Slaap u slank

Slaap u slank. Hoe minder of slechter u slaapt, des te dikker u wordt. Dat komt omdat slaapgebrek invloed heeft op twee bij eetlust betrokken hormonen. Het advies luidt dan ook: zorg dat u voldoende kwaliteitsnachtrust krijgt.

Slaap uzelf slank

Slaapgebrek is heel vervelend, maar nu blijkt ook nog eens dat u er ook dikker van wordt. Dat concluderen onderzoekers van de universiteiten van Stanford en Wisconsin in het tijdschrift Public Library of Science (december 2004).

Dokter Emmanuel Mignot en collega’s bestudeerden het slaappatroon van ruim duizend vrijwilligers, die sinds 1989 gevolgd werden in de zogeheten Wisconsin Sleep Cohort Study. Eens in de vier jaar brengen deze vrijwilligers een nachtje in het laboratorium door, waar onder meer een paar buisjes bloed worden afgenomen, en hun nachtelijke e.e.g. wordt geregistreerd. Bovendien vullen de proefpersonen elke vier jaar een vragenlijst in over hun slaapgewoontes, en houden geregeld een slaapdagboekje bij.

Een te korte of gestoorde nachtrust blijkt de hormoonspiegel negatief te beïnvloeden.

Twee van de bij de eetlust betrokken hormonen, ghreline en leptine. Of de nachtrust te kort is, is echter een zeer persoonlijk gegeven. Sommige mensen hebben effectief veel minder slaap nodig. Sommige hormonen werken als elkaars tegenpolen. Ghreline, afgescheiden in de maag, wekt juist de eetlust op. Het door vetcellen geproduceerde hormoon leptine smoort het hongergevoel na een goede maaltijd. Het groeihormoon somatotropine, dat vooral tijdens de diepe slaap wordt aangemaakt, is dan weer belangrijk voor de verwerking van voedingstoffen: het metabolisme. Op een goed matras bereikt u makkelijker de diepslaap en deze wordt ook beter volgehouden. Op deze manier helpt een goed matras bij het slank worden of slank blijven.

Lees ook:  Cognitieve gedragstherapie helpt bij chronische vermoeidheid

Een te korte nachtrust blijkt het evenwicht tussen beide hormonen dusdanig in de war te schoppen. De onderzoekers vergeleken de hormoonspiegels van proefpersonen die nachten maakten van acht uur slaap met die van kortslapers, die na vijf uur alweer uit de veren waren.

De kortslapers hadden de volgende ochtend veel hogere concentraties van het eetlustopwekkende ghreline in hun bloed, tot zo’n 15% meer. Daarnaast maten de onderzoekers juist minder van het hongeronderdrukkende leptine, tot zo’n 15% minder. De kortslapers werden dus wakker met honger, die bovendien minder goed te stillen was.

BMI hoger bij kortslapers

Dat was ook te zien op de weegschaal. De onderzoekers bepaalden voor alle proefpersonen de zogeheten Body Mass Index of BMI, de wetenschappelijke maat voor zwaarlijvigheid. Bij kortslapers lag het BMI gemiddeld 3,6% hoger dan bij de langslapers. Voor een persoon met een lengte van 1 meter 74 en een gewicht van zeventig kilo komt dat overeen met een gewichtstoename van twee kilo.

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat er een verband bestaat tussen de lengte van de nachtrust en de hongerhormonen ghreline en leptine, maar dat betrof kleinschalige studies in streng gecontroleerde laboratoriumomstandigheden. De onderzoekers benadrukken dat met de Wisconsin Sleep Cohort Study dit verband voor het eerst in een grote, langlopende steekproef onder de bevolking is vastgesteld.

Mignot ziet wel wat in slaaptherapie voor zwaarlijvige mensen. Volgens hem kan zwaarlijvigheid voorkomen en behandeld worden door middel van slaapadviezen.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.