Hoe wen je het beste aan de nieuwe zomertijd?

Zomertijd! De klok wordt verschoven en we krijgen een uur langer licht. Fijn! Maar veel mensen moeten hieraan wennen en krijgen er zelfs een milde jet-leg van! Hoe kan je het beste wennen aan dat uur tijdsverschil?  

Want let op, vanaf zondag 29 maart 2020 is het weer zo ver, en gaat de klok een uur vooruit en is de zomertijd van start. 

Zomertijd

Zomertijd, wat gebeurt er dan precies met de tijd?

De klok wordt op zondag 29 maart, van 2:00 uur naar 3:00 uur verzet. Met andere woorden, je staat een uur eerder op! Helaas wordt dit uur van je nachtrust ontnomen en wordt je interne klok hierdoor ontregeld. Je slaapt dus een uur minder lang.

Wat kan je doen om de zomertijd zo gemakkelijk en gezond mogelijk te doorlopen?

Probeer zo snel mogelijk te wennen aan de nieuwe tijd. Het beste begin je nu al, een paar dagen van tevoren wat eerder naar bed te gaan en iets vroeger op te staan. Je kunt dit het beste met kleine stapjes van bijvoorbeeld 5 of 10 minuten doen. Je doet gewoon net of het al iets later is dan het werkelijk is. Bedenk dat ook bij het opstaan.

Zorg voor een goede nachtrust

Het is met name het bioritme wat verstoord wordt en deze wordt gestuurd  door onze biologische klok. Die bepaalt onder andere wanneer we moe zijn en moeten gaan slapen, en ook wanneer het tijd is om wakker te worden. Als onze klok 1 uur vooruit of achteruit wordt gezet, heeft ons  bioritme minimaal 24 uur (sommige zeggen veel langer) nodig om hieraan te wenen en zich weer aan te passen. Hoe beter je slaapt hoe sneller de biologisch klok weer “gelijk” loopt. Ga dus op tijd naar bed en sta óók op tijd weer op.

Lees ook:  Feng Shui slaapkamer inrichting

Hebben vrouwen ook een ochtenderectie?

Licht voor het wakker worden

Het beste word je wakker met natuurlijk daglicht. Doe zodra je wakker wordt het licht aan of de gordijnen open. Korter slapen is niet gezond en meestal wordt je er niet prettig door wakker. Door licht weet je brein dat de dag begonnen is en wordt je prettiger en sneller echt wakker. Het is nu eenmaal verleidelijk om langer te blijven liggen maar doe dat niet. Sta op en laat de dag beginnen!

Middagslaapjes en zomertijd

Vergeet de oude tijd en leef gelijk helemaal met de nieuwe tijd! De dag of de dagen nadat de zomertijd begonnen is (zondag), zullen velen merken dat ze wat vermoeider zijn dan normaal. Zorg ervoor dat je niet even gaat slapen gedurende de dag. Als je dan een dutje gaat doen, is de kans groot dat je ‘s avonds minder makkelijk inslaapt.

Slapen kan je overal!

Slapen kan je natuurlijk overal. Je kan slapen op de bank of in een stoel of zelfs op de grond, geen probleem. Maar hoe wordt je wakker en hoe goed is je nachtrust geweest. Zeker als je wat ouder bent gaat het nauwer luisteren. Hoe oud en goed is je matras? Hoe beter je matras hoe fijner en beter je slaapt. Slaap is enorm belangrijk voor ons immuunsysteem en ons functioneren overdag. Slaapt blijkt ook rechtstreeks in verband te staan met depressiviteit. Kortom, er is dus veel te winnen met een goede en gezonde nachtrust. Neem daarom uw matras ook eens onder de loep. Het fijnere slapen zal de overgang van tijd zeker makkelijker maken😊

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *