5 tips van deskundigen tegen slapeloosheid

Slapeloosheid kan erg vervelend zijn! Soms lijkt het alsof de hele wereld lekker slaapt – behalve voor u. Sommige mensen kunnen twee kopjes koffie drinken en nog steeds een kort dutje doen op de bank. Terwijl u na 48 uur slaaptekort nog steeds niet in slaap valt, hoe doen ze het?

5 Tips van deskundigen tegen slapeloosheid

Deskundigen weten over slaap dat er vijf gewoonten zijn die andere mensen hebben en mensen met slapeloosheid misschien niet. Het eerste is het gebruiken van de competitie geest om elke nacht rustig te slapen. Als uw gebrek aan slaap geen ziekte is of het resultaat van een aandoening, probeer dan deze tactiek in uw dagelijkse gewoonten te integreren om te zien of het helpt goed te slapen.

1. Houdt u zich aan een routine

Als u soms om acht uur ‘s avonds naar bed gaat en de andere dag om twee uur ‘s nachts, kan uw lichaam geen vaste slaapcyclus ontwikkelen. Noodzakelijk voor een goede slaap, is routine. Daardoor kan uw lichaam een goed onderscheid maken tussen de dagelijkse activiteiten en de rustperiode in de nacht.

Houdt u zich aan een routine om slaapproblemen te voorkomen

Mensen die elke avond op dezelfde tijd gaan slapen en elke ochtend op dezelfde tijd opstaan, programmeren hun lichaam als het ware als een exacte wetenschap. Als u een dutje in uw dagelijkse programma op wilt nemen, doe dat dan ook steeds op dezelfde tijd en niet te lang. Het is bekend dat een te lang dutje overdag, de slaap ‘s nachts nadelig beïnvloed.

2. Zeg NEE tegen stimulerende middelen

Misschien denkt u dat u aan een slaapstoornis lijkt, terwijl de oorzaak van het slechte slapen te wijten is aan een fles cola die u na negen uur ‘s avonds drinkt? Cafeïne en andere stimulerende middelen, zoals elektronica (video spel, tv, internet) kunnen slapeloosheid verergeren. Vermijdt daarom alcohol, tabak, chocolade en koolzuurhoudende dranken in de avonduren. Gebruik ze liever alleen overdag.

Lees ook:  Hoe belangrijk is slapen voor het immuunsysteem
Zeg NEE tegen stimulerende middelen

3. Sport

Sport kan een ‘medicijn’ zijn om een goede, diepe slaap te krijgen. Slapeloosheid komt minder voor bij degenen die regelmatig ten minste 20-30 minuten per dag sporten.

Sport om slaapproblemen te voorkomen

Sport niet vlak voor het slapen gaan of na acht uur ‘s avonds, maar in de ochtend of middag. Uit onderzoek is gebleken dat bij veel mensen die leiden aan slapeloosheid, dit probleem verdween toen ze begonnen met regelmatig sporten.

Sporten vermindert spanning en geeft een goed gevoel doordat het lichaam dan endorfine produceert. Het is niet nodig dat de sport uitputtend of zwaar is. Matige inspanning is zelfs beter voor een rustige slaap.

4. Niet dommelen, geen dutje doen

Zoals eten uw honger opheft, kan dommelen overdag uw slaap in de nacht verpesten.

Niet dommelen, geen dutje doen

Voor sommigen is een klein dutje overdag precies wat zij nodig hebben om weer energie te krijgen. Als u echter lijdt aan slaapgebrek, doet een dutje u waarschijnlijk meer schade dan goed. Hoewel u zich in eerste instantie misschien erg moe voelt overdag, probeer toch zonder dommelen de dag door te komen. Bewaar uw moeheid voor ‘s nachts. Dan slaapt u beter.

5. Overeet uzelf niet

Lekker eten is prettig, maar als u zich zo vol eet is er vaak geen andere keuze is dan in bed te vallen voor een dutje.

Te veel eten – vooral voor het slapen gaan – kan het slaappatroon verstoren en leiden tot een slechte slaap. Wanneer u aan spijsverteringsproblemen lijdt, kan slapen ook een nare ervaring worden door o.a. winderigheid of buikpijn. Het beste is om alleen zoveel te eten dat uw honger gestild is en niet meer dan dat. Zo voelt u zich tevreden en kunt u ongehinderd slapen.

Lees ook:  Tijk vervangen, kan dat?
Overeet uzelf niet

Een oplossing vinden voor een betere slaap, is geen wedstrijd. Heb geduld. De sleutel tot succes is het vinden van een oplossing die effectief is voor u. Met het veranderen van uw levensstijl neemt de kwaliteit van de slaap toe. Als uw slaapklachten aanhouden of verergeren, houdt u dan een dagboek bij over uw slaap en maak een afspraak bij uw huisarts.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.