Een geweldig seksleven gaat meer over slapen dan over praten

Geweldig seksleven

Een geweldig seksleven gaat meer over slapen dan over praten. Een nieuwe studie gepubliceerd in het Journal of Sex Medicine heeft wederom de kracht van slaap bewezen. Uit het onderzoek blijkt dat een goede nachtrust de sexdrive van mannen en vrouwen sterk verbeterd.

Gedurende een periode van 14 dagen bestudeerde de onderzoekers van de Universiteit van Michigan medical School de slaap en seks patronen van 171 vrouwelijke studenten. Tijdens het onderzoek controleerde zij een aantal factoren die van invloed kunnen zijn op het libido van de deelnemers. Onder andere leeftijd, hormonale anticonceptie, menstruatie, antidepressiva en seksuele nood werden onderzocht.

Meer slaap leidt tot meer seks

Aan het einde van de studie is gebleken dat voor elk extra uur slaap die de vrouwen kregen er een stijging van 14% ontstond in het verlangen naar seksuele gemeenschap. Met andere woorden leidde meer slaap tot meer seks.

Een resultaat dat ons laat afvragen wat de andere effecten van slaap of het ontbreken van slaap zijn op ons seksleven…

Gebrek aan slaap verlaagt de testosteronspiegel, het doodt je libido

Testosteron speelt vooral bij mannen een belangrijke rol in het libido. Te weinig kwalitatieve slaap verlaagt het testosteron en kan dus zeer negatieve effecten hebben op het libido. Uit een studie van de American Medical Association in 2011 bleek dat inderdaad. Jonge mannen die na een testperiode van slaaptekort (een week lang minder dan 5uur per nacht) 15% minder testosteron aanmaakten. Uit ander onderzoek is gebleken dat dit verlies van testosteron normaliter optreedt bij 10 tot 15 jaar veroudering. Zoals verwacht, een lage testosteronspiegel leidt tot een verminderd libido.

 

geen zin in seks

Na een uitgebreide analyse van het onderzoek bleek dat ook bij vrouwen met slaaptekort het testosterongehalte daalde. Echter is dit veel moeilijker te meten maar kan leiden tot seksuele disfunctie en verminderde zin in seks.

Lees ook:  5 tips van deskundigen tegen slapeloosheid

Gebrek aan slaap kan een negatieve invloed hebben op de vaginale smering

De onderzoekers van de universiteit van Michigan concludeerden dat vrouwen die gemiddeld meer slaap kregen een betere genitale opwinding en vaginale smering beleefden. Dit ten opzichte van vrouwen met een lagere slaapduur. Zoals vele dames weten, vaginale smering is een belangrijk onderdeel om aangename, pijnloze, seks te hebben (natter is altijd beter). Het is verstandig om bij een chronisch slaaptekort een glijmiddel aan te schaffen.

Slaapgebrek kan erectiestoornissen veroorzaken

Verschillende studies hebben verbanden gevonden tussen erectiestoornissen en slaaptekort. In 2009 vroegen onderzoekers 401 mensen die een slaapstoornis en of slaapapneu (korte adempauzes) hebben, mee te werken aan een test. Van degenen die werden gediagnosticeerd met deze aandoeningen bleek 70% ook last te hebben van een erectiestoornis.
Toonaangevende onderzoekers geloven dat dit verband houdt met elkaar. Niet alleen dat. Want nadat de patiënten behandeld waren voor slaapapneu hadden ze minder last van erectiele disfunctie. Met als gevolg dat hun seksleven verbeterde.

Gebrek aan slaap veroorzaakt een negatief inschattingsvermogen van mannen om de seksuele interesse van vrouwen te herkennen

Een gebrek aan slaap kan een diepgaand effect hebben op de hersenen. Vooral met betrekking tot de frontale kwab. Dit gedeelte van de hersenen is verantwoordelijk voor het nemen van risico, besluitvorming en moreel redeneren. Uit een studie gepubliceerd in Sleep (2013) bleek dat mannen na een nacht van slaapgebrek de seksuele bedoelingen van vrouwen zeer overschatte. Ze dachten dus dat ze meer kans op seks hadden terwijl dit niet het geval bleek.

Slaaptekort kan onverwachte effecten creëren

Jennifer Peszka, professor in de psychologie aan het Hendrix College, vergelijkt deze bevindingen met studies naar het gebruik van alcohol. “Slaaptekort kan onverwachte effecten hebben op de perceptuele ervaringen met betrekking tot dating en paring. Dit leidde tot seksuele beslissingen die ze misschien niet namen als ze goed uitgerust waren”.

Lees ook:  Slaapt u slecht? Probeer deze militaristische super methode

Slaapproblemen kan seksuele stress bij vrouwen veroorzaken

Het is waar, slaapgebrek kan leiden tot stress in de slaapkamer. Uit een studie gepubliceerd in het Journal of Sexual Medicine (2011) bleek dat vrouwen met slaapproblemen of slaapapneu een vergrote kans op seksuele stress hebben. D.w.z. seksueel gerelateerd persoonlijk leed. Dit in tegenstelling tot de vrouwelijke bevolking die geen slaapproblemen hebben.

Slaap en depressie zijn verbonden met elkaar, weer een klap voor de sexdrive!

Eén van de belangrijkste symptomen van depressie is slapeloosheid. Ofwel het onvermogen om in slaap te vallen. Het valt echter moeilijk te verklaren of een depressie slapeloosheid veroorzaakt of slapeloosheid de depressie. Uit een studie in het magazine SLEEP bleek dat slapeloosheid zelfs kan leiden tot ernstige psychische problemen. Na het analyseren van 20.822 jonge volwassenen bleek dat de korte slapers meer last hadden van psychische stress en hun slaapgebrek hadden gemeld. Bij een aantal resulteerde dit in een zware constante depressie. Zoals vele al weten vermindert het libido sterk bij een depressie. Ook bij het gebruik van anti depressie medicatie. Het krijgen van een depressie is dus zeer slecht voor je seksleven.

man en vrouw jong onder dekbed

 

Controleer regelmatig je bed

Soms is het verstandig om weer eens goed te kijken en voelen of je bed (matras en bedbodem) nog optimaal zijn en niet zijn verouderd. Er is namelijk zoveel winst te behalen uit het voor jou juiste matras…

Een goede nachtrust in een lekker bed is dus DE SLEUTEL tot een gelukkig en gezond leven.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.