Zeven tips om snurken te voorkomen

als je naast ieamand slaapt die snurkt of onrustig slaapt verstoort dat ook jouw nacht rust

Snurken kan de kwaliteit van de slaap negatief beïnvloeden. Dat geldt zowel voor de snurker, als voor degene die naast de snurker ligt. Wat kun je doen om snurken te voorkomen of in ieder geval te verminderen? Hierbij zeven tips.
Ongeveer veertig procent van de mannen en twintig procent van de vrouwen snurkt. Ook een vijfde van alle kinderen snurkt. Snurken komt voor op alle leeftijden, maar neemt toe bij het ouder worden. De snurker heeft er soms zelf last van, maar vooral voor anderen kan het zeer storend zijn en de slaapkwaliteit verminderen. Er zijn allerlei middelen die in bepaalde mate het snurken kunnen verminderen, maar deze geven geen honderd procent garantie.

Anti-snurk producten

Zo zijn er neussprays en neusspreiders die de de neus open houden en (proberen te) voorkomen dat je door de mond ademt. De tongstabilisator zorgt ervoor dat je tong niet naar achter kan vallen, vaak een oorzaak van snurken. Er zijn diverse soorten bitjes, variërend van een standaard product tot puur maatwerk. Iets anders is de kinband. Die moet de mond dicht houden tijdens het slapen waardoor je door de neus moet ademhalen. Voor rugslapers is er een speciaal kussen en voor dezelfde categorie is er een rugband die juist voorkomt dat je op je rug gaat liggen. Afhankelijk van de oorzaak van het snurken, kunnen deze producten enige verlichting geven, maar hét ideale anti-snurk middel bestaat niet.

Tips

Toch kun je als snurker wel wat doen waardoor je de kans vergroot om het snurken te verminderen.
Heb je last van overgewicht? Probeer af te vallen. Vetweefsel rond om de nek drukt tegen de keel en zorgt voor verdikking van de keelwanden. Dat kan de ademhaling bemoeilijken waardoor er trilling ontstaat in het keelweefsel; dat heet dus snurken.

  1. Stop met roken. De rook van sigaretten irriteert de slijmvliezen in mond, keel en longen die hierdoor kunnen opzwellen waardoor de luchtweg zich vernauwt. Ook overtollig slijm kan zorgen voor meer trilling van het keelweefsel.
  2. Drink minder alcohol. Alcohol leidt tot spierontspanning. Dat geldt ook voor de mond- en keelspieren waardoor de keelholte minder goed wordt open gehouden. Ook kan de tong, onderkaak en het zachte gehemelte naar achteren zakken waardoor zij de keelholte blokkeren.
  3. Speciale oefeningen. Er zijn speciale mond- en keeloefeningen die voorkomen dat de tong bij het slapen terugglijdt. Tongzoenen wordt door sommigen ook gezien als goede oefening, maar daarbij spelen veelal andere zaken een rol en het is geen specifieke anti-snurk oefening.
  4. Ga zingen. Zangers hebben nauwelijks last van snurken. Dat komt omdat zij met regelmaat hun mond- en keelspieren gebruiken en hun ademhaling kunnen controleren.
  5. Speel op een didgeridoo. Om het blaasinstrument goed te bespelen gebruik je een circulaire ademhaling; inademen via de neus en tegelijkertijd uitademen via de neus waardoor er een constante toon ontstaat. Een blaasinstrument bespelen is sowieso een goed middel om mond, keel, tong en ademhaling te trainen.
  6. Slaap op je zij. Snurken komt vooral voor bij rugslapers. Het slapen op de zij vermindert dit aanmerkelijk.
Lees ook:  Stress nummer één oorzaak van slecht slapen

Let op de vele anti-snurk sites

Er is op internet enorm veel informatie te vinden over snurken en het tegengaan daarvan. Vaak gaat het om goede informatie, maar veel sites hebben een commercieel doel dat vaak niet goed zichtbaar is. Het is de bedoeling om anti-snurkmiddelen te verkopen. Dat geldt ook voor sites waarbij de content is geschreven door een medicus of de site is gelinkt aan een ziekenhuis of ander medisch instituut. Deze verkopen advies in de vorm van cursussen of speciale producten.

Wat kan een ander doen om snurken te voorkomen?

Snurkers zorgen voor overlast voor bedgenoten, huisgenoten en zelfs voor hotelgasten. Die moeten al dat gezaag vaak lijdzaam ondergaan. Er is een goedkoop product dat je direct kunt inzetten om de persoon naast je te waarschuwen dat hij/zij snurkt. Dat is een bokshandschoen op steel.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *