Waarom slapen we steeds slechter?

schadelijke radio frequenties

Wie negentig jaar oud wordt slaapt zo’n 32 jaar van zijn leven. Toch slapen we tegenwoordig steeds minder en dat vormt een groeiend probleem. Daarom is het goed om de vraag te stellen; Waarom slapen we steeds slechter? De oorzaak van het probleem is de moderne technologie, kunstlicht en de 24-uurs economie. Ook op kleinere schaal bestaan nog steeds de problemen van een snurkende of beweeglijke partner of lawaaiige omgeving die de nachtrust aardig kunnen verstoren.

Op de telefoon en/of tablet even voor het slapen gaan kijken

Waarom slapen we steeds slechter?

We slapen ongeveer één derde van ons leven. De start van onze welverdiende nachtrust wordt doorgaans niet goed ingevuld. Licht moet een half uur voor het slapen gaan vermeden worden. Toch poetsen we onze tanden in een fel verlichte badkamer, waarna wij in bed nog TV kijken of op de telefoon en/of tablet nog even de laatste e-mails, Facebook en het nieuws bekijken. Terwijl we juist onze hersenen op het moment voor het slapen gaan niet meer moeten stimuleren. Ook een te zware maaltijd of cafeïnehoudende dranken zoals koffie en cola moeten wij voor het slapen vermijden. Toch doen we het vaak wel. En laat ik het dan maar niet hebben over het versleten matras, de snurkende partner, de te hoge slaapkamertemperatuur of de ligging aan een drukke verkeersweg.

Het is goed om te weten dat we zelf veel kunnen doen om de slaapkwaliteit en de duur van de slaap te verbeteren. Volgens onderzoek van de Canadese neurowetenschapper Russell Foster lijkt slaaptekort samen te hangen met psychische stoornissen. Slaaptekort kan zelfs een fysiek signaal zijn van het ontstaan van schizofrenie bijvoorbeeld.

Lees ook:  Het perfecte matras voor u

Enkele broodjes aap over slapen haalt Foster overigens ook onderuit.

Tieners zijn lui.

Niet waar, hun biologische klok is anders dan die van volwassenen, waardoor zij later moe worden, later naar bed gaan en dus ook later wakker worden.

Mensen hebben acht uur slaap per nacht nodig.

Nee, acht uur slaap is slechts het gemiddelde, niet per se het ultieme aantal uren slaap voor iedereen. Dat verschilt van persoon tot persoon.

De slaapuren voor twaalf uur tellen dubbel

Ouderen hebben steeds minder slaap nodig.

Onzin, stijgende leeftijd zorgt niet voor een afnemende behoefte aan slaap.

Vroeg naar bed en vervolgens weer vroeg op, is gezond.

Ook niet waar, dat is volgens Foster alleen maar een geliefde stelling van mensen die graag vroeg naar bed gaan.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.