Slaap-waakritme stoornis kan slaapproblemen veroozaken

Het slaap-waakritme werkt via een controle centrum in de Hyptolamus van de hersenen, genaamd de “Suprachaismatic Nucleus”, dit wordt in de volksmond de biologische klok genoemd. Door signalen van buitenaf (zoals minder licht) zal de biologische klok reageren door het slaaphormoon melatonine aan te gaan maken.

Slaap-waakritme en slaapproblemen

Licht heeft de grootste invloed op de biologische klok

Het krachtigste signaal waar de biologische klok op reageert, is licht of juist geen licht. Bij voldoende daglicht, zal het lichaam zich opmaken voor de dag door de productie van het slaaphormoon “melatonine” te stoppen. Zodra het in de namiddag of avond donker wordt gaat het lichaam zich gereed maken om te gaan slapen. Op dat moment gaat het lichaam melatonine produceren. Als om wat voor reden dan ook de biologische klok het lastig heeft deze signalen te ontvangen of te verwerken kunnen zich circadiaanse slaapproblemen voordoen. Meestal komt een verstoring door de invloed van elektra of omdat de slaapkamer te licht is.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.