5 dingen die u waarschijnlijk nog niet wist over slaap!

1. Van slecht slapen heeft u meer kans om in gewicht aan te komen

Bij het woord afvallen denkt u waarschijnlijk aan veel sporten en goed letten op voeding dan aan goed slapen. Maar toch is er een duidelijk verband tussen lichaamsgewicht en slaap. Het heeft te maken met de hormonen leptine en ghreline. Deze reguleren namelijk de eetlust.
Ghreline geeft aan wanneer u honger heeft en iets moet eten, Leptine wordt ook wel het verzadigingshormoon genoemd, het geeft uw hersenen het signaal dat u genoeg gegeten heeft. Wanneer u goed en genoeg slaapt doen beide hormonen dit precies zoals het moet, maar na een slechte nacht produceert uw lichaam meer ghreline en minder leptine. Dit zorgt ervoor dat u meer en minder gezond gaat eten. Minder gezond omdat de ghreline uw lichaam vraagt om voedsel met energierijke stoffen zoals vet, zoete tussendoortjes en junkfood.

2. Mannen hebben minder slaap nodig dan vrouwen

Vrouwen hebben gemiddeld twintig minuten meer slaap per nacht nodig dan mannen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de hersenen van vrouwen complexer in elkaar zitten dan de hersenen van mannen. Dit maakt dat vrouwen onder andere beter kunnen multitasken. Door meer dingen tegelijk te doen maken vrouwen meer gebruik van hun hersenen maar hebben vervolgens ook meer tijd nodig om zich te herstellen.

slaap-lucht3. Wakker schrikken als u bijna slaapt heet hypnagoge

U heeft er vast wel van gehoord of dit zelfs zelf meegemaakt, u ligt in bed en valt bijna in slaap totdat u opeens wakker schrikt omdat u het gevoel hebt dat u valt. Dit verschijnsel heet hypnagoge en treedt op als uw lichaam zich bevindt tussen slaap en waak. Niet alle hersendelen zijn op dat moment al in slaap en dit zorgt voor een kortsluiting waardoor uw spieren samentrekken (hierdoor schrikt u wakker). Heel normaal en niks om u druk over te maken. Als u hier een lange tijd vaak last van heeft kan het wel een signaal van teveel stress zijn.

Lees ook:  Last van een snurkende partner? Hier is de oplossing!

4. U kunt langer zonder eten dan zonder slapen

Stel u voor dat u een week niets zou eten, dan zult u zich aan het eind van die week uitermate slecht voelen. U zult u waarschijnlijk onwijs slap en trillerig voelen, maar u kunt zeker nog wel functioneren. Als u echter een week niet zou slapen is de kans dat u nog kunt functioneren bijzonder klein.

In 1983 was er een experiment om te kijken wat er gebeurt als je niet slaapt. Dit onderzoek werd uitgevoerd met ratten. De dieren bleken drie weken zonder slaap vol te kunnen houden maar snel daarna legden zij het loodje. De oorzaak van hun dood was lastig te vinden, er waren geen afwijkingen aan hun hersenen of organen. Wel waren de dieren erg vermagerd ondanks dat zij veel aten tijdens het onderzoek en hun lichaamstemperatuur was aanzienlijk gedaald. Ze verloren hun energie in de vorm van warmte en dit was hoogstwaarschijnlijk ook de oorzaak van hun dood.

5. In de noord-zuid as slaapt men beter

Terwijl de bewijzen van het belang van een goede nachtrust zich opstapelen blijkt ook de magnetische richting waarin we onszelf uitlijnen van invloed te zijn op onze nachtrust. Dat wil zeggen in welke richting we liggen, Noord, Zuid, Oost of West invloed heeft op onze slaap. Over het algemeen slaapt men het best met het hoofdeinde naar het zuiden. Doordat de magnetische richting van invloed is op goed slapen weten we ook dat een magnetisch veld de (goede) nachtrust kan verstoren. Staal in matrassen of in de directe omgeving van het bed creëren een magnetisch veld waardoor de slaaprichting verstoord wordt.

Lees ook:  Sport en slaap

 

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *