Gemiddeld slapen we 32 jaar van ons leven

Wat werkt het beste tegen een slaaptekort een powernap

Gemiddeld slapen we 32 jaar van ons leven. Waarom slapen we überhaupt? Wie 90 jaar oud wordt slaapt ongeveer 32 jaar van zijn of haar leven. Maar we slapen tegenwoordig steeds minder. Dat vormt een groeiend probleem om meerdere redenen.

Wat is de oorzaak dat we minder zijn gaan slapen? Op zich niet moeilijk gelukkig. Het blijkt dat onze moderne technologie, kunstlicht en de 24-uurs economie hier debet aan zijn. Maar ook een beweeglijke partner, komst van een baby of lawaaierige omgeving kan de nachtrust aardig verstoren.

We slapen gemiddeld 32 jaar in ons leven

We slapen ongeveer een derde van ons leven. De start van de nachtrust wordt doorgaans niet altijd even goed ingevuld. In een helverlichte badkamer poetsen we onze tanden. Licht dient juist vermeden te worden minimaal een half uur voor het slapen gaan. Daarna controleren we nog even de laatste tekstberichten op de tablet of smartphone en kijken we in bed nog wat naar de tv. Dit alles doen wij terwijl we juist onze hersenen op dat moment niet meer moeten stimuleren. Een zware maaltijd of koffie of cola moeten wij voor het slapen gaan al helemaal vermijden. Maar dat doen we vaak lekker wel.

En laat ik het dan maar niet hebben over het versleten matras, die snurkende partner, de te hoge slaapkamertemperatuur of drukke verkeersweg. Daarnaast blijken magnetische velden (door metaal) en elektrische velden (elektra) een negatief invloed te hebben op ons slaap gedrag. Probeer zo min mogelijk staal in de directe omgeving van u bed te hebben en zorg dat elektrische apparaten niet in de directe omgeving van uw bed staan.

Lees ook:  Is snurken aangeboren?

Goed om te weten dat we zelf veel kunnen doen om de slaapkwaliteit en de duur van de slaap te verbeteren. Maar nog steeds is de vraag niet beantwoord waarom slapen nu zo belangrijk is. Volgens onderzoek van de Canadese neurowetenschapper Russell Foster lijkt slaaptekort samen te hangen met psychische stoornissen. Slaaptekort kan zelfs een fysiek signaal zijn van het ontstaan van bijvoorbeeld schizofrenie en andere psychische stoornissen.

 

Enkele broodjes aap over slapen haalt Foster overigens ook onderuit.

Tieners zijn lui.

Niet waar, hun biologische klok is anders dan die van volwassenen, waardoor zij later moe worden, later naar bed gaan en dus ook later wakker worden. Voor tieners is het hel belangrijk genoeg slaap te krijgen anders gaan de leer prestaties achteruit.

Mensen hebben acht uur slaap per nacht nodig.

Nee, acht uur is slechts het gemiddelde, niet is per se het ultieme aantal uren slaap voor iedereen. Dat verschilt van persoon tot persoon.

Ouderen hebben steeds minder slaap nodig.

Onzin, stijgende leeftijd zorgt niet voor een afnemende behoefte aan slaap. Maar omdat veel oudere mensen weinig doen gedurende de dag zijn zei gewoon niet echt moe.

Vroeg naar bed en vervolgens weer vroeg op, is gezond.

Ook niet waar, dat is volgens Foster alleen maar een geliefde stelling van mensen die graag vroeg naar bed gaan.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.