Uitvinding van matras leidde tot nieuwe slaapeigenschappen

Uitvinding van matras leidde tot nieuwe slaapeigenschappen. Vroeger werd aangenomen dat het veiliger was om in grote groepen te slapen. Zelfs vandaag de dag wordt in sommige landen zoals in Afrika, Nieuw Guinea en door Australische stammen nog steeds van dit uitgangspunt uitgegaan. Deze stammen geloven dat slaapgeluiden welke gemaakt worden door groepen slapers – snurken, ademhaling en huilende baby’s -demonen van de nacht kunnen afschrikken. Dit is ook de reden waarom het huisdieren is toegestaan om binnenshuis nachten doorbrengen. Dieren zouden namelijk kunnen waarschuwen voor kwade krachten welke afkomstig zijn van de andere wereld.

De gechiedenis van de matras uitvinding

Dus, aan de vooravond van de menselijke beschaving sliepen mensen in groepen waar de grond bedekt was met gras, twijgen en dierenhuiden. De situatie veranderde toen mensen huizen begonnen te bouwen en speciale kamers voor het slapen maakten. Dit was ongeveer 5.000 jaar geleden. In Assyrische en Egyptische slaapkamers gebruikte men speciale harde en smalle banken voor het slapen.

Oude Romeinen

Maar de oude Romeinen hielden hier niet van. De patriciërs hielden van comfortabel slapen en zij hebben in feite de eerste bedden uitgevonden. Deze eerste bedden waren bedekt met stoffen en bont. De patriciërs veroverde gebieden en verspreide zo hun eigen tradities, gewoonten en huishoudelijke goederen. De Galliërs, Germanen, Saksen en Britten hadden in eerste instantie het Romeinse bed niet aanvaard en sliepen nog steeds op de grond.

Middeleeuwen

De situatie veranderde echter in de Middeleeuwen. In Europa werd in de middeleeuwen begonnen met het bouwen van stenen gebouwen en kastelen. Vanwege de kou en tocht werden de bedden hoger gemaakt. Dit is hoe eerste bedden op sokkels verschenen. Er werden zelfs bedden gemaakt waar men kon slapen na het beklimmen van een trap. Hierna werden bedden kunstwerken: ze waren gemaakt van kostbaar hout zoals Cederhout met de mooiste houtsnijwerken. Dergelijke bedden werden vaak trofeeën in oorlogen.

Lees ook:  Het beste bed

Romeinen maakte vaak semi-transparante gordijnen rond hun bed om zich te beschermen tegen insecten. Rijke gezinnen besteden veel geld aan gordijnen gemaakt van prachtige stoffen en versierd met goud borduurwerk. Gezinnen met lagere inkomens hadden gordijntjes gemaakt van eenvoudige lichte stoffen.

Rusland

In Rusland verschenen de eerste bedden inde vroege 17e eeuw en verspreide zich wijd in het land onder Peter de grote. De tsaar eiste dat mensen niet alleen de Europese kleding droegen maar ook dat hun huizen volgens de Europese normen werden gebouwd en ingericht. Niettemin had dit vooral betrekking op hovelingen terwijl boerenfamilies nog steeds op planken van hout sliepen. De Russische openhaard werd beschouwd als de gezelligste plek in het huis, en slapen naast de haard was een voorrecht van ouderen, kleine kinderen en zieke mensen. Andere leden van grote boerenfamilies sliep op houten planken. Deze traditie werd voortgezet door vele boerenfamilies tot de 20ste eeuw.

Rijke families

Rijke families hadden verschillende meubelstukken in hun slaapkamers: een bed, een chinees kabinet en een zilveren Samowar. Alles wat een familie in de slaapkamer had was traditioneel en kwam uit de bruidsschat. Meestal was het bed gemaakt met zachte zware donzen-kussens en met veel licht kussens. Meestal, begonnen moeders al met het maken van de bruidsschat voor hun dochters, kort nadat ze zijn geboren.

In de loop der jaren veranderd het matras en de slaapwijze

Hoewel de Russen christenen waren bleken ze vaak heidense overtuigingen en angsten te hebben. Zo geloofde de meeste Russen bijvoorbeeld dat men niet met het voeteneinde richting de deur zou moeten slapen. Zij geloofden dat kwade krachten slapende mensen uit het huis zou kunnen nemen.

Lees ook:  Vermoeide tieners hebben nieuw matras nodig

Sommige van de oude Russische tradities mengden zich met Chinese tradities. Men geloofde bijvoorbeeld dat een plaats in het huis waar een kat ligt de beste plek is om het bed neer te zetten. De kat was het symbool van vruchtbaarheid in Rusland, dat is de reden waarom de slaapplaats in het huis gegarandeerde dat een echtpaar een gezond en sterke baby’s zou krijgen. In China, werd aangenomen dat katten het epicentrum van de positieve energie weten te vinden en daar het liefst liggen. Vandaag de dag weten we wel beter en blijkt het tegenovergestelde het geval; katten vertoeven juist graag op de negatieve plaatsen waar aardstralen samen komen of waar een magnetisch veld is. Dit zijn plekken waar u beter niet kan gaan slapen.

Bron: Chris Nederhorst

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.