Realiseer u dat u één derde van uw tijd op uw matras zult doorbrengen….

Koudschuim matrassen - Slecht koudschuim is te herkennen aan de onregelmatige grootte van de luchtbellen

Hoe herkent u een kwalitatief slecht koudschuim matras?

Kwalitatief slechte koudschuim matrassen zijn (meestal) aan de prijs te herkennen. Een echt goed koudschuim matras is namelijk meestal vrij duur maar daarnaast ook echt duurzaam. Bij slecht koudschuim is de veerkracht, het ligcomfort en de levensduur beduidend minder dan bij een goede kwaliteit koudschuim. Slecht- of afgekeurd koudschuim biedt vaak een onevenredige tegendruk en de prijzen kunnen zo maar 50% onder de normale verkoopprijzen liggen. Daarnaast is een slechte kwaliteit koudschuim te herkennen aan een onregelmatige grootte van de luchtbellen (celstructuur). De kwaliteitsverschillen zijn voel- en meetbaar en hebben direct effect op het comfort, de houding (ergonomie) en de levensduur. Het is dus belangrijk om voor kwaliteit te kiezen.

Koudschuim en ziekenhuizen

Zo goed als ieder ziekenhuis gebruikt koudschuim matrassen. Waarom? Ten eerste kan koudschuim grote gewichtsverschillen aan en daarnaast gaat het lang mee, met weinig kans op kuilvorming. Koudschuim matrassen zijn volledig hypo-allergeen en zijn autoclaaf- reinigbaar en waarschijnlijk zijn dit de hoofdreden dat koudschuim matrassen tegenwoordig in vrijwel alle ziekenhuizen worden gebruikt.

Koudschuim wordt altijd in ziekenhuis matrassen gebruikt

Medische kwaliteit koudschuim matrassen

Medische kwaliteit koudschuim is de beste kwaliteit koudschuim die er te krijgen is. Het heeft alle mogelijke certificeringen zoals LGA, Certipur, HygCen en Medisch getest en ook een hoge HR-waarde.

Medisch gekwalificeerd koudschuim heeft een gegarandeerd goed ventilerend vermogen en biedt een absoluut egale tegendruk. Dit schuim blijft koel (ook bij 24-uurs gebruik in een ziekenhuis) en heeft een lange levensduur. Het schuim is hygiënisch en kan onder hoge temperatuur worden gereinigd. Voor ziekenhuizen is het belangrijk dat medisch gekwalificeerd koudschuim is (wasstraat in een ziekenhuis waar matrassen boven de 100 graden worden gereinigd) maar voor een consument is dit totaal niet relevant. Medisch gekwalificeerd koudschuim wordt zelden aan de particulier (consumenten) aangeboden, maar meestal direct aan ziekenhuizen geleverd. Koudschuim wordt altijd in ziekenhuis matrassen gebruikt.

Wat is het beste koudschuim matras van 2022?

Dit is een bijzonder lastige vraag die ik regelmatig gesteld krijg. Eigenlijk bestaat er niet zoiets als het beste matras en dus ook niet het beste koudschuim matras. Het beste koudschuim matras is het koudschuim matras wat het beste bij u past. Zoals aangegeven in dit artikel zijn er wel bijzonder grote kwaliteitsverschillen en zijn er meerdere punten waar u op zou kunnen letten. Het beste koudschuim matras zou: een dikte van minimaal 25 cm moeten hebben, een HR-waarde van het liefst boven de HR50, minimaal 7 zones en opgebouwd uit 2 of 3 lagen (voor stabiliteit). Het kan helpen als het matras ook ventilatie kanalen heeft voor extra ventilatie. De tijk van het matras moet afritsbaar- en wasbaar zijn op tenminste 60 graden en het liefst van een natuurlijk materiaal (bijvoorbeeld Bamboe of Tencel). Het matras waar ik zelf geweldige ervaringen mee heb is de Comfort Premium Air koudschuim matras maar er zijn er natuurlijk veel meer te koop. Voor meer informatie zie het beste matras van 2022 bij Royal Health Foam.

Wat kost een écht goed koudschuim matras?

Een goed koudschuim matras (HR 50 of meer) in de maat 90 x 200 met een luxe matrastijk en een dikte van 20 cm zou minimaal € 500,- moeten kosten. Maar een echt topkwaliteit koudschuim matras met een dikte van 25 cm opgebouwd uit meerdere lagen koudschuim met een hoge HR 65 waarde en met een luxe dik gewatteerde natuurlijke tijk zou rond de €800,- a €900,- moeten kosten.

De levensduur van koudschuim

De levensduur van een koudschuim matras is sterk afhankelijk van de kwaliteit en van de schuimfabrikant. Een echt goed koudschuim matras met een goede Polyol verhouding heeft een levensduur van zeker 10 jaar. Let er wel op dat u het matras regelmatig keert én omkeert want dit verlengt de levensduur aanzienlijk.

Waar vindt u een echt goed koudschuim matras?

Er zijn meerdere leveranciers voor kwalitatief goede koudschuim matrassen hoewel het aanbod van echt kwalitatief goede koudschuim matrassen toch vrij beperkt is. Zo kunt u bijvoorbeeld terecht bij Swissflex of Velda en natuurlijk bij mij (Royal Health Foam matrassen) want ik ga ook volledig voor kwaliteit!

Voor wie werkt koudschuim het beste?

Koudschuim matrassen zijn voor iedereen geschikt maar zijn bijzonder geschikt zijn voor mensen die het snel warm hebben en voor mensen die goede steun nodig hebben. Het is wel van belang dat u voor de juiste stevigheid kiest en eventueel voor een koudschuim matras dat bestaat uit twee of drie lagen voor extra stabiliteit.

Welk type bedbodem is voor koudschuim matrassen het meest geschikt?

Koudschuim matrassen kunnen op elk type bedbodem gebruikt worden in tegenstelling tot bijvoorbeeld pocketveermatrassen. Koudschuim matrassen kunnen op een boxspring bedbodem, een lattenbodem, een schotelbodem of op een spiraalbodem. Daarnaast zijn koudschuim matrassen flexibel waardoor ze ook op verstelbare bedbodems kunnen zonder dat dit problemen kan geven.

Koudschuim soort

Voordelen van koudschuim matrassen

De voordelen van koudschuim matrassen zijn legio en er zijn en nauwelijks nadelen. Koudschuim biedt goede ventilatie, gaat lang mee en biedt veel veerkracht (en dus steun). Ondanks dat comfort een subjectief (persoonlijk) iets is kunt je gerust zeggen dat koudschuim zeer veel comfort biedt. Dit komt door het feit dat het heel soepel is en veel veerkracht biedt. Een koudschuim matras wordt niet klam ondanks dat iemand er flink op zweet omdat koudschuim vocht snel doorlaat en laat verdampen. Ook is het temperatuur neutraal en biedt het enorm veel veerkracht (bij een hoge HR-waarde) wat natuurlijk zorgt voor de uitmuntende ondersteuning. De lange levensduur van koudschuim is absoluut ook een voordeel. Als je de levensduur van koudschuim bijvoorbeeld vergelijkt met Latex is het verschil groot. Een goed latexmatras zal gemiddeld zo’n 6 a 8 jaar meegaan terwijl een goede kwaliteit koudschuim matras makkelijk 10 jaar mee kan gaan. Koudschuim is als het goed is geur en allergievrij en van zichzelf vlamvertragend waardoor er geen brandvertragers nodig zijn. Let op brandvertragers worden wel vaak toegevoegd aan koudschuim matrassen. En als laatste is koudschuim ook goed recyclebaar wat het milieu natuurlijk ten goede komt. Koudschuim matrassen hebben dus vele voordelen, qua ondersteuning, comfort en levensduur.

Lees ook:  Binnenvering matrassen

Nadelen van koudschuim matrassen

Op zich hebben koudschuim matrassen geen echte nadelen. Eén nadeel zou het gewicht kunnen zijn. Een goed koudschuim matras is redelijk dik en nogal zwaar. Een ander nadeel van koudschuim zijn de kwaliteitsverschillen. De kwaliteitsverschillen zijn groot en lastig in te schatten of te beoordelen. De consument tast min of meer in het duister of het om een kwalitatief goed koudschuim gaat of niet. Een ander nadeel voor u als consument kan zijn dat de betere koudschuim matrassen duurder zijn dan polyether matrassen en binnenveringsmatrassen. Maar een koudschuim matras wint het op alle fronten van deze goedkopere matrassen.

Het verschil tussen koudschuim en traagschuim?

Koudschuim is bijzonder veerkrachtig en biedt daardoor veel steun (ondersteuning) terwijl traagschuim malvormend en drukverlagend werkt. Eigenlijk zijn koudschuim en traagschuim elkaars tegenpolen want ze werken volledig tegenovergesteld zijn aan elkaar. De één biedt veerkracht (koudschuim) en de andere helemaal niet (traagschuim). Door de hoge veerkracht biedt en koudschuim niet alleen veel steun maar het ventileert ook beter dan traagschuim. Dit komt omdat de opencelstructuur bij koudschuim niet helemaal dichtgedrukt wordt als je erop ligt en bij traagschuim wordt het waar het het meest belast wordt volledig dichtgedrukt. Bij koudschuim blijft de celstructuur dus open terwijl je erop ligt en blijft het ventilerende vermogen intact. Koudschuim is een verend materiaal en traagschuim veert of deint juist niet na. Hierdoor kun je je op een koudschuim matras gemakkelijker bewegen en omdraaien ten opzichte van traagschuim. Als laatste heeft temperatuur bij koudschuim geen invloed op de stevigheid en bij traagschuim juist wel. Traagschuim wordt zacht door warmte en past zich daardoor aan de lichaamsvorm aan en werkt zodoende drukverlagend.

