Neem uw slaapkamer onder de loep

Een rustgevende slaapkamer zorgt voor een betere nachtrust

Neem uw slaapkamer onder de loep

Angst, stress, vermoeidheid, een mindere conditie – het kunnen allemaal gevolgen zijn van slapeloosheid. Een goede nachtrust is cruciaal voor uw gezondheid. Uw slaap kan door veel verschillende factoren worden beïnvloed, maar vaak is de slaapkamer een groot deel van het probleem. De slaapkamer is namelijk de ruimte in het huis waar u compleet tot rust zou moeten komen. Het is dus belangrijk om een fijne en rustige sfeer te creëren zonder te veel prikkels. Het onder de loep nemen en veranderen van de slaapkamer kan een belangrijke stap zijn op weg naar een betere nachtrust, met alle positieve gevolgen voor uw leven en gezondheid van dien.

De slaapkamer moet een plek zijn waar u ontspant

Tegenwoordig hebben veel mensen laptops, tablets en smartphones met draadloos internet, waarmee elke kamer kan worden omgetoverd tot een volledig kantoor. Dit is natuurlijk hartstikke handig, maar hierdoor wordt de slaapkamer vaak geassocieerd met werk en de stress en zorgen die daarbij komen kijken. Als u al last heeft van slaapproblemen is het belangrijk dat uw slaapkamer een plek is van ontspanning en geen kantoor, game- of tv-kamer.

Als u niet goed slaapt is het beter om niet in bed te werken

Hoe maakt u uw slaapkamer weer rustgevend?

Gelukkig zijn er een aantal dingen die u kunt doen om uw slaapkamer weer de rustgevende plek te maken die het zou moeten zijn. Zo zorgt u ervoor dat u de ideale omgeving creëert om goed te slapen en uitgerust wakker te worden. Hieronder vindt u een aantal tips.

Tip 1. Zorg voor een ideale slaapkamertemperatuur

Een comfortabele slaapkamer temperatuur is van groot belang voor een goede nachtrust. Wanneer uw slaapkamer te koud of juist te warm is, kan dit de slaap enorm verstoren. Wanneer u eenmaal wakker bent geworden door warmte of kou kan het moeilijk zijn om weer in slaap te vallen. Een ideale slaapkamertemperatuur die door de nacht heen constant blijft, zal u helpen om makkelijk in slaap te vallen en goed door te slapen.

Lees ook:  Bent u een slechte slaper? Dit is wat u er aan kunt doen!

Hoewel de ideale temperatuur voor ieder mens anders is, kunnen we stellen dat deze rond de 18 °C is. We weten in ieder geval dat 24°C voor veel mensen te warm is en 14°C voor veel mensen te koud. Probeer dus een middenweg te zoeken tussen de 15,5°C en de 21°C. Kies daarbij zelf wat u het meest prettig vindt. Het is natuurlijk moeilijk om te bepalen of de temperatuur voor u juist is. Als u uw dekbed steeds van u afgooit of een extra deken pakt, dan is de temperatuur nog niet ideaal. Ga dan op zoek naar een goede temperatuur door de verwarming wat hoger te zetten of door een raam open te zetten.

Tip 2. Gebruik neutrale tinten in je slaapkamer

De kleuren die je in de slaapkamer gebruikt hebben invloed op de sfeer en het gevoel van de ruimte. Lichte, neutrale tinten zorgen ervoor dat een kamer rustiger aanvoelt. Ook zorgen lichtere kleuren dat de kamer wat groter lijkt, wat fijn is wanneer u een wat kleinere slaapkamer heeft. Fellere kleuren en printjes kunnen juist zorgen voor een onrustige sfeer in de slaapkamer waardoor u moeilijk in slaapt valt.

Neutrale tinten in de slaapkamer kunnen zorgen voor een betere nachtrust

Tip 3. Houd uw slaapkamer opgeruimd

Een rommelige slaapkamer kan voor onrust zorgen waardoor u minder snel in slaap valt. Als u dus echt tot rust wilt komen is het belangrijk dat uw slaapkamer netjes en opgeruimd is. Houd uw grond leeg en zorg ervoor dat oppervlakken die zichtbaar zijn vanuit uw bed ook netjes zijn. Niet alleen zorgt een opgeruimde slaapkamer ervoor dat u beter kunt slapen, rommel op de grond kan ook gevaarlijk zijn wanneer u ’s nachts een keer naar de WC moet.

Lees ook:  Op gezette tijden slapen en slaapproblemen

Tip 4. Meer groen in de slaapkamer

Naast het feit dat planten ervoor zorgen dat een slaapkamer rustgevender oogt, is het ook nog eens gezond om er een paar rond uw bed te hebben staan. Planten zuiveren namelijk de lucht die u ’s nachts in- en uitademt. Ze zorgen voor een hogere luchtvochtigheid en produceren extra zuurstof. Dit zijn twee factoren die zorgen voor een betere nachtrust.

Planten in de slaapkamer zuiveren de lucht

Tip 5. Zorg voor de juiste verlichting

De juiste verlichting in de slaapkamer is enorm belangrijk voor ontspanning. Felle en koele verlichting zorgt ervoor dat u niet helemaal tot rust kan komen. In plaats daarvan is het beter om warm licht te gebruiken. Dit zorgt voor meer ontspanning en verstoort de aanmaak van melatonine niet. Naast de juiste verlichting is het ook belangrijk dat uw slaapkamer goed donker is wanneer het licht uit is. U slaapt het beste in een kamer die zo donker mogelijk is. Zorg dus voor goede gordijnen die het licht van buiten blokkeren en doe idealiter alle lampjes in de slaapkamer uit. Slaapt u liever met een lampje aan, dan is het belangrijk dat dit lampje warm licht geeft.

Tip 6. Koop beddengoed dat bij u past

Fijn, temperatuur regulerend beddengoed zorgt ervoor dat u fijner inslaapt en ’s nachts minder vaak wakker wordt. Het is dus belangrijk dat u een dekbed vindt dat goed bij uw persoonlijke behoeftes past. Wanneer u het ’s nachts snel warm heeft, is het verstandig om te kiezen voor dekbed van zijde, tencel of bamboeviscose. Wanneer u het juist snel koud heeft kunt u kiezen voor een 4-seizoenen dekbed.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.