Matrassen en wiegendood

Wiegendood was tot halverwege de 20e eeuw een zeldzaam verschijnsel. Daarna steeg het aantal wiegendoden zeer fors. Door voorlichting, die vanaf de jaren 70 gegeven werd, daalde de hoeveelheid doden fors. In 1986 waren het er nog 190 in Nederland en in 2006 nog maar 19 (op 185.124 levend geboren baby’s). Later daalde dat nog verder, in 2007 (14), 2008 (18), 2010 (17), 2011 (15) en in 2012 (13).

Gifgas uit kindermatras

Een onderzoeksteam in Nieuw Zeeland (healthychild.com) heeft onderzoek gedaan naar de oorzaak van wiegendood. Hen viel op dat in dezelfde tijd dat het aantal wiegendoden steeg, fabrikanten van matrassen door wetgeving hun babymatrassen met brandwerende middelen gingen behandelen. Deze beweerden dat de brandwerende middelen zelf niet gevaarlijk waren, maar dat het ging om het afvalproduct van bepaalde bacteriën die de brandwerende stoffen omzetten in zenuwgas.

Bacterie veroorzaakt gas

Hiermee verklaren de fabrikanten waarom een tweede baby meer risico heeft dan de eerste, de derde een nog groter risico loopt enzovoort. Je koopt natuurlijk niet zomaar een nieuwe matras voor een volgende baby als de ‘oude’ er nog prima uit ziet. Maar bij iedere maand dat er een baby op de matras ligt, vermeerdert het aantal bacteriën in de matras. En daarmee de geproduceerde hoeveelheid gifgas. Als de baby met zijn gezicht tegen de matras ligt ademt hij meer gifgas in want dat is zwaarder dan lucht. Vandaar dat op de rug liggen het risico vermindert want het gas komt ook door de huid naar binnen.

Gasdichte hoes

Met deze kennis deden de Nieuw-Zeelanders een experiment: 100.000 baby’s kregen een speciaal ontworpen gasdichte hoes om hun matras. Gevolg: hiervan overleed geen enkel kind aan wiegendood.

Lees ook:  Lekker slapen op het perfecte bed
Giftige stoffen in kindermatras kunnen wiegendood veroorzaken

Tegenwerpingen onderzoek

Het idee dat wiegendood wordt veroorzaakt door gassen uit de matras (veroorzaakt door bacteriën) wordt door andere wetenschappers aangevochten, zo is te lezen op Wikipedia. Maar op hun beurt worden ook deze tegen onderzoeken ook weer op de korrel genomen en zeggen anderen dat gasdichte hoezen wel degelijk helpen tegen wiegendood.

Eigen beoordeling

Voor mijzelf vind ik de onderzoeken van de Nieuw-Zeelanders zeer plausibel en het gekissebis over de juistheid van de onderzoeksresultaten interesseert mij niet zo. Vroeger was wiegendood een zeldzaam voorkomend fenomeen. Momenteel is er een minieme kans dat mijn eigen kind aan wiegendood gaat sterven. Als je ziet dat met gebruik van de beschermhoes deze minieme kans gereduceerd kan worden tot zo goed als nul. Dan doe ik niet moeilijk over een investering van een paar euro.

Bron: http://www.wannee.nl/taco/wiegendood.html

Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.