Slaapposities en de invloed op uw nachtrust

wat is de juiste slaaphouding in bed
Bekijk de matras.info video De beste en slechtste slaaphoudingen

We slapen gemiddeld één derde van ons leven. En we weten dat slapen heel belangrijk is voor het fysieke lichaam, geestelijke welzijn en de algemene stemming. Slaapproblemen kunnen worden veroorzaakt door een aantal dingen, variërend van een slecht matras, een ruimte met te veel licht, verkeerde dingen eten of drinken voor het slapen gaan of zelfs zoiets als uw slaaphouding.

De juiste slaaphouding voor u

Een slaaphouding kan leiden tot pijn in de schouder of rugpijn, meer kans op rimpels in het gezicht, borsten en nek of het toenemen van snurken. Aan de andere kant kunnen goede slaaphoudingen de doorbloeding stimuleren, voor meer ontspanning zorgen of snurken verminderen. Een goede slaaphouding kan het verschil uitmaken tussen een goede nachtrust of een slechte nachtrust. Als u uw slaaphouding wilt veranderen zult u langer moeten experimenteren dan slechts één nacht. Het lichaam moet namelijk wennen aan uw nieuwe slaaphouding en dit kan wel tot 3 a 4 weken duren.

De slaaphoudingen

Als u wilt weten of uw slaaphouding goed slapen met zich meebrengt of dat deze houding juist nadelige invloed op uw nachtrust heeft kunt u hieronder de verschillende slaaphoudingen met de voor en nadelen zien. U vind hieronder afbeeldingen van de slaapposities en hoe deze van invloed zijn op uw gezondheid.

Buikligging

Op de buik slapen kan de spijsvertering bevorderen maar geeft wel spanning op de nek en onderrug. De buikligging is géén goede slaaphouding en brengt met name voor de onderrug spanning met zich mee. De spanning op de onderrug kan bij buikligging verlicht worden door één been op te trekken.

Lees ook:  Koel en droog slapen
Op de buik slapen

Foetus houding

De foetus houding is een houding waarbij de knieën opgetrokken worden en waarbij de rug enigszins gekromd ligt. Deze slaaphouding belemmerd de ademhaling en is ook niet echt bevorderend voor de onderrug en nek.

In de foetus houding slapen

Rugligging met de armen omhoog

De rugligging met de armen omhoog is een goede houding voor de rug en werkt rimpelvorming tegen. Rugligging werkt snurken wel in de hand. De armen kunnen het beste naast het lichaam gelegd worden in tegenstelling tot naar boven omdat dit zenuwen af kan knellen.

Op de rug met de armen omhoog slapen

Zijdeligging met armen omhoog

Deze slaaphouding heeft dezelfde voordelen als slapen op de zij met de armen omlaag. Hoewel de zijlingse slaaphouding wel tot schouder en arm pijn kan leiden omdat de doorbloeding wordt afgekneld.

Op de zijde met de armen omhoog slapen

Zijdeligging met armen naast het lichaam

Deze slaaphouding zorgt ervoor dat de ruggenwervel in de meest natuurlijke houding komt te liggen. Deze houding verkleint de kans op rug- en nekpijn maar werkt rimpelvorming in de hand.

Op de zijde met de armen naast het lichaam slapen

Slapen op de linker of rechterzijde

Het slapen op de linkerzijde geeft extra druk op de lever, de longen en maag terwijl slapen op de rechterzijde maagzuur problemen vergroot. Gedurende de zwangerschap wordt slapen op de linkerzijde juist aangeraden omdat dit de bloedcirculatie voor de foetus bevordert.

Op de linkerzij of de rechterzij slapen

Rugligging met de armen omlaag

De rugligging met de armen omlaag word als de beste mogelijke slaaphouding gezien. Deze houding is goed voor de rug en werkt rimpelvorming tegen. Rugligging werkt snurken wel in de hand. De armen kunnen het beste naast het lichaam gelegd worden in tegenstelling tot naar boven omdat dit zenuwen af kan knellen.

Lees ook:  Wat maakt een goed matras een goed matras en een slecht matras een slecht matras?
Op de rug met de armen omlaag slapen

Slapen met een kussen

In welke houding u ook slaapt, een extra kussen kan helpen om meer te kunnen ontspannen. Buikslapers kunnen een extra (klein) kniekussen gebruiken voor onder een heup en een zijslaper voor tussen de knieën.

Met een kussen slapen

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.