Een nieuw bed kopen, wat is van belang?

Stel in beddenwinkel

Wat is belangrijk om te weten als u een nieuw bed gaat kopen? Een bed moet natuurlijk vooral lekker liggen. Dit wordt voornamelijk bereikt door een matras. Het belangrijkste is dus het matras en niet de esthetische eigenschappen van het ledikant. Een bed bestaat uit een matras, een ledikant (ook wel bedombouw, of bedbak genoemd) en een bedbodem. Het is ook mogelijk het matras alleen op een boxspring bedbodem te plaatsen. Een boxspring is meestal zacht omdat het uit meerdere matrassen bestaat. Een ledikant is een bedombouw bestaande uit een omlijsting die meestal van hout gemaakt is.

Bij het kopen van een nieuw bed zou u op de volgende zaken kunnen letten;

Lengte van het bed

Uw lengte is belangrijk voor de maat van uw bed. Bij een gemiddelde lengte van rond de 175 cm voldoet een 200 cm lang bed, maar als u langer bent is een 210 cm lang of zelfs 220 cm lang bed fijner. U moet er rekening mee houden dat u een ongeveer 20 cm langer bed nodig heeft dan uw eigen lengte.

Stel in beddenwinkel

De stevigheid van een bed

Uw gewicht is belangrijk voor de juiste hardheid van uw matras. Bent u licht, bijvoorbeeld onder de 60 kg, dan is Soft de beste keuze. Weegt u tussen de 60 en 90 kg dan zal Medium waarschijnlijk het beste zijn en weegt u boven de 90 kg dan is firm waarschijnlijk beter. Veel bedden leveranciers hebben een gewicht-hardheid-indicatie op hun website. De boven genoemde gewichten en hardheden zijn niet per se een vereiste, maar gebruik het als maatstaaf.

Wat voor postuur?

Ook uw postuur speelt mee bij het bepalen van de breedte van uw bed. Heeft u een normaal postuur, dan is de standaard-maat van 80 cm meestal voldoende. Bent u breed gebouwd, dan zal een matras van 90 cm of zelfs 100cm breed beter bevallen. Hoe meer ruimte hoe meer comfort is mijn stelling.

Eventuele allergieën

Bent u allergisch voor huisstofmijt of stof? Dan kunt u op het beste bij een nieuw bed op certificaten en/of labels letten. Er zijn een aantal certificaten die garanderen dat het matras vrij is van schadelijke stoffen en antiallergisch is.

Certipur certificering Hygcen certificaat  Medisch getest LGA certificaat Öko-Tex keurmerk

Heeft u fysieke klachten?

Een goed bed kan er echt voor zorgen dat klachten zoals rugpijn, schouderpijn, nekpijn en heuppijn afnemen of zelfs verdwijnen. Het is belangrijk om bij de aanschaf van een matras te kijken naar de ondersteunende en drukverlagende eigenschappen en de juiste hardheid. Voor andere type slaapproblemen is het raadzaam eerst het artikel slaapproblemen te bekijken voordat u een nieuw matras aanschaft.

Lees ook:  Een goed bed kopen

Ventilerend vermogen van het bed

Uit onderzoek is gebleken dat een mens gemiddeld 300 milliliter vocht per nacht verliest. Een deel van dit vocht verdampt, maar de rest dringt in de matras. Het is daarom belangrijk dat een bed kan ventileren. De gebeurd via de onderzijde van het bed maar ook via de bovenzijde. Sla gedurende de daag het dekbed terug zodat het vocht kan verdampen. Zo verlengt u de levensduur van uw matras aanzienlijk en, misschien nog wel belangrijker, slaapt u een stuk droger en comfortabeler.

Matrassen vergelijken latex matrassen

De prijs van een bed

De prijs van een bed is sterk afhankelijk van: de maat (1-persoon of 2-persoons) , vlakke bedbodem of elektrisch verstelbaar en wel of geen ledikant. U wilt een goed product voor een redelijke prijs en u wilt zich niet laten afzetten maar u weet ook dat goedkoop meestal duurkoop is. Matras.info heeft zelf een onderzoek gedaan naar de gemiddelde prijs van verschillende soorten matrassen.

  • Polyether-matras gemiddelde prijs €150
  • Koudschuim-matras gemiddelde prijs matras €400
  • Latex-matras gemiddelde prijs €700
  • Traagschuim-matras gemiddelde prijs matras €700
  • Pocket-matras gemiddelde prijs €900

Kwaliteit bed

De kwaliteit van een bed is lastig te beoordelen en sterk afhankelijk van de gebruikte materialen. De garantie kan een indicatie zijn van de kwaliteit omdat deze meestal wordt bepaald door een duurzaamheidstest. De duurzaamheid van materialen wordt onderzocht doormiddel van een wals van 140 kg die 30.000 keer over een matras heen gerold wordt. Dit staat dan ongeveer gelijk aan 8 jaar gebruik. Conformiteit, matras dikte, en de tijk hebben ook invloed op de kwaliteit van een bed.

Traagschuim matrassen

Certificaten op matrassen

Kwaliteitsmatrassen en de winkels die echte goede bedden verkopen hebben meestal een flinke lijst met certificaten. Deze certificaten geven informatie over bepaalde eigenschappen. Weet u toch niet precies wat een certificaat inhoudt kijk dan hier: Certificaten van bedden.

Thuis proefslapen op een nieuw bed

Een proeftijd op een nieuw bed is zeer aan te raden. Ondank dat mensen hun best doen om een bed dat bij hen past te kopen komt het heel vaak voor dat het matras te hard of te zacht blijkt te zijn. Met een proeftijd heeft u de mogelijkheid het matras om te ruilen. Een proeftijd is dus absoluut aan te raden, maar ook de lengte van een proeftijd is belangrijk. Dit kan variëren van 14, 30, of zelfs 45 dagen.

Lees ook:  29 gave en speciale bedden

Sommige winkels en fabrikanten gebruiken de term proefslapen voor een omruilgarantie. Bevalt de matras niet? Dan kunt u, van hetzelfde merk, een nieuw matras (eventueel tegen een meerprijs) kiezen. Er zijn ook winkels en fabrikanten die u gewoon uw geld teruggeven als het product niet bevalt. Let dus bij aanschaf goed op wat voor een proeftijd er gegeven wordt. Ook belangrijk is het om te weten wat uw betreffende leverancier doet met de terug gekomen matrassen. Sommige leveranciers beweren dat de retour gekomen bedden vernietigd worden of doorverkocht worden naar derde wereld landen. Als de uitleg wat er gedaan wordt met de retour gekomen bedden u niet helemaal duidelijk is, raad ik u aan op te passen want dan is da kans groot dat u voor een nieuw bed betaald maar een tweedehands bed krijgt.

90 dagen proefslapen op een matras

Elektromagnetisch veld

Het is wetenschappelijk bewezen dat ieder lichaam een magnetisch veld heeft. Tijdens de regeneratieperiode (herstel tijdens uw slaap) hoort u zo min mogelijk verstoringen te hebben van externe bronnen. De bronnen die verstoringen kunnen veroorzaken zijn elektrische tijd snoeren, elektrische wekkerradio, mobiele telefoon, DECT telefoon, Wifi (het draadloze netwerk) en staal. Vooral ‘s nachts zijn deze energie velden van invloed op onze nachtrust. Dit kan leiden tot spierspanningen, een verzwakt geheugen, verminderde leercapaciteit, gedragsstoornissen, hoofdpijn, slapeloosheid, enzovoort. Bent u gevoelig voor elektromagnetische straling of wilt u zo min mogelijk elektromagnetische straling in de omgeving van uw bed hebben dan is het absoluut aan te raden naar een matras te kijken waar geen metaal in verwerkt is. Als u een verstelbare bedbodem wilt is het aan te raden dat deze op zwakstroom werkt en niet op 220 volt. Een bedbodem die op zwakstroom werkt heeft niet of nauwelijks een magnetisch veld.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.