Tweede matras voor de helft van de prijs!

Prijs goochelen in de matrassen branche

Tweede matras voor de helft van de prijs! Het lijkt er op dat geen enkele matras meer voor de gewone prijs wordt verkocht. De kortingen vliegen in het rond en de vraag is of de prijzen wel reëel zijn.

In folders, op TV reclame en in radiospotjes zie en hoor je het constant: “NU 50% korting op de tweede matras“, “tweede matras voor de helft van de prijs”, “faillissementsverkoop”, “KORTING!” of zelfs: “tweede matras gratis”. Het lijkt erop alsof winkeliers en matrasfabrikanten permanent voor Sinterklaas spelen want ze strooien met korting alsof het pepernoten zijn.

Prijs goochelen in de matrassen branche

Hoe kan dat? Dat kan omdat zij gewoon rommelen met de prijzen. Stel: een matras kost 250 euro. Twee matrassen kosten dus 500 euro. Dan wordt gewoon gesteld dat de matras een nieuwprijs heeft van 350 euro in plaats van 250.

Dus voor twee matrassen betaal je dan 700 euro. Maar die tweede gaat weg voor de helft (175 euro). 175 plus 350 komt dan uit op 525 euro. Zo verdient de matrasleverancier zelfs nog meer bij de ‘originele’ prijs. Vul zelf andere getallen in, maar de uitkomst is hetzelfde: tientallen procenten korting is ‘normaal’.

Goochelen met prijzen

Matrasleveranciers goochelen zo met allerlei prijzen en bijna iedereen doet daar aan mee. Daardoor wordt het lastig om te bepalen wat nu de echte prijzen zijn. Bij merkmatrassen kun je nog enigszins vergelijken, maar ook daar fluctueren de prijzen. Het kan zijn dat er soms echte acties zijn, maar dan gaat het bijvoorbeeld om een grote partij die niet is afgenomen en waar de leverancier snel van af wil.

Lees ook:  Waarom slapen echt fijn kan zijn

Maar ja, ‘annulering grote partij matrassen wegens faillissement’, hoe vaak hebben wij die tekst al eerder gezien? Ook zomeractie, verbouwingsopruiming of najaarskorting zijn vaak nietszeggende en dus ‘gewone’ acties.

Lekker slapen

Het beste is om je niet te sterk te laten beïnvloeden door dergelijke acties want zij zeggen weinig over de werkelijke prijzen. En uiteraard niks over de kwaliteit van het matras. Ga daarom uit van wat voor jezelf een acceptabele prijs is. Daarnaast spelen andere zaken een rol bij het kopen van een bed of matras: een goed advies, de mogelijkheid om het matras thuis een tijdje uit te proberen (proeftijd), de mogelijkheid om het matras te ruilen, de garantie, de ervaring van anderen enzovoort. Dat zijn zaken waar je ook voor betaalt. Je ligt daardoor misschien niet beter, maar je slaapt wel met een geruster hart. Dus beter.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.