De Nederlander slaapt te weinig

Slaapgebrek

De Nederlander slaapt te weinig. Gemiddeld slapen we 2,5 uur minder dan in de jaren zestig van de vorige eeuw. Vooral de afgelopen 10 jaar zijn we veel korter gaan slapen. Maar liefst 55% van de Nederlanders voelt zich bij het opstaan in de ochtend niet voldoende uitgerust. Dit blijkt uit een recentelijk online onderzoek.

Maar liefst 55% van de Nederlanders voelt zich bij het opstaan in de ochtend niet voldoende uitgerust.

Bij 56% van de ondervraagde mensen bleek dat ze overdag last van vermoeidheid hebben, 30% voelt zich gedurende de dag zelfs slaperig. Dat is geen gering percentage. Onze fysieke en mentale gezondheid wordt hierdoor flink beïnvloed. Juist overdag tast deze slaperigheid onze veiligheid aan. In huis, op het werk en zeker op de weg. Tenminste 58% van de Nederlanders kruipt geregeld vermoeid achter het stuur. Uit studie blijkt dat 10% van de ongevallen te wijten zou zijn aan vermoeidheid, op autosnelwegen loopt dit op tot 20 à 30%.

Meer slapen

Uit het onderzoek blijkt dat bij de vraag wat mensen graag willen veranderen aan hun slaap men het volgende zegt:

  • 52% wenst kwaliteitsvoller te slapen
  • 32% wil gewoon meer slapen
  • 22% wil graag vroeger gaan slapen

Maar dit is tegenwoordig erg moeilijk. De meeste onder ons lijden tegenwoordig een druk bestaan wat resulteert in een overvloed aan te verwerken informatie elke nacht. Hierdoor neemt men de wereld letterlijk mee tot in de slaapkamer. Het blijkt dat 23% voor het slapen gaan zijn laptop, tablet of smartphone gebruikt in de slaapkamer.

Velen kunnen er eigenlijk alleen maar van dromen om als een blok in slaap te vallen ondanks de vermoeidheid:

  • 31% heeft tot een uur nodig
  • 9% zelfs meer dan een uur
  • 47% heeft problemen met inslapen en doorslapen
  • 31% wordt ’s nachts veel wakker
Lees ook:  Overlevingstips voor nieuwe slapeloze ouders

 

De oorzaken van deze slaapproblemen zijn dan ook in bijna alle gevallen stress en piekeren. Een percentage van 36% ligt wakker door stress van werk gerelateerde zaken. 42% komt niet in slaap omdat men piekert over privézaken.

Wakker worden door de wekker

Van de wekker worden we natuurlijk ook minder enthousiast. De snooze functie wordt dan ook massaal gebruikt. Slechts 26% gaat gelijk uit bed als de wekker gaat, 75% snoozet een aantal keren, 25% zet de wekker zelfs bewust vroeger om te snoozen. Opvallend is dat vrouwen dit vaker doen dan mannen. Door te snoozen willen we het opstaan uitstellen en denken daarmee nog even wat rust in te bouwen. Slaapdeskundigen raden het echter niet aan. Je kan door te snoozen geen slaap inhalen en het feit dat je moet opstaan spookt toch door het hoofd wat uiteindelijk geen bevredigend gevoel geeft.

Wakker worden door de wekker

We zouden eigenlijk overdag wat meer moeten snoozen! Dit betekend dat we in ons leven overdag wat meer op de rem moeten gaan staan, meer rust en tijd voor onszelf inbouwen, ontsnappen aan de alledaagse jachtigheid. Qua slapen, gezondheid en welzijn zou ons dit erg ten goede komen. Maar onze smartphones hebben deze functie helaas niet!

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.