Matrastijk hoeft niet per se wit te zijn

Matrastijk hoeft niet per se wit te zijn. De tijk (hoes) van een matras is altijd wit. Waarom is dat zo en kan het ook anders?

Matrassen

Matrassen zien er van buiten allemaal hetzelfde uit. Ze zijn plat, hebben een standaardmaat en zijn voorzien van een wit omhulsel, de tijk. Die is tegenwoordig bijna altijd afneembaar en wasbaar hoewel dat, opmerkelijk genoeg, bij hele dure merken vaak niet het geval is. Ook de bestemming van het matras (voor volwassenen, kinderen, voor medisch gebruik) maakt geen verschil; het is wit, gebroken wit, bijna wit of een variant daarop.

Er is geen duidelijke reden voor deze kleur, maar wit geeft de suggestie van schoon, rein en fris. Juist vanwege die besmettelijke kleur wordt een matras relatief snel ‘vies’ en is dat een signaal om de tijk in de was te doen, tenminste als dat kan. Opvallend is dat dit bij hele dure matrasmerken zoals V-Spring, Treca de Paris en Hästens niet (of nauwelijks) kan. Het is raadzaam om dan minimaal een onderlegger of onderdeken en een goed (hoes)laken daar overheen te leggen. Een afritsbare en wasbare tijk is sterk aan te bevelen omdat deze er voor zorgt dat de matras wordt beschermd tegen vocht en vuiligheid.

Optische effecten op matras tijken

De meeste matrastijken, afneembaar of ‘vast’, zijn doorgestikt en hebben een patroon of motief. Een verdeling in vierkanten, golfjes, een wybertjes-effect, bloemmotieven, een bepaald grafisch patroon, alles kan. Het heeft vooral een optisch effect en veel mensen kiezen in de winkel voor een matras op grond van het uiterlijk. Een goede verkoper/adviseur zal daar direct doorheen prikken want die buitenkant zegt niets over de inhoud van het matras die veel belangrijker is. Bovendien, hoe mooi het matras er ook uit ziet, er gaat altijd wat overheen.

Lees ook:  Een nieuw bed en matras kopen, wat u moet weten
Tijk van een matras

De blokjes van een Hästens bed

Een extreem voorbeeld van het belang van de tijk zijn de matrassen van het Zweedse merk Hästens. De nogal prijzige bedden van Hästens hebben als kenmerk een matras met een blauw geblokt motief. Dat valt op, maar weerspiegelt niet de werkelijkheid want niemand slaapt op zo’n ‘kale’ matras. Daar gaat altijd wat overheen. Die blauwe blokjes zie je in advertenties en zelfs op auto’s van Hästens winkels. Herkenbaar en sterk als marketing instrument. Maar je slaapt er niet beter door.

Marilyn Monroe op bed

Ook zijn er matrassen die aan de zijkant een andere kleur hebben of voorzien zijn van een strakke, golvende of kleurrijke bies. Leuk voor het oog, maar functioneel heb je er niets aan. De Italiaanse beddenfabrikant Permaflex levert matrassen met een grijze en zelfs zwarte tijk. Ook hartjes, bloemen, de skyline van New York en zelfs een grote afbeelding van Marilyn Monroe behoren tot het repertoire. Het ziet er spectaculair uit, maar er gaat gewoon een laken en een dekbed overheen bij gebruik. Slaap je daardoor beter? Welnee, misschien zelfs slechter. Bovendien: het klinkt stoer als je zegt dat je in bed hebt gelegen met Marilyn Monroe, maar wie gelooft je?

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.