Slaapmoeilijkheden kunnen verschillende oorzaken hebben

Slaapmoeilijkheden kunnen verschillende oorzaken hebben. Vaak wordt een verstoorde nachtrust veroorzaakt door een samenspel van meerdere factoren. Afhankelijk van waar je gevoelig voor bent kan een factor in meerdere of mindere mate een rol spelen bij een verstoorde nachtrust.

Invloeden van buitenaf die onze slaap kunnen verstoren

Zonlicht, gewoon licht, een lawaaierige omgeving of een snurkende partner. Maar ook de temperatuur in de slaapkamer of werken in ploegen. Ook verandering van tijd, zoals bij vliegen, een andere omgeving of een oncomfortabel bed.

Allerlei gewoonten die we ons eigen hebben gemaakt

Te weinig lichaamsbeweging, gebrek aan ontspanningsmomenten overdag en sterk wisselende slaaptijden. Maar ook teveel alcohol, koffie en thee drinken. Of juist cola drinken voor het slapengaan.
Een te volle of lege maag kan ook slecht zijn.

Teveel koffie en/of sigaretten kunnen slaapmoeilijkheden veroorzaken

Lichamelijke factoren die de slaap kunnen verstoren

Jeuk, allergie en ademhalingsproblemen. Maar ook bepaalde pijnen kunnen de slaap verstoren. Zoals rugpijn, pijn in de gewrichten, maagpijn en hoofdpijn. Daarnaast kunnen ook koorts en plasmoeilijkheden een oorzaak zijn.

Allerlei angsten die de slaap kunnen verstoren

Spanningen en zorgen naar aanleiding van moeilijke gebeurtenissen of uitzichtloze situaties. Zoals bij een overlijden van iemand, ernstige ziekte of financiële problemen. Maar ook een conflict met partner of kinderen en moeilijkheden op het werk. Daarnaast angst om naar bed te gaan uit vrees wéér niet te kunnen slapen. Ook het gebruik van sommige medicijnen zoals slaapmiddelen en kalmeermiddelen, pijnstillers en opwekkende middelen.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.