Slapen op een matras van broeikasgas

Slapen op een matras van broeikasgas

Foto: Slapen op een matras van broeikasgas Schuimrubber bij een autosloperij Foto: ANP

Chemiebedrijf Bayer gaat CO2 inzetten als grondstof voor polyol. Een bestanddeel van schuim waarmee onder meer matrassen en isolatieplaten worden gemaakt. Zo zou je kunnen zeggen dat je in de toekomst kunt slapen op broeikasgas.

Bayer bouwt een speciale fabriek in Dormagen, Duitsland voor de productie van milieuvriendelijk polyol. De stof is een basisbestanddeel van schuimrubber zoals dat voorkomt in matrassen en isolatiemateriaal.

Omslag bij chemie

Polyol wordt op dit moment gemaakt uit aardoliebestanddelen. Maar de chemische industrie is bezig met een omslag naar milieuvriendelijker produceren. Het inzetten van CO2 – als broeikasgas gevaarlijk en als restproduct in overvloed aanwezig –  is daarbij één van de speerpunten. CO2 kan ook worden omgezet in biobrandstof, maar dat kost op dit moment nog erg veel energie en is dus niet echt goed voor het milieu.

Het voornemen van chemiereus Bayer zal niet direct invloed hebben op de uitstoot van CO2 in de atmosfeer; de fabriek verwerkt per jaar 5000 ton CO2, een fractie van de jaarlijkse uitstoot.

Bron : http://www.rtlnieuws.nl/economie/toekomstmakers/slapen-op-een-matras-van-broeikasgas

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.