Matras marketing

Marketing in de matrassenbranche lijkt het te winnen van echte kwaliteitsmatrassen.

Sinds de komst van de matrassen-marketingbedrijven die matrassen in een doos aanbieden is er onrust in de matrassenbranche. De formule is niet veel anders dan de meeste beddenleveranciers al jaren hanteren. Een matras leveren met een proeftijd (niet goed-geld terug garantie). Het enige wat er feitelijk anders is aan deze matrassen start-up bedrijven is dat het matras in een doos geleverd wordt. Met name de consumentenbond draagt haar steentje bij aan het succes van deze nieuwe matrassen start-ups. De bond vindt het concept geweldig en makkelijk voor de consument en heeft zelfs één van deze start-ups (het Emma matras) verkozen tot best geteste matras. Het Emma matras zelf is in mijn optiek zeker niet bijzonder en is slechts leverbaar in één hardheid. Sterker nog toen ik dit matras zelf beoordeelde kon ik niet anders dan het betreffende matras een onvoldoende geven.

Hoe kan dit matrassenbedrijf dan zo succesvol zijn? Deze vraag laat zich makkelijk beantwoorden, want het is puur marketing.

Marketing, marketing en nog eens marketing

Polyesther tijkEen opvallend gegeven is dat bijna al deze start-up eigenaren een marketingachtergrond hebben en geen enkele affiniteit met de matrassenindustrie hadden. Als we bekijken hoe ze het qua marketing aanpakken zien we dat bijvoorbeeld zo goed als alle bloggers in Nederland het Emma matras hebben gekregen. Naast het matras krijgt de blogger tekstinstructies én een kortingscode die ze in het blogartikel (review) kunnen plaatsen. Hiermee ontvangt de koper 10% korting en de blogger 20% over het verkoopbedrag. Als mensen dus naar een review van het Emma matras zoeken komen ze bijna alleen reviews tegen van bloggers die (zogenaamd) lyrisch zijn over het product.

Lees ook:  Wat is een goed matras?

Dat de scheidslijn van misleiding al snel in het geding komt is bijvoorbeeld duidelijk als we kijken naar de omschrijving van de matrastijk. Het textiel dat om de matras zit. Hier valt namelijk te lezen: De matrashoes is gemaakt van een uniek, vochtregulerend materiaal. Je kunt er zelfs zonder hoeslaken op slapen. Uniek en vochtregulerend? De tijk van het Emma matras is 100% polyester! Dit is zeker niet uniek en lijkt mij niet prettig om direct, zonder hoeslaken, op te slapen. Dit is wederom een duidelijk voorbeeld van marketing.

Het verhaal achter de matrassen start-up bedrijven

De bedrijven zeggen allemaal zelf een goedkoop en goed matras te hebben ontwikkeld die voor iedereen werkt.
Allemaal werken ze met hetzelfde concept; één soort matras, dat samengeperst in een doos wordt afgeleverd. Klanten mogen proefslapen en het matras wordt opgehaald als men niet tevreden is. Op de bijna identieke websites komen zelfs de achtergrondverhalen overeen. Namelijk, de oprichters vonden het uitzoeken van een matras maar vervelend en duur, en wilden dit proces simpel én goedkoop maken. Ook vinden de start-up eigenaren de winstmarges in de matrassenmarkt “onredelijk hoog” en de winkels “inhalig”. De benaming start-up is niet (meer) op zijn plaats want het zijn grote bedrijven waar al zo meer dan 150 mensen werken die allen vrijwel niets over een matras weten maar van marketing des te meer.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *