Slaaptips voor warme nachten in de zomer

Hoe goed te slapen tijdens een hete nacht?

De meeste Nederlanders houden van de zomer, maar warme zomers zorgen ook voor warme nachten. Dit heeft negatieve effecten op een goede nachtrust. Je ligt te zweten en te woelen en kan moeilijk in slaap vallen. Er zijn tal van zaken die kunnen helpen om toch goed te kunnen slapen gedurende warme nachten. U denkt misschien aan airconditioning, maar dat is niet altijd een goede oplossing. Airconditioning is duur, zorgt voor een droge lucht, maakt vaak lawaai en vreet stroom. Er zijn vele andere manieren om ten tijde van een hittegolf goed te kunnen slapen zonder toevlucht te nemen tot airconditioning. Hieronder vindt u enkele tips die kunnen helpen goed te slapen op warme nachten.

Houd het hoofd koel

Hierbij meteen de belangrijkste tip voor hete, klamme nachten: houd het hoofd koel. U ligt misschien te woelen en te draaien, maar aan zo’n nacht komt vanzelf een eind. Met deze geruststelling kunt u gaan slapen. Ook minder tot zelfs geen nachtkleding of ondergoed helpt en heeft meer voordelen. Lees alles over naakt slapen.

Een koudschuim matras is heerlijk koel

Het materiaal koudschuim heeft van nature een open cel structuur. Dit houdt in dat het materiaal nooit dichtgedrukt kan worden als u er op gaat liggen waardoor de ventilatie en vochtregulatie uitmuntend is. Ook zeker niet onbelangrijk is dat een koudschuim matras een erg hoog comfort heeft.

Koudschuim heeft niets te maken met kou of koud slapen

Een zijden dekbed

Kunt u toch echt niet slapen zonder iets op u te voelen of lekker tussen de benen te stoppen? Dan is een zijden dekbed de ideale uitkomst. Geen enkel materiaal ventileert zo goed als zijde (zelfs katoen niet!). Warme lucht stijgt en als dit wordt tegengehouden door het dekbed kan het, zeker in de zomer, te warm gaan aanvoelen. Als u een materiaal gebruikt wat gemakkelijke warme lucht doorlaat kunt u alsnog tijdens warme nachten een dekbed gebruiken.

Gordijnen dicht houden overdag

Het is belangrijk de slaapkamer zo koel mogelijk te houden en directe zon instraling uit de slaapkamer te weren. Houd de gordijnen dicht en laat de zonwering zakken als die aanwezig is. Vergeet niet om de deur van de slaapkamer geopend te houden om ervoor te zorgen er goede luchtcirculatie is. Hierdoor verdampt vocht beter en blijft de slaapkamer droger.

Gebruik een ventilator

Een ventilator is makkelijk te installeren, werkt snel en is in aanschaf niet duur. Voordeel van een ventilator is dat deze gericht kan ‘koelen’; richt de luchtstroom op het lichaam en je voelt het direct. Als het te koud aanvoelt, is verplaatsing een prima oplossing. Een nadeel kan het geluid zijn, hoe zwak ook. Hoewel een ventilator verkoelend werkt, gaat de temperatuur in de omgeving niet direct naar beneden zoals bij een airco. Maar door het verplaatsen van de lucht wordt de warmte wel verspreid en lijkt het of omgevingstemperatuur afneemt.

Lees ook:  Het beste matras voor mensen met reuma

Zweten

Transpireren of zweten is dé manier het lichaam te laten afkoelen. Maar als de lucht vochtig is kan het zweet moeilijk verdampen en ga je nog meer zweten. Plaats een kleine, liefst geluidloze ventilator in de kamer die de verdampende lucht wegblaast. Zorg er wel voor dat de ventilator niet rechtstreeks in uw gezicht blaast of in een te hoge stand staat. Dan werkt de verkoeling te hard.

De voeten uit bed steken

Simpel en effectief. Steek je voeten buiten bed. Via de voeten verlies je lichaamswarmte terwijl de rest van het lichaam niet te sterk afkoelt.

Bevroren water in een fles

Vul een grote plastic fles met water en leg deze in de vriezer. Zet de fles voor een ventilator en je krijgt een simpele versie van een airco; koude lucht  stroomt de kamer binnen. De fles niet helemaal vullen voor deze de vriezer in gaat want water zet uit als het bevriest.

Gebruik een kleiner kussen

Het hoofd is het warmste deel van je lichaam en moet zo koel mogelijk worden gehouden tijdens warme nachten. Een kleiner kussen kan voor meer luchtcirculatie rond je hoofd zorgen. Ook een harder kussen waar het hoofd minder diep in wegzakt, kan helpen.

Zorg dat u niet verbrand

Zorg er voor dat u niet verbrand raakt want met een verbrande huid slaap je niet lekker. Als je echt stevig bent verbrand, wil het lichaam die hitte kwijt, terwijl de omgevingstemperatuur al hoog is. Veel smeren met after sun kan helpen, net als schijfjes komkommer op de rug. Maar dat slaapt niet erg handig. Het beste is dus er voor te zorgen dat je niet verbrandt door je goed in te smeren met een goede factor. Let op: het is een fabel dat u minder bruin wordt door een hoge factor zonnebrandcrème. Laat u zich daar vooral niet door misleiden.

Slaap op de begane grond of zelfs op de vloer

Warmte stijgt omhoog en op zolder slapen scheelt nogal met slapen op de begane grond. Als het echt te warm wordt, kan een verdieping lager al een stuk meer comfort geven. Vindt u het geen probleem om in de keuken te slapen en heeft de keuken ook nog eens een tegelvloer? Dan is dat ideaal want het voelt lekker koel. Wilt u buiten slapen op de tegels? Gooi er dan ruim van tevoren water overheen want op warme dagen nemen tegels warmte op en staan die maar langzaam af.

Lees ook:  Hebben vrouwen ook een ochtenderectie?

Draag vochtige kleding

Een nat, of in ieder geval vochtig, t-shirt aantrekken betekent een directe verkoeling van de huid. Slapen in zo’n shirt is niet lekker, maar net voor het slapen gaan kan het prettig zijn om op deze manier enigszins gekoeld in bed te stappen.

Koude douche en natte haren

Het nemen van een verfrissende koele (geen koude!) douche vlak voor het slapen gaan kan goed werken als u een warme nacht tegemoet gaat. Laat de föhn achterwege, vanwege de warmte droogt het haar snel en tegelijkertijd koelt het hoofd lekker af. Als u geen haar heeft, is het eigenlijk nog beter, want dat is automatisch koeler. Als u lang haar heeft, overweeg dan om kort haar te nemen voor de zomer. Hoe korter het haar, hoe koeler uw hoofdhuid blijft en dus ook hoe koeler uw lichaam blijft tijdens het slapen.

Maak een simpele airco

Maak een dunne doek nat en hang die voor een ventilator (niet er op leggen). Door de hoge temperatuur zal het water verdampen en door de luchtverplaatsing van de ventilator gaat dat nog sneller. Zo’n simpele airco is snel gemaakt. Is het een klamme nacht dan is het effect minder omdat de luchtvochtigheid dan overal al hoog is en het water in de doek minder snel verdampt.

Drink voldoende tijdens warme dagen

Vergeet niet goed te drinken tijdens warme dagen want u zweet soms meer dan u denkt. U raakt veel makkelijker oververhit en het is veel moeilijker om af te koelen als u niet genoeg gedronken heeft. Het lichaam heeft vloeistoffen nodig om zichzelf af te kunnen koelen. Drink daarom extra veel water, zelfs als je er niet echt zin in hebt. De aanbevolen inname is ongeveer 2 liter per dag. Blijf weg van zoete dranken, snoep, cafeïne en alcohol. Deze drogen u namelijk juist uit.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.