Een nieuw matras is een verstandige investering

Wat is de beste bed maat

Een nieuw matras is een verstandige investering. ‘s Morgens nog moe? Een stijve rug en ledematen bij het opstaan? Wellicht is het tijd voor een nieuw matras. Een goede nachtrust is enorm belangrijk voor je gezondheid. Een van de zaken die echt kunnen helpen bij het verkrijgen van een goede nachtrust is het matras. Maar waar moet je nu op letten als je een nieuw matras wilt kopen. Er zijn zo veel verschillende soorten matrassen maar welk matras past nou het beste bij jou? Hieronder vindt in het kort waarop u zou moeten letten bij de aanschaf van een nieuw matras.

Maar welk matras past nou het beste bij jou

De matras mogelijkheden

Er zijn zo veel verschillende matras keuzes dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Per matras type zijn er gelukkig wel een aantal basisregels waarmee je bij de aanschaf van een nieuw matras rekening kunt houden.

Een zacht of hard matras?

Over het algemeen geeft een stevig matras betere ondersteuning maar biedt een zachter matras meer comfort. Een matras moet in elk geval de S-curve van de ruggenwervel ondersteunen en je lichaamsgewicht goed verdelen. Ook is het afhankelijk hoe uw slaapt welke hardheid het beste bij u past. Als u op uw buik slaapt is een stevig matras altijd beter omdat de onderrug dan niet kan gaan doorhangen. Slaapt u op uw zijde dan is een zachter matras meestal beter. Het beste is het als u het matras thuis enkele nachten kunt uitproberen. Dit heet een proeftijd en is enorm aan te raden.

De verschillende matras materialen

Er zijn maar 4 verschillende matras materialen waaruit u zult moeten kiezen. Deze materialen zijn: latex, pocketveren, koudschuim en traagschuim. Latex is warm en ventileert minimaal waardoor latex matras niet aan te raden zijn voor mensen die transpireren. Pocketveer matras zijn koele matrassen maar zijn weer het minst hygiënisch en niet geschikt voor mensen met allergieën. Koudschuim biedt veel steun (ondersteuning) en is gemiddeld warm. Traagschuim maakt een mal van de lichaamsvorm en zorgt voor minder drukpunten en extra comfort. Traagschuim maakt het omdraaien op het matras echter wel zwaarder.

Lees ook:  Slaapapneu komt vaker voor dan men denkt
Verschillende soorten matras materialen

Proefliggen of proefslapen

Door op een matras te gaan liggen kun je een redelijk goed idee krijgen hoe dit matras voor je zal voelen als u er op slaapt. Je moet dan wel minstens 10 minuten op het matras gaan liggen. Doe dit zonder schoenen en neem je hoofdkussen mee. Nog beter is het om ook echt op het matras te slapen. En dan vooral te kijken hoe je je voelt bij het opstaan. Ben je uitgerust? Hoe voelt je rug? Voor proefslapen heb je ook tijd nodig één of twee nachten erop slapen zegt weinig. Het beste is het als je het matras minimaal een maand mag beslapen.

Maat van het matras

De juiste afmeting van het matras is ook van belang. De lengte en breedte bepalen een groot deel van het comfort. Het matras zou minstens 20 tot 25 cm langer moeten zijn dan u zelf lang bent. Een de ideale breedte is over het algemeen 90 cm. Vooral als je niet alleen in het bed slaapt is voldoende breedte ruimte een stuk prettiger en comfortabeler.

Beste hoogte bed

Het beste matras

Er is dus niet zoiets als het beste matras. Wel kan een bepaald type matras het beste bij u passen. Dit kunt u alleen ontdekken door er op te gaan slapen. Daarom is het echt aan te raden een matras echt op proef thuis te hebben. Let er wel op hoe de gegeven proeftijd in elkaar zit en wat uw leverancier met de retour gekomen matrassen doet. Als u het matras in de originele verpakking moet laten en het niet mag gebruiken heeft het natuurlijk niet zo veel zin.

Lees ook:  Goed slapen vermindert stress

Een goede bedbodem

Let er ook op dat uw bedbodem nog goed is. Een goede bedbodem doet wel 20% van het lig comfort. Zorg ervoor dat uw bedbodem nog recht is en egale tegendruk biedt. Als dit niet het geval is kunt u het beste ook uw bedbodem vernieuwen. U kunt kiezen uit een spiraalbodem, lattenbodem, boxspring bodem of een schotelbodem. Zowel boxspring en schotelbodems bieden een goede en egale tegendruk.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.