Matrassentest Consumentenbond 2013 dubieus

Matrassen van Beterbed

Dit jaar (oktober 2013) zijn de nieuwe matras-testresultaten van de consumentenbond weer bekend gemaakt. Helaas is er niet veel veranderd in de testmethodes die de consumentenbond hanteert ten opzichte van vorig jaar. De uitslag is dan ook wederom dubieus. Zo is er dit jaar weer op geur, gewicht, hanteerbaarheid en wonderlijk genoeg op isolatie getest. Allemaal zaken die er toe doen en u geen indicatie geven of een matras slecht of goed is. Voor de duidelijkheid: geur, gewicht, hanteerbaarheid en isolatie zijn absoluut geen indicators voor kwaliteit en/of comfort. Sommige matrassen hoeven niet gekeerd te worden waardoor de hanteerbaarheid (of er wel of niet handvatten op zitten) niet ter zake doet. Ook is isolatie als kwaliteitsindicator op zijn zachts gezegd zeer opmerkelijk. Een goede matras moet juist ventilerende eigenschappen hebben en zou dus juist geen isolerende werking moeten hebben. Maar ook geur is in mijn optiek niets zeggend over de kwaliteit, het comfort of de levensduur van een matras.

Wat mij ook verwondert is dat er bij de beste keus van dit jaar ( Beter Bed – Easy Pocket) op meerdere punten niet getest is terwijl dat bij andere matrassen wel gebeurd is. Zo is er bij de beste keus niet getest op nabewegen na omdraaien, ook niet op comfort en ook niet op geluid. Hoe kan een uitkomst nou kloppen als je bepaalde dingen bij de één wel test en bij de ander niet? Wat voor consequenties heeft dit voor het eindresultaat? Zeker als je nagaat dat nabewegen na omdraaien 55% van het totale eindcijfer bepaald.

Lees ook:  Emma matras review

Daarnaast vind ik het vreemd dat er binnen de matrassentest geen drukmeting gedaan is. Een drukmeting (bijvoorbeeld de Ergo Check) geeft inzicht in de ondersteuning en het comfort dat het matras biedt. De Ergo Check is een drukmeting door middel van een soort deken waar 3000 weegschaaltjes in zitten. Deze meten de druk en overdruk die op het lichaam plaats vindt. Hoe lager de drukpunten hoe hoger het comfort en hoe minder de doorbloeding wordt afgekneld.

Conclusie Consumentenbond matrastest 2013

Op zaken die er werkelijk toe doen zoals comfort wordt maar 10% van het eindcijfer gegeven!? Comfort wordt door de consumentenbond even zwaar beoordeeld als geluid en hanteerbaarheid! Comfort zou in mijn optiek een van de belangrijkste criteria of zelfs het belangrijkste criterium moeten zijn.
Ikzelf leg deze matras-testresultaten dan ook naast mij neer en raad u aan dat ook te doen. Als u op deze matras-testresultaten af gaat loopt u een groot risico een matras te kopen dat anders uitpakt dan u verwacht.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.