Wat is de beste slaapkamertemperatuur om in te slapen?

Hoewel we allemaal anders zijn is er een meest ideale temperatuur om in te slapen. Het effect van onze slaapkamertemperatuur op onze nachtrust kan enorm negatief zijn. Een te koude slaapkamer of een te warme slaapkamer beïnvloed je slaapritme enorm. Maar wat is dan de beste slaapkamertemperatuur? Voor de meeste mensen is dit rond de 17-18 graden. Als we het te warm hebben gaan we zweten en gaan we onrustig slapen. Bij een te koude slaapkamer kan je moeilijker inslapen en word je vaker onnodig wakker gedurende de nacht. Er zijn meerdere dingen die u kunt doen om voor een ideale slaapkamer temperatuur te zorgen. Want als u niet goed slaapt is het absoluut aan te raden hier iets aan te doen.

Slapen in een ijskoude slaapkamer met het raam open, is dat wel zo gezond

Is goed slapen belangrijk voor je gezondheid?

Slapen blijkt steeds maar belangrijker en belangrijker te zijn las het om onze gezondheid gaat. Als we slapen gaat ons lichaam zichzelf ‘repareren’ en herstellen. Het is wetenschappelijk vastgesteld dat mensen met een verstoord slaapritme een slechtere gezondheid en een lagere levensverwachting hebben dan mensen die goed slapen. Hieronder vindt u een paar feiten op het gebiedt van slaap:

 • Iemand die goed slaapt ziet er beter uit dan iemand die minder goed slaapt
 • Iemand die goed slaapt is blijer en gelukkiger dan iemand die niet goed slaapt
 • Een gezond slaapritme heeft meer invloed op je levensverwachting dan gezond eten, veel sporten of zelfs erfelijkheid
 • Moe zijn kan angsten en nare gevoelens versterken
 • Mensen met slaapproblemen hebben meer ongelukken
 • Mensen die minder goed slapen zijn minder gezond dan mensen die goed slapen
 • Bij minder slaap zal de verwerking van voedsel minder goed werken en hierdoor kan het lichaam kilo’s aankomen
 • Een minder goede nachtrust zorgt voor meer rimpels
 • Lang uitslapen ontregelt het geheugen

Het belang van de juiste temperatuur tijdens het slapen

Als je gaat slapen zakt direct de temperatuur van je lichaam. Als de temperatuur in je slaapkamer en in je bed (onder je dekbed) niet te veel afwijkt en niet te warm is werkt dit proces prima. Maar in veel slaapkamers is dit echter een groot probleem. Vaak is de afwijking van de ideale lichaamstemperatuur en de slaapkamertemperatuur te groot waardoor het lichaam de ideale temperatuur niet kan bereiken. Meestal heeft iemand het te warm waardoor dit dus resulteert in een ongezonde en slechte nachtrust hebben.Hoe slaap je het beste als het bloedheet is in de zomer

Te warm slapen

Je kunt beter in een te koud bed als in een te warm bed slapen. Het is nu wetenschappelijk bewezen dat slapen in een te warme slaapkamer het lichaam ontregelt. Als je vaak in een te warme slaapkamer slaapt zal dit op termijn echt nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Hieronder vindt u een paar feiten over te warm slapen:

 • Je gaat er onrustig door slapen
 • Je slaapt minder uren
 • Het kost meer tijd om in slaap te vallen
 • Je wordt vaker wakker gedurende de nacht
 • Je zal vermoeider wakker worden
Lees ook:  Slechte slaapgewoontes

Kortom de effecten van een te warm bed of slaapkamer zijn bijzonder negatief. Het is dus aan te raden dit te veranderen als je er zelf ook last van hebt of weet dat je bed vaak eigenlijk te warm is.

De meest ideale slaapkamertemperatuur

De beste temperatuur is sterk afhankelijk van persoon tot persoon maar gemiddeld is de beste slaapkamertemperatuur 18 graden. Je kunt vrij gemakkelijk kijken wat voor jouzelf de beste temperatuur is door zelf uit te testen bij welke temperatuur je het snelst in slaap valt. Kijk ook gelijk hoe je je ‘s morgens voelt. Ben je uitgeslapen of ben je nog moe? Kijk dus welke temperatuur voor jouzelf het beste werkt en zeer waarschijnlijk zal deze tussen de 17 en 20 graden liggen.
Hieronder geven we meerdere tips om je slaapkamer op te warmen
Als je slaapkamer kouder wordt dan de aangegeven temperatuur voor een gezonde en goede nachtrust hebben we hieronder meerdere tips om uw slaapkamer op te warmen?

 

Uw bed opwarmen voordat je naar bed gaat

U kunt of uzelf of het bed opwarmen. Door middel van een warme douche kunt zelf lekker op temperatuur komen voordat u gaat slapen. Deze lichaamswarmte kunt je dan gemakkelijker in bed vastgehouden. Droog dan wel gelijk je haar na het douchen. Draag eventueel een pyjama of warme sokken Draag warme en ruime sokken. Kies wel voor wijde sokken want te kleine sokken zullen je bloedcirculatie afknellen waardoor je het juist weer koud krijgt. Neem één of twee kruiken gevuld met warm water mee naar bed. Plaats deze kruik tussen uw knieën en op uw onderrug. Dit zou voldoende moeten zijn om een fijne en gezonde nachtrust te verkrijgen.

Je bed voorverwarmen

Je zou ook je bed kunnen voorverwarmen voordat je gaat slapen verwarmen. Je kunt natuurlijk een elektrische deken voordat je gaat slapen aanzetten. Op het moment dat je dan daadwerkelijk zelf naar bed gaat trek je de stekker uit het stopcontact (geen elektrisch of magnetisch veld, dit is zeer negatief voor een goede en gezonde nachtrust). Ook kunt je een hete kruik vooraf in je bed leggen.

Lees ook:  Slaap apps, werken ze of werken ze niet?

Hieronder geven we meerdere tips om je slaapkamer te laten afkoelen

Met name in de zomer kan de ideale slaapkamer temperatuur ook lastig te bereiken zijn. Hoe kun je je slaapkamer het beste afkoelen?

Koel hoofdkussen

Let bij de aanschaf van uw hoofdkussen op de temperatuur. Een donzen kussen is bijvoorbeeld nogal snel warm terwijl een kapok (katoen) hoofdkussen zeker koeler blijft. Juist met een koeler kussen kan de slaapbeleving een stuk koeler zijn. Een te warm kussen kan er voor zorgen dat je meer zult transpireren en minder snel in slaap zult vallen.

Koele wind
Meestal is het buiten koeler dan binnen. Je kunt daarom je raam goed openzetten en als u meerdere ramen openzet kan er een tocht ontstaan. Pas hier wel mee op want u kunt gemakkelijk verkouden raken door tocht. U kunt ook een ventilator neerzetten maar richt deze niet direct op jezelf.

Koele voeten
Koele voeten zorgen ervoor dat het gehele lichaam afkoelt. Vlak voordat je naar bed gaat kun je je sokken in de ijskast leggen. Als je deze aantrek op het moment dat je naar bed gaat zal dit je lichaam afkoelen. Dit kan uiteraard ook met je T-shirt of pyjama.

Waar ligt je slaapkamer?

De kamer waar uw bed staat kan aanmerkelijk warmer zijn dan een andere kamer in huis. De zolderetage is vaak erg warm in de zomer en dus niet een echt goede plek voor de slaapkamer. Warme lucht stijgt naar boven en de koelere lucht zakt naar beneden. Als het erg warm is gedurende de zomermaanden is het aan te raden om je slaapkamer tijdelijk te verhuizen.

Een koude douche en water

Over een koude douche zijn de meningen verdeeld. Er zijn mensen die zeggen dat je het juist warm krijgt na een koude douche. Wat wel werkt is de polsen en enkels met koudschuim water besprenkelen en hierna naar bed gaan.

Katoenen onderdeken

Een dikke kantoenen onderdeken kan uitkomsten bieden. Dit is een super de luxe molton die je bed droger, koeler en schoner houdt. Een normale ouderwetse molton is twee of drie keer zo dik als een hoeslaken maar een onderdeken is wel 10 x zo dik (1 cm dik). Zo goed als alle huisstofmijten zullen zich in deze onderdeken nestelen en niet in uw matras. U kunt de katoenen onderdeken wassen op 60 graden wat huisstofmijt dodend is. Kijkt u naar de Swissa onderdeken of de F.A.N. onderdeken. Succes!

Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.