Slaap lekker!

Slaap lekker! IRIS HERMANS − Wonen oktober 2014 – Metro Nieuws

Matrassen specialist Chris Nederhorst in Metro nieuws

Voor veel Nederlanders een van hun favoriete ‘bezigheden’: slapen. Als je goed slaapt, heb je meer energie, werkt je immuunsysteem optimaal en kun je alles gewoon beter aan. Maar wat nou als je elke nacht tevergeefs meer dan drieduizend schapen telt. ‘S ochtends gebroken aan de dag begint en er elke avond weer tegenop ziet dat bed op te zoeken? Goed nieuws voor de slechtslapers onder ons. Breng een aantal veranderingen aan in je slaapkamer en/of gedrag en voor je het weet, slaap je als een roos!

Gedrag en omstandigheden vaak oorzaak slecht slapen

“Slecht slapen heeft in de meeste gevallen te maken met verstoord gedrag en foute slaapomstandigheden”, weet neuroloog Monique Vlak. In haar spreekkamer in het Slaapcentrum van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam vertelt ze over haar favoriete onderwerp en hoe deze 24-uursmaatschappij, waarin we altijd maar bereikbaar willen zijn, een grote stoorzender is. “De komst van elektronische apparatuur als smartphones en tablets draagt niet bepaald bij aan het lekker inslapen.” Jaarlijks heeft het Slaapcentrum 1500 patiënten, die veelal een chronisch slaapgebrek hebben: dat is wanneer iemand langer dan drie maanden veel te weinig slaapt. Maar wat te weinig slaap is, verschilt per persoon. “De een heeft negen uur nodig, de ander zes. Gemiddeld heeft een mens zo’n zeven en een half uur nodig.” Een nachtje wakker liggen kan gebeuren: “Niet prettig en je zal de avond erna extra vroeg naar bed gaan, maar het wordt pas echt vervelend als dit te vaak gebeurt. Het kan leiden tot depressies of andere psychische aandoeningen.”

Slecht slapen heeft in de meeste gevallen te maken met verstoord gedrag en foute slaapomstandigheden

Houdt het basic

Haar slaapkameradvies voor een betere nachtrust: houdt het ‘basic’. “Richt je slaapkamer minimaal in. want uiteindelijk doe je er maar twee dingen, slapen en seks hebben.” Vermijd elektronische apparatuur in de kamer. “Laat je televisie, telefoon en computer lekker in de woonkamer en kies voor zo’n ouderwetse wekker.” Mocht je verknocht zijn aan je wekkerradio, draai ‘m dan om. “Niets zo frustrerend om telkens te zien hoe laat het is en je gaat tellen hoeveel uren je nog maar kunt slapen.” En hoe zit het met die schaapjes? “Er is geen wetenschappelijk bewijs voor dat het echt helpt. Maar het gaat er natuurlijk om dat het saai is en je daar vanzelf moe van wordt.” Ze raadt ook aan een uur voor het naar bed gaan geen televisie meer te kijken, maar een boek te lezen. Knipogend: “Het liefst een slaapverwekkend verhaal.”

Lees ook:  De Nederlander slaapt te weinig

Hoe slaapt ze zelf eigenlijk? De slaapexpert begint te lachen. “Goed hoor, maar veel te kort!”

Schapen tellen om in slaap te vallen

Het belang van goed slapen

Wie ook goed slaapt, is matrassenspecialist Chris Nederhorst. “Ik heb een matras met ballen van schuim erin ontwikkeld. Dat slaapt fantastisch. Hij zit al dertig jaar in de beddenbranche en na veel studie, onderzoek en met zijn matrassenfabriek waar hij al menig slechtslaper aan een nieuw matras heeft geholpen, mag hij een echte bedweter worden genoemd. Hij wijst op het belang van goed slapen. “In totaal slaapt een mens zo’n 32 jaar van zijn leven, ervan uitgaande dat je acht uur slaapt en wel even meegaat.”

Een goed matras is volgens hem van levensbelang, maar wat ‘goed’ is, dat ligt aan de persoon. “Zoveel mensen, zoveel matrassen. Je kunt natuurlijk naar een budget bedstore gaan, maar de kans is groot dat het een miskoop wordt.” Er ontstaat bijvoorbeeld snel kuilvorming, of een matras ademt niet voldoende. “Een mens verliest gemiddeld 300 milliliter vocht per nacht, dat is een groot glas vol. Wanneer je matras niet goed ventileert, word je helemaal klam wakker.” Wat veel mensen niet weten, vertelt de enthousiaste specialist, is dat in de vering van veel matrassen staal zit. Vooral in boxsprings en pocketmatrassen. Het veroorzaakt een magnetisch veld, waardoor je slecht slaapt. Net zoals bij volle maan.”

Een goed ventilerend matras is van groot belang

Niet bezuinigen op een goed matras

Over het algemeen is een goed matras er een die veerkrachtig is en de lichaamsdruk goed verdeelt. “Een matras van traagschuim bijvoorbeeld, neemt de vorm van je lichaam aan waardoor de doorbloeding minder wordt afgekneld. Je draait minder en slaapt rustiger.” Op een matras moet je nooit bezuinigen, vindt hij. “Je doet er gemiddeld tien jaar mee. Mensen kopen met gemak auto’s van duizenden euro’s, maar 800 euro voor een matras is al gauw te duur. Onwetendheid en dat is zonde, want het is elke euro waard.”

Lees ook:  Bent u ook zo moe?
Mensen kopen met gemak auto’s van duizenden euro's, maar 800 euro voor een matras is al gauw te duur

Hij adviseert iedereen die een nieuw matras wil kopen dit met zorg te doen. “Het beste is een proeftijd. Pas na een maand weet je echt of het bij je past of dat het klachten oplevert.” Zelf was hij twintig jaar geleden de eerste die in zijn winkel een dergelijke proeftijd aanbood. “Mensen maken er graag gebruik van.” Hij vertelt over het scala aan matrassen dat te koop is. “Er zijn zelfs seksgeschikte! Die hebben een groot aanpassingsvermogen waardoor je geen slapende arm of slapend been krijgt en dus lekker lang in elkaar verstrengeld kunt liggen. Dikkere mensen kunnen het beste voor een stevig matras kiezen. Terwijl lichte mensen beter voor een zachte variant kunnen gaan.”

Hij benadrukt ten slotte nog een keer hoe cruciaal goed slapen is. “Als ik mensen kan helpen de juiste matras uit te kiezen waardoor hun nachtrust verbetert, dan pas heb ik het goed gedaan!”

Bron: www.metronieuws.nl

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.