Het verschil tussen koudschuim- en pocketvering matrassen

Koudschuim matrassen en pocketveer matrassen zijn op een aantal punten heel vergelijkbaar hoewel er ook wezenlijke verschillen zijn. Zowel koudschuim als pocketveren zijn veerkrachtig en bieden beide veel steun. Ook is het ventilerende vermogen van beide matras type zeer vergelijkbaar. Zowel in pocket matrassen als in koudschuim matrassen zitten vaste zones (schouder zones, lende zone en heup zone). Het is heel belangrijk dat de zones op de juiste plaatsen zitten. Bij pocketmatrassen zijn de zones zogenaamde “harde” zones. Concreet houdt dit in dat van de ene op de andere centimeter het matras opeens harder dan wel zachter wordt (schouder zone gaat over in de lendenen zone). Het is van groot belang dat de zones precies kloppen met de verhoudingen van iemands lichaam. Dus waar de schouders en de heupen zich bevinden en waar de zones precies zitten. Bij koudschuim matrassen zijn de zones geleidelijk ingesneden waardoor er een soort golfprofiel ontstaat. Hierdoor is de kans van slagen (zones precies op de juiste plaatsen) vele malen groter is. Daarnaast heeft een pocketveer matras altijd een schuimrubber omlijsting nodig die meestal harder dan wel zachter is dan het midden van het matras. Hierdoor verlies je ruimte. Een koudschuim matras is van zijde tot zijde precies gelijk en er is geen verschil in stevigheid waardoor je dus feitelijk meer ruimte hebt op een koudschuim matras.

Het verschil tussen koudschuim en latex

De verschillen tussen koudschuim en latex zijn niet zo groot. Latex is net als koudschuim veerkrachtig en biedt hierdoor veel steun. Daarnaast biedt latex evenals koudschuim veel comfort omdat het zo elastisch is en zich gemakkelijk vormt. Een echt verschil is dat Latex rubber is en rubber ventileert een stuk minder goed dan koudschuim waardoor het ook warmer is. Koudschuim heeft een opencelstructuur en latex heeft een gesloten celstructuur waardoor het ventilerende vermogen daardoor ook nog eens minder goed is. Er is echter ook een latex soort die een opencelstructuur heeft en dat is Talalay latex. Talalay is echter een stuk duurder dan normaal latex en weer bijzonder vergelijkbaar met koudschuim.

Koudschuim matrastopper of oplegmatras

U kunt ook een losse koudschuimlaag op uw huidige matras leggen en dit heet een topper of oplegmatras. Het beste doet u dit alleen als uw huidige matras nog 100% goed is én als u uw huidige matras zachter wilt maken. Het harder maken door middel van een matrastopper is eigenlijk nooit aan te raden. Ook is het absoluut geen goed idee om op een ouder, enigszins vervormt matras, te proberen het matras nieuw leven in te blazen dmv een topper. De topper zal gewoon met de vervorming meegaan en u zult nagenoeg dezelfde ondersteuning (ergonomie) ontvangen. Het beste koopt u een koudschuim matrastopper als uw huidige matras te hard (te stevig) is en dat u op deze manier het matras zachter maakt.

Ingrediënten koudschuim

Het proces van het maken van koudschuim en welke stoffen je ervoor nodig hebt is alleen voor een scheikundigen of natuurkundigen interessant (die zouden kunnen kijken op www.koudschuim.info). Polyol en MDI zijn in elk geval de belangrijkste bestanddelen. Polyol is onder te verdelen in: Conventional Polyol, Polymeric Polyol, Base Polyol, Modified Polyol for Cold cure. Daarnaast moeten er foaming Agents, MDI en kleurstoffen toegevoegd worden. De MDI is weer onder te verdelen in; Olymeric MDI, Monomeric MDI, Prepolymeric MDI, Modified MDI for cold Cure. De verhoudingen van de ingrediënten die de schuimfabrikanten gebruiken is geheim. Hierdoor zijn de verschillende soorten koudschuim en hun kwaliteiten per fabrikant zo enorm verschillend.

Koudschuim, goede veerkracht en duurzaamheid

De term koudschuim is afgeleid van ‘cold cure moulding’, maar de term High Resilience (HR) is eigenlijk meer van toepassing. HR staat voor High resilience wat hoge veerkracht betekend. Doordat dit materiaal meer open poriën (opencelstructuur) heeft, is het beter in staat om te ventileren en vocht te reguleren. Door de opencelstructuur is dat kuilvorming praktisch uitgesloten is.

Conclusie

Een koudschuim matras is koel, zeer veerkrachtig, biedt veel steun en ventileert goed. Daarnaast krijgt koudschuim niet of nauwelijks kuilvormig. Koudschuim heeft een relatief lange levensduur.

 

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.