Lezen voor het slapen blijkt gezond

lezen voor het slapen gaan
Bekijk de matras.info video

Lezen voor het slapen blijkt gezond. Voor het slapen gaan nog een hoofdstuk of een paar pagina’s van een boek lezen is voor sommige mensen een vast ritueel geworden. Ondanks dat je zoveel mogelijk slaap wilt pakken en je wekker om 7 uur hebt gezet, is het toch goed om nog even een boek erbij te pakken voordat je gaat slapen. Maar waarom dan eigenlijk?

lezen voor het slapen gaan

Hieronder drie goede redenen.

Je valt makkelijker in slaap door te lezen

Voordat je gaat slapen een vaste dagelijkse routine, of een soort ritueel aanhouden wordt door de meeste slaapexperts al langer aangeraden. Vrijwel iedereen heeft dit als kind ondervonden, wassen, pyjama aan, tanden poetsen en nog even een leuk stukje voorgelezen worden. Op volwassen leeftijd stoppen we vaak met dit laatste stukje van dit bij kinderen goed werkende ritueel. Probeer in je slaapkamer het licht te dimmen en maak gebruik van een papieren boek. Het lezen vanaf een E-reader (met achtergrond verlichting ingeschakeld) of een tablet met teveel backlight maakt het in slaap vallen juist moeilijker. Kies geen boek die je de hele nacht bezighoudt, dus geen pageturner maar een boek die je ook gemakkelijk weer kunt wegleggen zoals een rustgevende roman bijvoorbeeld. Door deze routine gaat je brein onbewust het lezen van een boek koppelen aan het slapen gaan, waardoor je dus makkelijker en sneller in slaap gaat vallen.

Je slaapt dieper door eerst wat te lezen

De hedendaagse stress van het leven zorgt er over het algemeen voor dat je minder goed slaapt.
Doordat je de dagelijkse problemen vaak meeneemt in je slaapkamer blijven ze door je hoofd spoken waardoor je slechter slaapt. En door slechter slapen wordt je overdag juist weer sneller gestrest. Veel mensen belanden in deze vicieuze cirkel en het is moeilijk om daar weer uit te komen. Het is wetenschappelijk bewezen dat lezen stress verminderd. Al met 6 minuten lezen per dag wordt twee-derde van je stress verminderd. Door voor het slapen gaan een boek te lezen in bed laat je je gedachten van de dag los en ga je dieper en kwalitatiever slapen wat uiteindelijk dus weer de stress de dag erna weer verminderd.

Lees ook:  Wat doen vrouwen het liefst in bed?

Je voelt je minder eenzaam door voor het slapen gaan te lezen

Als je single bent kun je je in een groot leeg bed soms best eenzaam voelen. Een goede remedie tegen eenzaamheid is het lezen van een lekker boek op dat moment. Je vergroot namelijk je inlevingsvermogen door het lezen van literatuur. Je wordt even een deel van een andere wereld en je gaat je onbewust identificeren met allerlei personages uit je boek. Er bestaat ook een spreuk waar de dus zeker een kern van waarheid in zit:

BOOK LOVERS NEVER GO TO SLEEP ALONE!

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.