Gebrek aan slaap is funest voor de professionele creativiteit

slapen is gezond

Gebrek aan slaap is funest voor de professionele creativiteit. Uit een onderzoek van de University of Notre Dame in de Amerikaanse staat Indiana is gebleken dat slaapgebrek de professionele creativiteit ondermijnt. Volgens de onderzoekers moeten personen die op topniveau willen presteren ervoor zorgen dat ze voldoende slapen.

Eerdere studies hebben volgens de wetenschappers al aangetoond dat een groot deel van de bevolking wordt geplaagd door chronisch gebrek aan slaap. Volgens hen heeft de grote meerderheid van de bevolking niet voldoende aan vier of vijf uur slaap. Omdat ze zijn genoodzaakt om 8 uur te slapen.

Invloed slaapgebrek op creativiteit

Jacqui Grey en Jessica Payne, neurowetenschappers aan de Universiteit of Notre Dame, benadrukken dat probleemoplossing veel moeilijker gaat bij slaapgebrek. Dat uit zich in een bijzonder negatieve invloed op de creativiteit. Concentratie problemen komen voor bij één op de vier werknemers. Deze groep geeft toe dat vermoeidheid hierin de grootste rol speelt.

Voldoende slaap bij bedrijfsleiders, ondernemers en creatieve professionals wordt dan ook als absolute prioriteit aangeraden. Om capaciteit voor probleemoplossing plus de mentale veerkracht te verbeteren moet er desnoods tijdens de werkdag een slaapmoment worden ingelast.

Herinterpretatie van problemen

Grey en Payne merken op dat creativiteit een uitgerust brein nodig heeft om te kunnen bloeien. Slaap helpt de hersenen mentale verbindingen te leggen en verbetert het geheugen. Om problemen te kunnen herinterpreteren is een slaap van twintig minuten al voldoende. Zo krijgen de hersenen een vitale adempauze. Een korte periode offline gaan is vaak zelfs al voldoende.

slapen is gezond

Het is moeilijker om een oplossing voor een probleem te bedenken als er diep en lang over nagedacht moet worden. Wat vaak het best blijkt te werken is de gedachten de vrije loop laten. En de onbewuste processen van de hersenen de mogelijkheid geven het over te laten nemen.

Lees ook:  Slecht slapen blijkt net zo ongezond als roken

Gebrek aan slaap en het bedrijfsleven

Tijdens werktijd wordt een uitgebreide lunch met alcohol niet langer meer aanvaardt, maar de Amerikaanse neurowetenschappers benadrukken dat uit onderzoek blijkt dat dronkenschap op bepaalde niveaus minder erg is dan chronisch slaaptekort. Vermoeidheid kost jaarlijks duizenden mensen het leven. Het heeft de voorbije decennia tot een groot aantal zware rampen geleid.

Voor het bedrijfsleven en in het algemeen is slaaptekort een zeer slecht gegeven. Voor organisaties die afhankelijk zijn van de levering van creatieve diensten is dit fenomeen bijzonder schadelijk. Een negatieve spiraal van verminderde mentale gezondheid en slechte zakelijke prestaties komen vaak voort uit teveel overwerken!

Wat gebeurt er eigenlijk met ons lichaam bij gebrek aan slaap?

Mensen lopen meer risico op hormonale schommelingen en aandoeningen zoals hoge bloeddruk, diabetes en hartproblemen bij chronisch slaaptekort. Zelfs overlijden kan tot de gevolgen behoren in de meest extreme gevallen. Er zijn nog veel vraagtekens op het gebied van slaap bij de experts. Wat wel bekend is, is dat slaapgebrek niet goed is en vele gevolgen kan hebben. Wanner je te weinig slaapt, wat gebeurd er dan concreet met je lichaam? De Amerikaanse neurowetenschapper Claudia Aguirre legt bij TED uit in een filmpje uit wat er gebeurd. TED is een non-profitorganisatie die boeiende ideeën wil verspreiden en een grote groep mensen bereikt.

slecht slapen risico

Steeds meer mensen kampen met slaapproblemen

Slaapgebrek kan zeer diverse gevolgen hebben voor de gezondheid blijkt uit dit TED-filmpje. Uit cijfers blijkt dat steeds meer mensen kampen met slaapproblemen. Daardoor wordt de problematiek steeds groter. Uit een onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de Nederlanders vermoeid wakker wordt. Voor ons humeur, concentratievermogen en geheugen heeft dit grote gevolgen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die chronisch korter dan 6 uur slapen 4,5 keer meer kans hebben op hartfalen. Dit in tegenstelling tot mensen die 7 tot 8 uur slapen.

Lees ook:  Benzodiazepines hoe werken deze medicijnen?

Slaaptekort verhoogt het risico op heel wat aandoeningen, maar hoe komt dat?

Het antwoord ligt in de opeenstapeling van afvalstoffen in onze hersenen denken de wetenschappers. De opgeslagen energie die we in ons lichaam hebben worden tijdens de waak-fase door onze cellen gebruikt. Als deze energie wordt afgebroken, ontstaan er allerlei bijproducten. Onder andere adenosine. Wanneer we moe worden of zin krijgen om te slapen komt dit o.a. door de toename van deze stof. Cafeïne bijvoorbeeld, helpt tegen vermoeidheid omdat het de receptoren van adenosine blokkeert.

Slaapgebrek

Afvalstoffen in de hersenen

De afvalstoffen in onze hersenen blijven ophopen en raken overspoeld als we niet slapen. Dat zou nou net de vele negatieve gevolgen van gebrek aan slaap kunnen veroorzaken. Onze hersenen worden dus een soort van ‘opgeruimd’ tijdens het slapen. Met behulp van het zogenaamde glympatisch systeem. Tijdens het slapen is dit systeem veel actiever en spoelt het letterlijk de afvalstoffen weg.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *