Slapen mannen vs vrouwen

Slapen mannen vs vrouwen. Er zijn zowel hormonale als psychosociale verschillen tussen mannen en vrouwen. De wisselende hormoonspiegels van oestrogenen en progesteron beïnvloeden de slaap tijdens de menstruatiecyclus, de zwangerschap en de overgang. In het algemeen kan men zeggen dat oestrogenen de hoeveelheid REM-slaap verhogen en dat progesteron zorgt voor een slaperig en vermoeid gevoel.
Vlak voor de menstruatie vindt er een grote daling van progesteron plaats. Dit kan er voor zorgen dat de slaap onrustig wordt. Dit geldt echter niet voor alle vrouwen, want er zijn grote individuele verschillen. Factoren die meespelen bij de verschillen tussen vrouwen onderling zijn gevoeligheid voor of verschillen in de schommelingen in hormoonspiegels, stemming, stress, ziekte, medicatie, leefwijze en voeding.

Mannen slapen beter dan vrouwen
In de eerste drie maanden van de zwangerschap leiden de grote hoeveelheden progesteron tot een gevoel van slaperigheid en langer slapen. Aan de andere kant worden vrouwen ’s nachts vaker wakker om naar het toilet te gaan. In de maanden 4-6 wordt het langzaam moeilijker om lekker te liggen. Met name in de laatste drie maanden van de zwangerschap ontstaan de meeste slaapproblemen. Maagzuur, spierkrampen, rusteloze benen en de groter wordende baby kunnen de slaap verstoren. Na de bevalling is de nachtslaap verstoord door het slaapritme van de baby, vooral in geval van borstvoeding. Dit slaapritme is opgebouwd uit vele korte slaapperioden die onderbroken worden door waak om te eten. Vaak leidt dit tot slaperigheid overdag bij de moeder. Zij kan dan ook het beste proberen te slapen als het kind dat ook doet, ook ‘s middags.

Lees ook:  Verschillende soorten en merknamen van koudschuim

In de overgang dalen zowel oestrogenen als progesteron en dat veroorzaakt vaak een slechtere slaap. De verandering in oestrogeen spiegels leidt bij 75-85% van de vrouwen tot opvliegers, een onverwacht gevoel van warmte en zweten. Voor de opvlieger stijgt de lichaamstemperatuur waardoor men wakker wordt. Vrouwen met opvliegers hebben dan ook een meer gestoorde slaap dan vrouwen zonder opvliegers. Slaapapneu komt ook vaker voor bij vrouwen in de overgang.

Behalve hormonale verschillen tussen mannen en vrouwen zijn er ook psychosociale verschillen tussen beiden seksen. Zo slapen vrouwen bijvoorbeeld vaker alerter als er kinderen zijn. Deze verhoogde waakzaamheid zou ook een reden kunnen zijn waarom vrouwen vaker slechtere slapers zijn dan mannen.

Slaapproblemen vooral tussen 35 – 40

De eerste echte slaapproblemen komen vooral voor in de leeftijd tussen de 35. en 40. Een duidelijke verhoging komt dan met begin van de menopauze. Oudere vrouwen lijden vaker aan slaapstoringen dan oudere mannen.

Oudere vrouwen lijden vaker aan slaapstoornissen dan oudere mannen

Een op de drie vrouwen van boven de 65 lijdt aan slaapstoringen, maar slechts een op de tien merkt een verschil. Dit is vreemd, omdat oudere vrouwen zelfs een betere slaap bij steekproeven hebben dan mannen. Er zijn hiervoor verschillende verklaringen.

  • Bereidheid om met de arts te spreken: De vrouwen zijn vaker bereid om over geestelijke problemen en de bijbehorende klachten te spreken.
  • Hormonale oorzaak: Ook zijn de hormonale oorzaken van toepassing, omdat de slaapstoringen bij vrouwen in het bijzonder na de veranderingsjaren stijgen.
  • Depressies als oorzaak van slaapstoringen: De vrouwen lijden vaker dan mannen onder depressies en gelijktijdig aan slaapstoringen, omdat deze tot de belangrijkste symptomen van een depressie behoren. De onderzoekers kwamen te weten dat de vrouwen ongeveer één uur meer slaap dan mannen nodig hebben. In het materiële leven blijkt dat zij nochtans eerder minder hebben geslapen. Dit zou een oorzaak voor depressies en uitputtingsvoorwaarden bij vrouwen kunnen zijn.
Lees ook:  Wat is de beste manier om een matras te kopen?

Verschillend is het ook dat de vrouwen hun slaap verschillend, als mannen beoordelen. Dit subjectieve criterium voor de evaluatie van slapen is zeer belangrijk, omdat het verduidelijkt, dat behandeling nodig is. De meeste mensen beoordelen een goede slaap als uitgeslapen zijn de volgende ochtend en zich goed voelen. Vrouwen beoordelen hun slaap door :hoe lang zij sliepen en hoe vaak zij tijdens de nacht ontwaakten.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.