Studente tilt matras als protest tegen verkrachting

Studente tilt matras als protest tegen verkrachting. In 2012 zou de Amerikaanse Emma Sulkowicz zijn verkracht in haar eigen studentenkamer. Als symbool en als protest hiertegen sleept de studente Beeldende Kunst voor haar afstudeerproject – overal waar ze op school heengaat – een matras met zich mee. Dat matras staat symbool voor wat ze destijds heeft meegemaakt. Net als haar matras, bleef het verhaal binnenskamers – haar verkrachter zou nog ongestraft rondlopen.

Emma Sulkowicz sleept haar matras door de Columbia University in protest tegen haar verkrachterIn september 2014 is haar stille protest begonnen. Het is de last die slachtoffers van verkrachting altijd met zich meedragen, zegt ze tegen TIME. Haar project heet dan ook niet voor niets Carry That Weight.

Metafoor

Dat ze haar matras nu mee naar buiten neemt en aan iedereen laat zien, is volgens Emma een metafoor voor haar verhaal. Daar komt ze nu, twee jaar later, mee naar buiten. Zo lang haar verkrachter nog vrij rondloopt op school, blijft ze het matras meeslepen. ‘Het kan dus zo zijn dat ik aan het einde van het schooljaar nog steeds met het matras sleep’, zegt ze.

‘Dit project is een manier om over een van de ergste dingen die me ooit is overkomen heen te komen. Als m’n spieren sterker worden, hoop ik dat ik emotioneel ook sterker word.’

Columbia Universiteit in AmerikaAangifte
Het heeft even geduurd voor Emma aangifte durfde te doen bij de politie. Zij namen de zaak in behandeling, maar verder gebeurde er weinig. Vorig jaar stapten Emma en twee medestudenten naar het bestuur van Columbia University. Alle drie met hetzelfde bericht, over dezelfde student. De klasgenoot van Emma zou ook de andere twee hebben verkracht. Maar de universiteit deed weinig met de klachten van de studentes, schrijft TIME.

Lees ook:  Een volledig opvouwbaar papieren bed

Geen hulp

De studente zegt dat zij zich houdt aan haar idee, daarom gaat het matras overal mee naar toe. ‘Naar college, de bibliotheek, de sportschool, zolang de verkrachter er nog is.’ Emma wil niemand om hulp vragen, maar als iemand aanbiedt om te helpen tillen, is het geen probleem.  Verkrachtingszaken zijn op meerdere universiteiten in Amerika een probleem. Op Stanford bijvoorbeeld trokken studenten in juni aan de bel over seksueel geweld onder studenten. De zaak van Emma Sulkowicz is een van de tientallen die Columbia University binnenkreeg. Sulkowicz tot slot: ‘Verkrachting kan overal gebeuren, maar ik ben aangevallen in mijn eigen kamer op de campus. Dat zou normaal een plek moeten zijn waar je je veilig voelt.’

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.