Chemische lucht nieuw matras

Wat is het toch dat nieuwe matrassen zo’n chemische lucht met zich mee kunnen dragen? Hier kunnen eigenlijk maar drie reden voor zijn; de manier van verlijmen (productieproces), de gebruikte lijmstoffen (waterbasis lijm of synthetische lijm) en/of toegevoegde chemische middelen. Veel van de gebruikte stoffen (chemische middelen) zijn niet veilig en creëren meerdere gezondheidsklachten. Maar er zijn nog meer mogelijkheden waarom een matras kan stinken die we in dit artikel met u zullen doornemen.

Giftige stoffen in matrassen

Het is in Verenigde Staten en Groot-Brittannië 2 jaar geleden (2022) verplicht gesteld om brandvertragers in matrassen te verwerken. Deze maatregel heeft helaas geleid tot verschillende gezondheidsklachten en dat is ook niet verwonderlijk. Het is zeker verontrustend dat bepaalde landen verplichten dat matrassen brandvertragers moeten bevatten, ondanks het feit dat deze stoffen bewezen giftig zijn. In Nederland worden brandvertragers ook vaak aan matrassen toegevoegd. Daarnaast worden er vaak ook chemische stoffen tegen huisstofmijt en bedwantsen gebruikt. Maar ook synthetische lijmen en geïmpregneerde textiel kunnen ook gezondheidsproblemen veroorzaken. Het is heel belangrijk matrassen die ruiken extreem goed te luchten omdat je deze troep niet binnen wilt krijgen. Maar zelfs met luchten gaan deze stoffen er niet volledig uit en dat is feitelijk ook niet de bedoeling.

Wat is de reden dat mijn matras zo stinkt?

Als het om een nieuw matras gaat is de kans groot dat het chemische middelen gaat. Als het om een ouder matras gaat heeft dit meestal te maken met zweet zeker als het matras niet bijzonder goed ventileert. Een volwassene verliest per nacht zo’n halve liter aan vocht! Het beddengoed zal niet al dit vocht kunnen opnemen en het matras zal dit vocht dus moeten verwerken. Als de tijk bijvoorbeeld synthetisch is zal deze het vocht een stuk minder goed kunnen verwerken en blijft het in het matras zitten. Als het matras het vocht niet meer goed kan verwerken blijft het matras vochtig en kan het heel gemakkelijk gaan ruiken en stinken.

Lees ook:  Bestrijding van chronische pijn in uw slaap

Mijn nieuwe matras stinkt en ruikt vies

Er zijn dus meerdere reden dat een nieuw matras kan ruiken of stinken. Zoals aangeven kan dit de gebruikte lijm zijn , toegevoegde chemische middelen, brandvertragers of de gebruikte materialen. Het ene matras heeft het meer dan het andere en het is opvallend dat het vaak om goedkopere matrassen gaat. Met name  matrassen die vacuüm verpakt zijn en opgerold in een doos geleverd worden stinken en verspreiden een penetrante lucht. Deze vacuümverpakte matrassen worden direct na productie platgeperst en verpakt waardoor de lucht niet kan vervliegen. Naast het feit dat het comprimeren (volledig platpersen van een matras) zeer negatief is voor de levensduur zitten deze matrassen vaak ook nog helemaal vol met chemische middelen. Het vervelende is dat juist deze matrassen allemaal zeer goedkoop zijn. Grote concerns importeren deze matrassen massaal naar Nederland. Ikea, Aldi, Kwantum, Wehkamp verkopen allen dit soort matrassen.

Wat te doen als u matras stinkt?

Als het om een nieuw matras gaat kunt u eigenlijk niets anders doen dan luchten. De geur zal met de tijd dan wel verdwijnen maar het is belangrijk te realiseren dat de stoffen er niet uit zijn…u ruikt het alleen niet meer. Als het om een ouder matras gaat dan heeft dit meestal met zweet en transpiratielucht te maken. U zou dan baking soda, ook bekend als zuiveringszout, over het matras heen kunnen strooien. Dit laat u dan enkele uren in het matras trekken. De baking soda zal de geuren opnemen en absorberen. Daarnaast wordt het matras op deze manier ontsmet. Hierna haalt u de baking soda met een stofzuiger weer van het matras af.

Voor matras is gifvrij en veiligheid een must.

Een derde van onze tijd brengen we door op onze matras! Kinderen zelf wel meer dan 50% van de tijd. Je wilt dan toch niet in een giftige omgeving vertoeven? Eigenlijk is het heel simpel om zeker te weten dat de gebruikte schuimen veilig en vrij zijn van schadelijke stoffen. Koop matrassen met het Certipur certificaat (dan komen ze in elk geval uit de EU) en kijk voor meer certificaten zoals het LGA label of Medisch getest. Deze laatste certificaten worden uitgereikt aan matrassen die vrij van schadelijke stoffen. Dit maakt het matras in elk geval een stuk veiliger. Maar het beste kijkt u er ook naar of het matras dat u op het oog heeft ook vrij is van brandvertragers en ook niet behandeld is tegen huisstofmijt (anti-huisstofmijt) of anti bedbug anti mug etc..

Lees ook:  Te weinig slaap leidt tot geheugenverlies

Matrassen zonder chemische toevoegingen en/of brandvertragers

Het beste kiest u voor een matras waar géén brandvertragers of andere toegevoegde chemische middelen in verwerkt zijn. De meeste chemische stoffen zijn niet gezond voor de mens en op een matras vertoeft u zo maar één derde van uw tijd. Dat belast het lichaam onnodig want de meeste van deze middelen zijn helemaal niet nodig. Neem bijvoorbeeld anti-huisstofmijt. Het matras wordt geïmpregneerd met een chemische behandeling waardoor er in het matras geen huisstofmijt meer kan leven. U kunt ook kiezen voor een dikke katoenen onderdeken van Swissa of voor een anti-huisstof hoes die u om uw matras heen doet. Op deze manier heeft u ook geen last van huisstofmijt maar dan zonder de chemische middelen. Hetzelfde geldt voor waterbasis ipv synthetische lijm stoffen. In synthetische lijmstoffen zit formaldehyde wat een kankerverwekkende stof is. Deze stoffen gaan er niet uit door het matras extra te laten luchten. Het verlijmen kan ook met waterbasis lijm echter is de droogtijd 8 uur ipv enkele minuten waardoor de meeste matrasfabrikanten toch voor synthetische lijmstoffen kiezen.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.